2017.09.23. 13:35:31 12964 302

Jó ez nekünk? – A gumicsizma viselésének előnyei és hátrányai
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Néhány éve jött ismét divatba, ám a matt fekete vagy zöld helyett inkább színes, mintás, virágos, meg mindenféle krikszkrakszokkal díszített modellek hódítanak, a divatot mindenképpen követni akarók és praktikusan öltözködők körében egyaránt. De miért is jó nekünk a gumicsizma?

Gumicsizma - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gumicsizma

Hogy megértsük, miért is jó, nem árt tudnunk, honnan és kiktől származik ez a nagyszerű, vagy nagyszerűnek tartott találmány. (Persze, nincs összefüggés a viselése és származása között, de azért jó tudni…:-)) Elsőként Wellington első hercege, Arthur Wellesley terveztette újra magának az úgynevezett hessian csizmát, még valamikor a XVIII.-XIX. század környékén. Ennek a térdig érő, hegyes orrú lábbelinek a jellegzetessége az volt, hogy szára elől hosszabb volt, mint hátul. A több csatában is bátorságával kitűnő herceg mintájára egyre több nemes úr viselt hasonló stílusú csizmát. Míg szabásban már egész közelítünk a mostani „műanyag” lépőkhöz, addig anyagát tekintve még elég messze vagyunk tőle, hiszen ezek a csizmák még bőrből készültek. A gumi, mint alapanyag, csak 1852-ben került képbe, amikor is Hiram Hutchinson, angol üzletember kapcsolatba került Charles Goodyearrel. Míg Goodyear belevetette magát az autógumi-bizniszbe, addig Hutchinston a gumicsizmák készítésére specializálódott gyárát járatta csúcsra. A mezőgazdaságban dolgozók fapapucsaikat cserélték a strapabíró, vízálló gumicsizmára, illetve a két világháborúban is nagy hasznukat vették e remek tulajdonságokkal bíró lábbeliknek.

És miért jó nekünk most?

Persze, manapság is szívesen viselik a halászattal, vadászattal, mezőgazdasággal foglalkozók, de jó pár évvel ezelőtt a legmenőbb üzletek polcain is megjelentek, a bevezetőben már említett tarka-barka színekkel, díszítésekkel, hogy a legújabb trendek kedvezői se maradjanak ki a jóból. És valljuk be, az esős, nyálkás őszi időben rendkívül praktikusak ezek a lépők. Vízhatlanok, így a csapadékos időben, vagy azután, a tócsákban totyogva sem tocsog majd a zoknink, lábunk a vízben, mert beázott a cipőnk! Rendkívül könnyedén tisztíthatóak, nem igényelnek ilyen meg olyan ápolást. Sőt, akkor sem kell megijednünk, ha véletlenül egy nagy adag sárba léptünk, hiszen szinte gyerekjáték a csizma letakarítása.

Ja, és még valami!:-)

Kisgyerekes anyukaként, az első igazán rohangászós, pocsolyában ugrálós ősz előtt nem feledkezhetek meg arról, hogy ez a lábbeli nem csak a fentebb írt foglalkozásokat űzők, nem csak a divatot követők, nem csak a praktikusan öltözködők körében kedvelt! Nem hiányozhat az apró és nagyobbacska gyermekek ruhatárából sem, hogy aztán önfeledten dobbanthassanak bele az útjukba eső összes pocsolyába, saját és édesanyjuk legnagyobb örömére!:-)

És amiért nem volt jó nekünk régen és most sem…

Sajnos, egy nagyon nagy hátránya van a gumicsizmáknak! Ahogy befelé nem engedik a vizet, úgy kifelé sem. Vagyis ha izzad a lábunk, akkor az ott keletkezett nedvesség nem tud távozni a lábbeliből, így tulajdonképpen nyirkos közegben van a lábunk, amíg ki nem lépünk a csizmánkból. Bőrünk így nem lélegzik, a nedves környezetben pedig hajlamosabbak elszaporodni a gombák, egyéb kórokozók. Vagyis ne lepődjünk meg, ha a túl gyakori gumicsizma viselés után, alatt lábunkon gombás fertőzés nyomait vesszük észre.

Hogy megelőzd a bajt!

Habár a lábgomba nem vicc, azért nem kell lemondanunk e praktikus lábbeli viseléséről. Csak néhány dologra kell odafigyelnünk!

-Ha lehet, legalább a zoknink ne legyen műanyag, vagyis pamut zoknit viseljünk, ha csizmát húzunk.

-Egy jó minőségű talpbetét is sokat segíthet, hogy lábunk még komfortosabban érezze magát a „gumilépőkben”.

-Ha lehet, csakis indokolt esetben viseljünk gumicsizmát, és csak eddig, ameddig feltétlenül szükséges! Ha munkába ebben megyünk, akkor gondoskodjunk váltócipőről, amit a munkahelyünkön viselhetünk!

-Mindig hagyjunk időt arra, hogy két viselés között a csizmánk rendesen kiszáradjon!

-Ha kifogtuk az ősz legcsapadékosabb időszakát, és félő, hogy egyik napról a másikra sem fog kiszáradni a csizma, szerezzünk be még egy párat! Lehet, a két csizma nagy luxusnak tűnik, de a különböző gombaölő készítmények sem éppen olcsóak, úgyhogy mérlegeljünk, melyikre költenénk szívesebben!

Forrás: hg.hu, schuheonlineshop.org

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...