2015.07.01. 09:48:34 9080 213

Két nap alatt házat épít Hadrianus, a kőművesrobot
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Két nap alatt épít fel egy szerkezetkész házat Hadrianus, az ausztrál mérnökök által kifejlesztett kőművesrobot.

Építkezés robotokkal, illusztráció - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Építkezés robotokkal, illusztráció

Ausztráliában évente körülbelül 2 milliárd téglát gyártanak, ám egyre kevesebb az építőipari szakmunkás, mivel a fiatalokat kevéssé vonzza a nehéz kőművesmesterség. A szakemberhiány miatt kezdte foglalkoztatni Mark Pivac perthi mérnököt a kőművesmunka teljes gépesítésének gondolata - idézte a Perth Now helyi online lapot a The Independent.

A robot a Britannia római provincia határát jelölő Hadrianus-fal után a Hadrianus nevet kapta. A "kőműves", mielőtt ténylegesen munkához látna, a CAD (computer-aided design) 3D-s számítógépes tervezőrendszer segítségével elkészíti a ház szerkezetének sémáját, amelyben meghatározza minden egyes tégla helyét, majd kidolgozza az építkezés részletes programját, a munkálatok sorrendjét.

Hadrianus 28 méteres teleszkópos robotkarjával keni a maltert, rakja a téglát, készíti elő a fali vezetékek helyét, s eközben folyamatosan szkenneli a megépült részeket, hogy minden a tervek szerint halad-e.

A kőművesrobot szünet nélkül, napi 24 órában, az év 365 napján képes dolgozni. Óránként ezer téglát épít be a falakba, egy szerkezetkész ház felhúzása körülbelül két napot vesz igénybe, évente átlagosan másfélszáz épületet tud felépíteni. A tervező most Hadrianus piaci értékesítésén dolgozik.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az egészség kis segítői, a csírák

Az egészséges táplálkozás egyre fontosabb szerepet játszik az életünkben, és a csírák fogyasztása egy kiváló módja annak, hogy belecsempésszünk egy kis extra tápanyagot és frissességet a mindennapi étkezésünkbe. Ezek az apró csodák tele vannak olyan tápanyagokkal, amelyek segíthetnek az egészségünk megőrzésében és az immunrendszerünk erősítésében.

Az Auchanból vásárolt szénsavmentes vizet hívott vissza a Szentkirályi

A Szentkirályi minőségellenőrző laboratóriuma jelezte, hogy a palackozás során a 1,5 literes szénsavmentes Szentkiralyi termékbe csekély adagban tisztitószer került, ezért a Szentkirályi Magyarország kéri a fogyasztókat, akik múlt pénteken, március 22-én bármelyik Auchan áruházban olyan 1,5 literes, szénsavmentes (rózsaszín kupakos) Szentkirályi ásványvizet vásároltak, amelynek a palack nyakán látható lejáratai ideje 21.03.2025, hogy ne fogyasszák el azt, hanem vigyék vissza az áruházba, ahol vásárolták.

Gumis lepedő gond? Így hajtogasd!

Üdvözlünk a "Gumis lepedők hajtogatási fesztiválján"! Igen, jól hallottad, azért gyűltünk ma össze, hogy megünnepeljük a világ legádázabb sportágát: a gumis lepedők hajtogatását! Tudjuk, hogy sokan nem gondolják ezt olyan komoly tevékenységnek, mint mondjuk a hegymászást vagy a sakkot, de hidd el, a gumis lepedő hajtogatása legalább akkora kihívást tartogat, mint az említett sportok gyakorlása. Némi rutint igényel, de ha egyszer megtanulja az ember, könnyen és gyorsan elvégezhető.