2017.08.31. 14:49:48 10961 303

Készítsd fel lakásodat a hűvösebb időkre őszi nagytakarítással!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A háziasszonyok fele évente kétszer nagytakarít, ezt általában a tavaszi és az őszi időszakra időzítik - nem véletlenül. A szeptember beköszöntével el lehet kezdeni lakásunk felkészítését a zordabb hónapokra, amikor is sokkal több időt vagyunk kénytelenek a négy fal között tölteni. A téli mínuszokban sokkal kevesebbet szellőztetünk, ezért is fontos, hogy alapos fertőtlenítéssel felszámoljuk a baktériumok melegágyait.

Házimunka, takarítás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Házimunka, takarítás

Az őszi nagytakarítás nagyban hasonlít a tavaszi párjához, azaz nem lehet végigrohanni a helyiségeken néhány óra alatt, hanem jó két nap rászánandó a műveletre. Kivéve, ha inkább zónázol. Ha minden tisztítószert és takarító eszközt beszereztél, akkor kösd fel a hajad, készítsd elő a kedvenc lemezeidet és láss hozzá:

0. A család tagjainak bevonása, feladatkiosztás:

Erős ember a bútortologatáshoz, magas a mennyezetek pókhálótalanításához…

… vagy a családtagok „eltávolítása” a műveleti területről. ;)

1. Rakj rendet a lakásban!

Nem is hinnéd, milyen sokat jelent, ha nem kell menet közben kerülgetni semmit.

2. Függönyök leszedése és kimosása

Utána mennyei friss illat lesz majd a lakásban, a nehéz, poros levegő eltűnik. Vissza majd csak akkor tedd őket, ha kész a nagytakarítás és tiszták az ablakok.

3. Fentről lefelé és kintről befelé szabály alkalmazása:

Portalanítás (pl. mikroszálas törlőkendővel, utána bútorápolás) – porszívózás – ablakmosás (ajánlott letörölni a kereteket is ecetes vízzel, majd mindent szárazra törölni) - felmosás

4. Ne feledkezz meg az alábbi helyiség-specifikus feladatokról sem:

Konyha és fürdőszoba – Hűtő, tűzhely, sütő és mosógép kitakarítására is szánj időt! Csodaszereink még mindig az ecet és a szódabikarbónás paszta.

Vízkőtelenítsd a kávéfőzőt és vízforralót is.

A mikrohullámú sütő zsíros szennyeződéseit egy pohár citromos víz keverékével (2:1 arány) lehet legjobban kitakarítani, elég jó 4 percre bekapcsolni.

Válogasd át kozmetikai termékeidet, ne használj lejárt szavatosságút. A fuga tisztítására és a WC-kefe lecserélésére/kimosására is legyen gondod.

Tipp: A csaptelepeket és egyéb króm felületeket minden használat után töröld szárazra, így nem alakul ki rajtuk a vízkő!

Háló és nappali - Ágynemű és párnahuzatok lecserélése, kimosása min. hetente ajánlott, a nagytakarítás is jó alkalom hozzá.

Matracok átforgatásáról, szellőztetéséről se feledkezz meg!

Könyvespolc könyveinek alapos portalanítása nem kevés időt vesz igénybe, de e nélkül nem lesz ugyanaz az igazi jóleső tiszta érzésed.

Tipp: A letakarított radiátorok mögé érdemes hővédő fóliát tenni a hőérzet növelése miatt.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.