2018.03.15. 14:57:51 18680 454

Ki szokta berzselni a tojást húsvétra?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ismered a berzselés szót? A tojás hagyományos festéséről van szó, és szerintem a technikával biztosan tisztában vagy, még ha a szót így nem is ismerted. De lássuk részletesen, hogy miről is van szó.

Berzselt tojás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Berzselt tojás

Régen, amikor a nagymamám még élt mindig volt a húsvéti tojások között berzselt tojás is, bár én akkoriban, gyerekfejjel sokkal jobban értékeltem a szép színes tojásokat: a kéket, a sárgát, a pirosat! A barna színűeket egy kicsit még csúnyának is véltem, ahogy felidézem az emlékeket. Mára azonban megtanultam értékelni ezt a gyönyörű, hagyományos technikát, és úgy gondolom, hogy a legszebb tojások csakis így készülhetnek!

A berzselés - Hogyan készítsünk természetes festett tojást?

Gyűjtsünk kisebb leveleket, törjünk le egy két fűszernövény ágacskát (pl. Rozmaring, citromfű, petrezselyem), kis virágokat is begyűjthetünk.

Ezután főzzük keményre a tojásokat.

Eközben fosszunk meg pár vöröshagymát a külső, barnás héjától. (A megpucolt hagymákból meg készülhet mondjuk pörkölt. :)) Főzzük meg a hagyma héját vízben. Minél több hagymahéj kerül a vízbe, annál sötétebb lesz a természetes festékünk.

A begyűjtött apró leveleket, virágokat helyezzük el a tojásokon, szépen simítsuk el őket, majd húzzuk nejlonharisnyába tojásokat levelestül, virágostul, kössük össze erősen. Vigyázzunk, hogy ne gyűrődjenek össze a zöldek, és a harisnya jó szorosan tartsa az egészet, hogy ne tudjon aláfolyni a hagymahéjas víz.

Ezután helyezzük el a tojásokat a természetes festékben, és hagyjuk hadd ázzanak. Pár perc elteltével már látszania kell a szép, barnás-vöröses színnek.

Vegyük ki, óvatosan fejtsük le a tojásokról a harisnyát és a levélkéket, szirmokat, majd szárítsuk meg őket.

Ezután opcionálisan át lehet törölni őket egy kis zsírral, hogy szép fényesek legyenek.

Az elkészült húsvéti tojásokat helyezzük el egy dekoratív tálba vagy kosárba.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...