2021.05.14. 08:24:44 8527 245

Kisállatok és szupererejük - ismerd meg jobban a kiskedvenced!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szeretjük, gondozzuk, óvjuk házi kedvenceinket, játszunk és együtt élünk velük, de valóban ismerjük őket? Kisállataink kifinomult érzékszervei szinte szupererővel bírnak. Te ismered a nyuszid, kutyád, cicád szuperképességét?

Cica - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Cica

A rendkívül kifinomult érzékszerveik az élet minden területén segítik, segítették az állatokat, az evolúció során pedig az élesedett ki legerősebben, amire leginkább szükség volt. Bizonyos képességeik annyira jól fejlettek, hogy mellettük a mieink eltörpülnek. Figyelj a kisállatodra, fedezd fel a csodát, amit magában rejt!

Már a tyúk is van, amiben jobb

A közönséges házityúk olyan elképesztően jól lát, hogy biztosan nem tudsz előle elbújni. S bár a vak tyúk is talál szemet, a jól látó biztosan. 300°-nyi területet tud egyszerre pásztázni a 360-ból, amit a szemei elhelyezkedésének köszönhet. Emellé párosul egy jó távolságbecslő képesség is. A baromfi tehát jól ugorna szekrényt, és ügyesen betartaná a féktávolságot – ha tudna vezetni. Ami viszont talán még ennél is meglepőbb lehet, hogy fülkagyló nélkül is igen kifinomult hallással rendelkezik.

Kutyáink látó szaglása

A kutyák zseniális szaglását már félig meddig értjük és jól feltérképeztük, ráadásul keresőkutyák segítségével hasznosítjuk is. Ami még talán ennél is fontosabb: bizonyos betegségek előjeleit gazdáik előtt érzékelik, amivel akár életet is menthetnek, de legalábbis biztosan segíthetnek. Ebben is fontos szerepe van a nózijuknak. Orrocskájuk általában nedves, így az illatanyagok megtapadnak a felületén. Mikor pedig kutyusunk megnyalintja az orrát, még alaposabban feltérképezheti a begyűjtött mintát, ahogy az a szájába kerül. Ami viszont megdöbbentő, hogy az orruk infravörös érzékelőként is működik – érzékeli az infravörös sugarakat. Tehát meg tudják ítélni tárgyak, élőlények hőmérsékletét is! Evolúciósan ez feltehetően a zsákmányszerzés segítésére alakult ki, ám ma már az emberrel való együttélésben segíti őket.

Cicák és az ő penge fülük

A cicák jobban hallanak, mint a kutyák. Ezt sem sokan gondolnák, pedig így van. A macskák több, mint 20 izommal mozgatják az optimális irányba hallószerveiket, így pedig a legkisebb morajt is azonnal felismerik. A számunkra abszolút hallhatatlan hullámokat is radarként veszik, ráadásul nem ez az egyetlen, ahogy a rezgéseket érzékelni tudják. A cicák mancsa fölötti terület apró tapintó szőrszálai még a -táplálékul szolgáló- apró rágcsálók lábdobogását is megérzi, „meghallja”. El tudod képzelni, ahogy megérzed egy kisegér dobogását, amint átszalad a szobán? Ezeknek a kifinomult érzékeknek köszönheti a cica rendkívüli tájékozódási képességét, valamint azt is, hogy olykor katasztrófa előtt vad nyávogással veszélyt jelez gazdáinak.

A nyuszik hallása sem marad el a cicáké mellett – igaz az oka éppen ellentétes

Míg a cicák elsősorban táplálékszerzésre kapták szuperképességüket, a nyuszi zsákmányállatként, élete védelmére használja széles területet lefedő látása mellett igen érzékeny hallását. A macskákhoz hasonlóan a nyulak is a hang irányába fordítják fülüket. Mivel nekik a zaj alapvetően veszélyjelzés, csendes vagy egyenletesen zajos lakásban lesznek nyugodtak.

Forrás: haziallat azenkutyam szabadagazdi

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...