2015.06.21. 14:28:56 11251 353

Kis nyári kertészkedés – Mit ültess júniusban?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Több oka is lehet annak, miért nem érdemes júniusban felfüggeszteni a kertészkedést. Ha számodra kikapcsolódás a kinti „kapirgálás”, a kert csinosítgatása. Ha van energiád a napi munka, házon belüli teendők, család mellett kertészkedni. Vagy egyszerűen csak azért, mert már most gondoskodnánk a későbbi zöldségellátásunkról.

Szép kert - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szép kert

A folyamatos öntözés, a gyomok irtása mellett azért akad még ültetni-, vetnivaló is a kertben. A teljesség igénye nélkül csemegéztünk a nyári kínálatból!

Kelbimbó

Ha ügyesek voltunk, május közepén elvetettük a magokat, júniusban pedig kiültethetjük a kelbimbó palántáit. Fényigényes, talajban a kissé meszes, középkötöttet kedveli. Jól megél olyan földben, ahol előtte spenót, retek, saláta, egyéb hüvelyesek „laktak”. Az apró „káposzták” az ősz közeledtétől takaríthatóak be, egészen az első fagyok megérkezéséig. Kalcium, A-, B-, B1, C-vitamin, rost- és szénhidráttartalmát a téli időszakban élvezhetjük igazán.

Póréhagyma

Kétéves növény, így az első évben még csak levelei, második évben már 1,5-2 méteres szára végén „tanyázó” virága is megjelenik. Magjait még februárban, márciusban érdemes elvetni, hogy a 10-12 hetes palántákat nyár elején kiültethessük. Az élet napos oldalát kedveli ő is, nyáron folyamatos öntözést igényel. Már nyár végén kikerülhet az anyaföldből, de neki köszönhetően egész ősszel akad szedni való.

Gumós édeskömény

Saláták, levesek alapja is lehet ez a különleges zöldség, mely föld feletti fehér gumójával és érdekes, hosszúkás leveleivel igazi éke lehet kertünknek. Vetése már májusban elkezdhető, míg más vélemények szerint, mivel a növény felmagzásra hajlamos, június vége, július eleje a legideálisabb. Igen fagyérzékeny, így betakarítását még az őszi hideg időszak előtt meg kell ejteni.

Forrás: balintgazda.hu, kertvarazsmagazin.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...