2017.09.23. 13:35:31 12969 302

Jó ez nekünk? – A gumicsizma viselésének előnyei és hátrányai
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Néhány éve jött ismét divatba, ám a matt fekete vagy zöld helyett inkább színes, mintás, virágos, meg mindenféle krikszkrakszokkal díszített modellek hódítanak, a divatot mindenképpen követni akarók és praktikusan öltözködők körében egyaránt. De miért is jó nekünk a gumicsizma?

Gumicsizma - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gumicsizma

Hogy megértsük, miért is jó, nem árt tudnunk, honnan és kiktől származik ez a nagyszerű, vagy nagyszerűnek tartott találmány. (Persze, nincs összefüggés a viselése és származása között, de azért jó tudni…:-)) Elsőként Wellington első hercege, Arthur Wellesley terveztette újra magának az úgynevezett hessian csizmát, még valamikor a XVIII.-XIX. század környékén. Ennek a térdig érő, hegyes orrú lábbelinek a jellegzetessége az volt, hogy szára elől hosszabb volt, mint hátul. A több csatában is bátorságával kitűnő herceg mintájára egyre több nemes úr viselt hasonló stílusú csizmát. Míg szabásban már egész közelítünk a mostani „műanyag” lépőkhöz, addig anyagát tekintve még elég messze vagyunk tőle, hiszen ezek a csizmák még bőrből készültek. A gumi, mint alapanyag, csak 1852-ben került képbe, amikor is Hiram Hutchinson, angol üzletember kapcsolatba került Charles Goodyearrel. Míg Goodyear belevetette magát az autógumi-bizniszbe, addig Hutchinston a gumicsizmák készítésére specializálódott gyárát járatta csúcsra. A mezőgazdaságban dolgozók fapapucsaikat cserélték a strapabíró, vízálló gumicsizmára, illetve a két világháborúban is nagy hasznukat vették e remek tulajdonságokkal bíró lábbeliknek.

És miért jó nekünk most?

Persze, manapság is szívesen viselik a halászattal, vadászattal, mezőgazdasággal foglalkozók, de jó pár évvel ezelőtt a legmenőbb üzletek polcain is megjelentek, a bevezetőben már említett tarka-barka színekkel, díszítésekkel, hogy a legújabb trendek kedvezői se maradjanak ki a jóból. És valljuk be, az esős, nyálkás őszi időben rendkívül praktikusak ezek a lépők. Vízhatlanok, így a csapadékos időben, vagy azután, a tócsákban totyogva sem tocsog majd a zoknink, lábunk a vízben, mert beázott a cipőnk! Rendkívül könnyedén tisztíthatóak, nem igényelnek ilyen meg olyan ápolást. Sőt, akkor sem kell megijednünk, ha véletlenül egy nagy adag sárba léptünk, hiszen szinte gyerekjáték a csizma letakarítása.

Ja, és még valami!:-)

Kisgyerekes anyukaként, az első igazán rohangászós, pocsolyában ugrálós ősz előtt nem feledkezhetek meg arról, hogy ez a lábbeli nem csak a fentebb írt foglalkozásokat űzők, nem csak a divatot követők, nem csak a praktikusan öltözködők körében kedvelt! Nem hiányozhat az apró és nagyobbacska gyermekek ruhatárából sem, hogy aztán önfeledten dobbanthassanak bele az útjukba eső összes pocsolyába, saját és édesanyjuk legnagyobb örömére!:-)

És amiért nem volt jó nekünk régen és most sem…

Sajnos, egy nagyon nagy hátránya van a gumicsizmáknak! Ahogy befelé nem engedik a vizet, úgy kifelé sem. Vagyis ha izzad a lábunk, akkor az ott keletkezett nedvesség nem tud távozni a lábbeliből, így tulajdonképpen nyirkos közegben van a lábunk, amíg ki nem lépünk a csizmánkból. Bőrünk így nem lélegzik, a nedves környezetben pedig hajlamosabbak elszaporodni a gombák, egyéb kórokozók. Vagyis ne lepődjünk meg, ha a túl gyakori gumicsizma viselés után, alatt lábunkon gombás fertőzés nyomait vesszük észre.

Hogy megelőzd a bajt!

Habár a lábgomba nem vicc, azért nem kell lemondanunk e praktikus lábbeli viseléséről. Csak néhány dologra kell odafigyelnünk!

-Ha lehet, legalább a zoknink ne legyen műanyag, vagyis pamut zoknit viseljünk, ha csizmát húzunk.

-Egy jó minőségű talpbetét is sokat segíthet, hogy lábunk még komfortosabban érezze magát a „gumilépőkben”.

-Ha lehet, csakis indokolt esetben viseljünk gumicsizmát, és csak eddig, ameddig feltétlenül szükséges! Ha munkába ebben megyünk, akkor gondoskodjunk váltócipőről, amit a munkahelyünkön viselhetünk!

-Mindig hagyjunk időt arra, hogy két viselés között a csizmánk rendesen kiszáradjon!

-Ha kifogtuk az ősz legcsapadékosabb időszakát, és félő, hogy egyik napról a másikra sem fog kiszáradni a csizma, szerezzünk be még egy párat! Lehet, a két csizma nagy luxusnak tűnik, de a különböző gombaölő készítmények sem éppen olcsóak, úgyhogy mérlegeljünk, melyikre költenénk szívesebben!

Forrás: hg.hu, schuheonlineshop.org

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.