2022.12.18. 17:50:13 8084 266

JOGOSÍTVÁNY OTTHON MARADHAT
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

„Autózgatunk, autózgatunk? Jogsi meg sehol?” Na ez az a mondat, amit januártól nem halhatunk a rendőrtől – és ha a rendőr betartotta az igazoltatás szabályait, akkor eddig sem hallhattuk volna.

Jogosítvány - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Jogosítvány

Igazoltatás szabályai nem változtak

Eddig sem kezdhette úgy a rendőr az igazoltatást, hogy: „Ugye tudja, miért állítottam meg?” vagy azzal, hogy: „Nem látta a táblát?” Ugyanis az igazoltatás során az intézkedő rendőr köteles köszönni, bemutatkozni, elárulni a rendfokozatát, és közölni az intézkedés tényét, valamint annak az okát. Tehát, ha korábban ennek az ellenkezőjét tapasztaltuk, az eddig sem volt szabályos. Ezen kívül a rendőr köteles felhívni a figyelmünket a panasztétel lehetőségére, amit szintén nem szabad elmulasztania. Ha a rendőri intézkedéssel szemben panasszal kívánunk élni, akkor az illetékes rendőrkapitányságon ezt harminc napon belül tehetjük meg. Ezen kívül van még egy lehetőség, ugyanis ha akarunk, az Alapvető Jogok Biztosához fordulhatunk.

Otthon maradhat a jogosítvány

2023 január 1. napjától változnak szabályok, már nem lesz kötelező magunknál tartani jogosítványt (vezetői engedélyt) és a jármű forgalmi engedélyét. Pontosabban nem kötelezhető arra a jármű vezetője, hogy a helyszínen bemutassa a vezetői engedélyét, vagy a jármű forgalmiját.Továbbá, nem is szankcionálható azért, ha nincs nála a két okmány, mivel ez már nem lesz szabálysértés.

Fontos kiemelni, hogy a magyar jogosítványokra, és a Magyarországon forgalomba helyezett járművekre vonatkozik a szabály, tehát akinek külföldi autója van, magánál kell tartania az iratokat.

Korábban mindenki számára egyértelmű volt, hogy jogsi nélkül nem vezetünk, és még a forgalmit is magunkkal kell vinni. Ugyanakkor már eddig is lehetősége volt a rendőrnek arra, hogy bírság nélkül elengedje a figyelmetlen autósokat, hiszen ezen iratok hitelességét már régóta elektronikusan ellenőrizni tudja. Sőt a gyakorlat is azt mutatta, hogy az ilyen esetekben – ha az autóssal egyéb probléma nem volt – a rendőr figyelmeztetéssel tovább engedte a peches sofőrt. Persze, ha talajrészegen állították meg az illetőt, akkor a jogsi hiánya volt a legkisebb probléma.

Külföldön továbbra is tartsuk magunknál az iratainkat és a jármű iratait is.

Kell, hogy legyen érvényes jogosítványunk

Vigyázat! Ez a változás nem azt jelenti, hogy jogosítvány nélkül vezethet akárki. Hiszen a változás oka éppen az, hogy a technika lehetővé teszi, hogy a rendőr ellenőrizze a jogosítványunk, az egyéb személyes irataink és a forgalmi engedély érvényességét a rendszerben. Tehát az iratnak meg kell lennie, az is fontos, hogy érvényes okmányunk legyen. A szabály tehát csak azt fogja megengedni, hogy a kártya fizikai birtoklása nélkül vezessünk, de nem azt teszi lehetővé, hogy 10 éve lejárt jogsival közlekedjünk. Tehát az új szabály szerint nem kell majd bemutatni ezt a két okmányt a helyszínen, de az okmányoknak létezniük kell.

Nem vehetik el, ami nincs nálam? De!

Felmerülhet a kérdés, hogy akkor nem is tudják bevonni a jogosítványunkat, ha nincs nálunk? Ez már régóta nem így működik, szóval ne reménykedjünk. Eddig is bevonásra került elektronikusan a jogosítvány, és ezt akár a helyszínen is meg lehetett tenni, anélkül, hogy a sofőrnél fizikailag ott lett volna a kártya. Ebben tehát szintén nincs változás.

Szerző: dr. Schiffer Zsolt Forrás: das.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...