2016.11.01. 17:30:19 13317 303

Keményebb dió, mint gondolnánk: az extrém hangulatingadozás
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nem a hétköznapi hangulatingadozásról van szó, amit az is kiválthat, ha nem jutunk idejében kajához, vagy rosszul aludtunk. Sokkal inkább arról az extrém méretű hangulatingadozásról, amit a pszichológiában bipoláris zavar, vagy más néven a mániás depresszió néven emlegetnek.

Hangulatingadozás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hangulatingadozás

Ha röviden össze szeretnék foglalni a bipoláris zavar lényegét, akkor azt mondanánk, hogy azok, akik ebben szenvednek, azok hosszú hónapokig kétféle, egymástól nagyon eltérő hangulatot produkálnak: hol virágos jó kedvük van, hol pedig rendkívül levertek. Az előbbit mániás időszaknak, az utóbbit depressziónak hívják.

A tünetek:

Mániás – legalább 3 tünet egyidejűleg fennáll, minimum 1 héten keresztül

 • Fokozott önértékelés
 • Csökkent alvásigény
 • Fokozott beszédkésztetés
 • Képtelen kordában tartani a gondolatait, ötleteit, gondolkodása nem feltétlenül logikus
 • Könnyen elterelhető figyelem
 • Szokatlanul felfokozott aktivitás
 • Nyugtalanság
 • Kritikátlan, meggondolatlan cselekedetek, gyenge ítélőképesség

Depressziós – legalább 5 tünet, minimum két hétig fennáll

 • A nap legnagyobb részében levert hangulat, majdnem minden nap
 • Az örömérzet jelentős csökkenése
 • Jelentős súlygyarapodás vagy -csökkenés
 • Álmatlanság vagy aluszékonyság
 • Pszichomotoros nyugtalanság vagy levertség
 • Fáradtság vagy csökkent energiaszint
 • Feleslegesség- vagy ok nélküli bűntudatérzés
 • Koncentrációs, gondolkodási képességek csökkenése
 • Halállal, öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok, öngyilkossági kísérletek

Előfordulhat az is, hogy a depresszió és a mánia tünetei egy időszakban, egyszerre vannak jelen, ezt kevert epizódnak hívják. Sajnos ebben az időszakban a leggyakoribb az öngyilkosság a bipoláris zavarral küzdők között.

Mi okozhatja a bipoláris zavar kialakulását?

Sajnos a pontos kiváltó okra még nem jöttek rá a tudósok. A legnépszerűbb az a teória miszerint genetikai, biológiai és környezeti tényezők együttes hatása válthatja ki. Gyakran már tinédzser korban jelentkeznek a tünetek, amit egyszerűen serdülőkori problémaként kezelnek (illetve nem kezelnek). Jellemzően 25-40 éves kor között szokták diagnosztizálni a mániás depressziót. Igaz, a helyes diagnózis felállítása sem egyszerű, a betegség könnyen összetéveszthető a különböző mértékben előforduló tünetek miatt a szorongásos zavarral, a borderline személyiségzavarral vagy akár a skizofréniával is.

Kell kezelni?

Igen, mivel a kezeletlen mániás depresszió az élet több területén is problémát okozhat a betegnek. A munkában, a személyes kapcsolatokban, de akár saját egészségi állapotát is veszélyeztetheti, anyagi problémái is lehetnek ebből kifolyólag. Gyakorta fordulnak az alkoholhoz, a drogokhoz, hogy átvészeljék a kellemetlen időszakokat. Azok az emberek, akik segíteni próbálnak valószínűleg nem értik pontosan mi történik a barátukkal, családtagjukkal, tehát mindenképpen szakemberre lesz szükség, aki valószínűleg gyógyszerekből és konzultációkból álló kezelést fog javasolni.

A gyógyszerek abban segíthetnek a betegnek, hogy megelőzzék a különböző szélsőséges hangulatok kialakulását, az ezek között való ingadozást (ilyen bizonyítottan hatékony szer például a lítium). Ha ismered már a tüneteidet, akkor érdemes egy tervet tartogatni vész esetére, ügyelni kell arra, hogy fent tartsd a rendszerességet az életedben (alvás, munka, evés, mozgás stb.), valamint kerülni kell az alkohol és drogfogyasztást, mivel ezek csak súlyosbíthatják a tüneteket. Nagyon súlyos esetben, vagy ha a gyógyszeres kezelésre nem reagál a páciens, akkor elektrosokkot (elektrokonvulzív kezelést) is alkalmazhatnak.

Mivel a betegség érinti a hétköznapi életet, ezért a legközelebbi hozzátartozókat érdemes beavatni a betegség természetébe, hogy tudják mi zajlik velünk, és hogy hogyan segíthetnek.

Forrás: webmd.com, wikipedia.org

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szájöblítés természetesen, olívaolajjal

Az olívaolajos öblögetés egy hagyományos gyakorlat, amelynek számos egészségügyi előnye van a szájápolásban és az általános jóllétben. Ez a természetes módszer segít megelőzni a fogínygyulladást, csökkenti a szájszagot, és hozzájárul az általános száj- és fogegészség fenntartásához. Az alábbiakban részletesen ismertetjük az olívaolajos öblögetés legfontosabb előnyeit és a helyes használatát.

A pánik több arca és befolyásoló tényezői

Herman Wouk amerikai író meglátása szerint: a félelmet még úgy-ahogy, el tudjuk viselni, mivel emberibb, így nem foszt meg teljesen bennünket a cselekvőképességtől. Ezzel szemben viszont a pánikot úgy értelmezi, mint az abszolút erkölcsi megsemmisülést. Többek szerint viszont a félelem és a pánik kéz a kézben járó érzelmi állapotok – ám ez utóbbi esetében a leküzdhetetlennek érzett menekülési kényszer válik dominánssá. Felmerülhet a kérdés, mely szerint: hány változata lehet a pániknak? Ezekből hozunk most néhány érdekes meglátást.

Ájurvéda, a több ezer éve létező egészségmegőrző rendszer

Az ájurvéda egy több mint 5000 éves indiai holisztikus gyógyászati rendszer, amely a test, az elme és a lélek egyensúlyára törekszik. Az ősi szanszkrit nyelvből származik, ahol az "ayur" jelentése élet, a "veda" pedig tudást jelent, tehát az ájurvéda szó szerint az "élet tudománya". Nem csupán betegségek kezelésére szolgál, hanem az egészség megőrzésére és az életminőség javítására is fókuszál.