2019.06.28. 09:16:37 7879 251

Jó az informatika a gyereknek?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Teljesen a mindennapjaink részévé vált az informatika, ott van mindenben, mindenhol. Kell a legtöbb munkához, a mindennapi életben való tájékozódáshoz, de még a vásárláshoz is. Az autókban fedélzeti computerek, a gyerekek érdemjegyeihez és ebédbefizetéséhez weboldalak, a szabadidődben a social media és a számítógépes játékok vették át a vezető szerepet.

Informatika, gyerekek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Informatika, gyerekek

Tehát elkerülhetetlen, hogy a gyermekeink életébe is hamar beépüljön az informatika és az internet. Azonban az előnyök mellett ez számos hátránnyal is jár. Mik ezek a veszélyek és hogyan védjük meg tőlük a gyermekünket?

Sokszor a gyermekeink jóval előrébb járnak a technikában, mint mi magunk. Ha otthon kevésbé ismerkednek is meg a „kütyük” világával, már sokszor az óvodában, de az első iskolaévekben egészen biztosan közelebb kerülnek a világháló nyújtotta tartalmakhoz. Ugyanakkor ebben a közegben is gyermekek maradnak, szükségük van az útmutatásra, gondoskodásra, segítségre.

A közösségi média- összehoz, de ráerőltet

A közösségi hálók, (Facebook, Instagram) egyrészről felgyorsítja és leegyszerűsíti a kapcsolattartást – ami tud kedvező lenni. Másrészről azonban bizonyos mértékig rákényszerít arra, hogy részei legyünk olyan emberek életének is, akiknek a való életben nem lennénk. Ez a gyermekeinkre is igaz – sokkal erősebb impulzusként kapják a körülöttük élőkről és vadidegen emberekről is azt a képet, amit az illető mutatni akar, mint azt, ami a valóságnak megfelel. Ez pedig lehetetlen elvárások elé állítja őket. Szuper megjelenésű, reggeli ébredés után is talpig tökéletes, fitt, mindig boldog fiatalokat lát maga körül, akiknek az élete csak edzés, utazgatás, vásárolgatás és buli. A like számok pedig önbizalmat adnak. Vagy vesznek el.

Mit tehetek?

Meg kell előznünk az értékrend elcsúszását és a hamis valóságba vetett hitet. Már akkor érdemes ezekről a látszat dolgokról őszintén beszélni a gyermekeinkkel, amikor úgy érezzük, őket még nem érinti. Mutassuk meg nekik, hogy mi magunk is csak az élet szebbik oldalát töltjük fel a közösségi portálokra, mi, akiknek a gondjait, problémáit, feszültségeit, és a „tökéletlen” oldalukat ők maguk is ismerik.

Zaklatás, fenyegetés, átverések

Az internet anonimitásával könnyű visszaélni és ez esetben sose álljunk jóságos naivitással a témához. Igenis kell a kontroll: neten szerzett barátokkal egyedül ne találkozzon, kísérjük el, még ha háttérből figyelünk is. Ellenőrizzük a tartalmakat, amiket követ a gyermek, mert akkor tudunk vele érdemben beszélni olyan dolgokról, amikről az internet fals képet fest. Legyen az akár szexualitás, akár politika vagy emberi kapcsolatok.

A zombis játék zombivá tesz?

A számítógépes játékok valódi függést okoznak (nem csak gyermekeknek). Egyetlen módja van annak, hogy megakadályozzuk a komoly függést; hamar kínáljunk alternatívát. Ha egy gyermek úgy nő föl, hogy van egy értékes hobbija, amiben fejlődhet – akkor van valami, ami érdekli. Mindegy, hogy ez sport, tudomány, családi társasjáték vagy épp kutyázás; a lényeg, hogy közösséget is adjon neki. Ha élőben van lehetősége valahová tartozni, neki való társaságban szórakozni, lesz egy opció, amiért magától is feláll a gép elől!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...