2015.12.08. 12:44:03 10879 236

Karácsonyi ajándék külföldről - Kell vámot fizetni?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A karácsonyi készülődés során a legtöbb embernek az okozza a legnagyobb fejtörést, hogy kinek, milyen karácsonyi ajándékot vegyen, és azt honnan tudja a leggazdaságosabban beszerezni. Ilyenkor jönnek manapság számításba akár a külföldi internetes áruházak, amelyek nagyon kedvező árakon kínálnak termékeket a ruhaneműktől a műszaki cikkekig, de ne feledkezzünk meg a kockázatokról!

Online eladás és vásárlás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Online eladás és vásárlás

A külföldi webáruházakból történő vásárláshoz mindenképpen ajánlott egy kis nyelvtudás, hiszen a vásárlási, szállítási feltételek megismerése elengedhetetlen a későbbi meglepetések elkerülése végett.

Ruházati termékeknél nagyon fontos figyelni a megfelelő méretválasztásra, mivel a külföldi méretezés sok esetben nagyban eltér a magyartól. Ha a vásárló rossz méretet választ, utóbb már nincs lehetőség reklamációra, vagy ha vissza is küldheti cserére a terméket, az jelentős postai költséggel jár.

A postázás egyéb iránt is egy kardinális kérdés. A legtöbb külföldi áruház akár 60 napos szállítási idővel dolgozik, ami a nagy távolság miatt érthető, de a rendelés leadása előtt célszerű ellenőrizni a kiszállítás várható időpontját, hogy ne kerüljünk abba a kellemetlen helyzetbe, hogy az ajándéknak szánt termék nem érkezik meg karácsony előtt. Itt jó pár nap pluszt célszerű rászámítani, hiszen karácsony előtt a magyar posta is hosszabb kiszállítási idővel dolgozik.

A szállítással kapcsolatban postaköltség is felmerülhet, ami apróbb ajándék esetén akár a termék árát is meghaladhatja, így azzal is kalkulálni kell. Nagyon sok esetben ingyenes kiszállítással teszik még vonzóbbá a rendelést, ugyanakkor ez is kockázatot rejt, hiszen ebben az esetben nem lehet nyomon követni a csomag útját.

A műszaki cikkek rendelése esetén a legnagyobb problémát az esetleges garanciális igények érvényesítése jelentheti. Amennyiben például Kínából rendel mobiltelefont, tabletet valaki, számolnia kell azzal, hogy egy meghibásodás esetén gyakorlatilag nem (illetve rendkívül nehezen) tud garanciális igényt érvényesíteni, hiszen a kínai eladóval lebonyolítani egy garanciális javítást szinte lehetetlen.

Fentieken túl az eseteleges vámproblémákkal is meg kell küzdenie a vásárlónak. Jó hír a vásárlóknak, hogy az Európai Unió tagországaiból érkező küldemények vámszempontból belföldi küldeményeknek számítanak, így ezek a küldemények nem esnek vámkezelés alá. Ez alól kivételt képeznek azok a küldemények, amelyek az EU területéről érkeznek, de harmadik országból (EU-n kívülről) származnak (pl. USA-ból származó küldemény Németországon keresztül érkezik).

Más a helyzet, ha a terméket az EU-n kívüli, harmadik országból rendeljük, ahol is a terhek mértéke nagyban függ attól, hogy a terméket magánszemélytől, vagy cégtől rendelte meg a vásárló.

Mindemellett a díjtételt a megvásárolt termék értéke is nagyban befolyásolja, az alábbiak szerint:

Magánszemélytől magánszemélynek érkező küldemény:

  • 0-45 euró között: vámmentes/vámeljárás alá nem tartozó küldemény

  • 45,1 -150 euró között: vámmentes, de 27 % ÁFA terheli a küldeményt

  • 150,1-700 euró között: 2,5% vám + 27% ÁFA kerül felszámításra

  • 700,1-999 euró között: kereskedelmi vámtarifa + 27% ÁFA terheli a küldeményt

  • 1000 euró és ezen érték felett: kereskedelmi vámtarifa* + 27% ÁFA terheli a küldeményt

Magánszemély által megrendelt áru (cég-magánszemély reláció)

  • 0-22 euró között: vámmentes/vámeljárás alá nem tartozó küldemény

  • 22,1 -150 euró között: vámmentes, de 27 % ÁFA terheli a küldeményt

  • 150,1-1000 euró között: kereskedelmi vámtarifa* + 27% ÁFA terheli a küldeményt

  • 1000 euró és ezen érték felett: kereskedelmi vámtarifa* + 27% ÁFA terheli a küldeményt

A vámkezelést a Magyar Posta végzi,és amennyiben úgy ítéli meg, hogy a küldemény értéke a vámmentes mértéket meghaladja, a küldeményhez ún. CN23 számú vámáru-nyilatkozatot csatol. A CN23 nyomtatványon feltüntetésre kerül a kiszabott vámteher összege is, és a befizetésre szolgáló sárga csekk is. A küldeményhez csatolásra kerül továbbá a vámteher összegéről kiállított feladóvevény nélküli készpénzátutalási megbízás (sárga csekk) is. A küldemény abban az esetben kerül kézbesítésre, ha a címzett a vámterhet és a postai vámügynöki szolgáltatás díját megfizeti.

Összességében elmondható, hogy a külföldi vásárlás rejt ugyan magában kockázatokat, azonban a fenti szabályok figyelembevételével lehetőséget biztosít egyedi, és igen kedvező árfekvésű termékek beszerzésére.

dr. Bezzegh Edina

Forrás: D.A.S

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Konkrét célok nélkül nincs siker

Az élet célok nélkül olyan, mint a… és itt most mindenki behelyettesítheti a számára legszimpatikusabb hasonlatvariánsokat erre a kihagyott helyre. Azt már az önsegítő könyvek lapozásából és elszánt jegyzeteléséből, videókból, közösségi oldalakról és tréningekről tudjuk, hogy a sikeres élet elengedhetetlen elemei a célok. Mégpedig a konkrét célok. De miért is fontos kristálytisztán látni azokat?

Derült égből villámcsapás: mikor jogtalan a felmondás?

Az egyik legrosszabb élethelyzet, amivel munkavállalóként szembesülhetünk, az az, amikor elénk teszik a felmondó nyilatkozatot vagy szóban közlik velünk a helyzetet. De valószínűleg még rosszabb a helyzet akkor, ha a felmondás jogtalan. Márpedig manapság sajnos a jogtalan felmondások száma is egyre inkább növekszik, ezért munkavállalói szempontból érdemes felkészülni minden eshetőségre és tisztában lenni a jogainkkal.