2017.03.02. 14:36:41 8500 206

Kezdődik a nemzeti parkok Barlangoljunk programsorozata
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A magyar nemzeti parkok márciusban programokkal és kedvezményekkel várják a föld alatti túrák iránt érdeklődőket, szerdán Egerben tartották a Barlangoljunk programsorozat országos nyitórendezvényét.

Barlang - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Barlang

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára elmondta: tavaly a barlangokkal rendelkező nemzeti parkok regisztrált látogatóinak közel ötven százaléka, mintegy félmillió érdeklődő vett részt barlangi programokon.

Ismertette, Magyarország tíz nemzeti parkja közül öt rendelkezik turisztikai célból kiépített és a nagyközönség számára is megnyitott barlangokkal.

Az állam és az európai unió támogatási rendszeréből sem hiányzik ez a terület, a Környezet- és Energiahatékonysági Operatív Program (KEOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program forrásaiból 2,4 milliárd forintot lehet fordítani a barlangok, a földtani alapszelvények megújítására, a földvárak, használaton kívüli bányák feltárására - tette hozzá.

V. Németh Zsolt kiemelte, hogy a barlangkutatás nem öncélú szabadidős tevékenység, és a divatos extrém sportoktól is élesen elkülöníthető, hiszen az újonnan feltárt barlangjáratok természettudományos jelentőséggel is bírnak. A barlangok világa számos védett állatfaj számára nyújt életteret, egyedülálló régészeti leleteket is rejthet.

Az országos nyitórendezvényen részt vettek az érintett nemzeti parkok vezetői, így Füri András, a Duna-Ipoly, Veress Balázs, az Aggteleki, Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki és Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója. A programban részt vevő ötödik terület a Bükki Nemzeti Park.

Az igazgatók elmondták: könnyű és nehezebb, éjszakai és nappali barlang- és geotúrákkal, ismeretterjesztő rendezvényekkel (mint a denevérnap), föld alatti földrajzórával, cseppkőképződmények, ősrégészeti leletek bemutatásával várják az érdeklődőket márciusban.

A barlangok hónapját negyedik éve szervezik Magyarországon a nemzeti parkok.

Rónai Kálmánné, az idén 40 éves Bükki Nemzeti Park igazgatója, a nyitórendezvény házigazdája arról számolt be, hogy 180 millió forintos pályázati forrás segítségével 38 barlangot újítanak fel a területen, ezek közül 25 fokozottan védett, 11 megkülönböztetett jelentőségű, kettő védett barlang.

A Bükki Nemzeti Park területén 1242 regisztrált barlang található.

Egerben az Agria Park Galériában szerdán megnyitották az Inverse Everest című fotókiállítást a föld legmélyebb, 2197 méter mély barlangjáról. A fotókat tavaly egy magyar expedíció tagjai készítették.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...