2015.12.31. 11:14:01 9798 253

Készíts házi ropit és házi krékert szilveszter estére!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A sós ropogtatni valók elengedhetetlenek szilveszter este, hiszen az italok mellé kell valami, ami felszívja az alkoholt. ;) Miért ne készítenénk el a saját házi verziónkat kedvenc ropinkból, krékerünkből. Sokkal kapósabb lesz mint a bolti!

Házi ropi - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Házi ropi

Házi sajtos ropi

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 20 dkg gouda sajt (lereszelve)
  • 1 db tojás
  • 2 ek citromlé
  • 2-3 ek tejföl
  • 1 tk só
  • 1 mk cayenne bors

Lekenéshez :

-1 tojásfehérje - 2-3 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

A lisztet keverjük össze a sóval, és a cayenne borssal, majd adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat. Ezután kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a reszelt sajtot, majd adjuk hozzá a tojást, a citromlevet, és két evőkanál tejfölt. Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. (ha szükséges akkor apránként adjunk hozzá még tejfölt, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk)

Ezután nyújtsuk ki 2-3 mm vastagra a tésztát, majd derelyevágóval (v. éles késsel) vágjuk fel ízlés szerint keskeny, és hosszú csíkokra.

Ezután kenjük le az előzőleg kissé felvert tojásfehérjével, majd reszeljük rá a sajtot. Végül helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 12-15 perc alatt szép pirosra, ropogósra. (Légkeverésnél 160 fokon, 12 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd rögtön tálalhatjuk is.

Házi kréker

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 db tojássárgája (+ 1 tojás a lekenéshez)
  • 1 dl tejföl
  • 1 tk só
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • szezámmag
  • köménymag vagy mák

Elkészítés:

A lisztet keverjük össze a sóval, és a szódabikarbónával, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a két tojássárgát és a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.

Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 2-3 mm vastagra, és ízlés szerinti formákat szúrjunk ki a tésztából. A leeső tésztát szintén gyúrjuk össze, és szúrjuk ki a formával. (felvághatjuk kockákra, vagy kiszaggathatjuk kisebb pogácsaszaggatóval....)

Sütőpapírral bélelt tepsire tegyük egymástól kicsit távolabb a kiszaggatott tésztát, majd kenjük le felvert egész tojással. Ezután ízlés szerint szórjuk meg köménymaggal, szezámmaggal.....

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd magas hőmérsékleten süssük kb. 10 perc alatt pirosra, ropogósra.

Száraz, hűvös helyen tárolva több napig friss, és omlós marad ez a sós keksz.

Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.