2019.10.15. 16:17:18 10030 298

Japánbirs – így gondozd a legmutatósabb cserjét
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A japánbirs egy igen sokoldalú és pompázatos növény. Szinte egész évben díszíti a kertünket, megunhatatlan, színes, illatos. Tavasszal élénk piros virágba borul, szemet gyönyörködtetően ékesíti a zöld környezetét, elvirágzás után pedig helyes kis almákat nevel, melyek késő ősszel érnek be, így sokáig élvezhetjük látványát isteni illatfelhőjét.

Japán birs - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Japán birs

A japánbirs nem csak szép és illatos, de valóban sokoldalú is, hiszen akár dézsás növényként a teraszt is díszítheti, de intenzív növekedése és szerkezete miatt sövény növénynek is kiváló. Különleges almácskái pedig alkalmasak a fogyasztásra is! Igaz, rendkívül savanyúak a kis vitaminbombák, de elkészítve lekvárnak, birsalmasajtnak vagy épp kompótnak nagyon finom. Cukor felhasználás tekintetében azonban nagyobb adagra készülj, mint a hagyományos birs esetében. A magokat is félre tehetjük kiszárítva – magas pektin tartalma miatt vízbe áztatva olyan nyákot kapunk, aminél jobb égési sérülésre szinte nincs is!

Az ültetés ideje

Tavasztól őszig bármikor ültethetünk, csak arra kell figyelnünk, hogy a fagyok után és még az első fagyok előtt legyünk. Szereti a tápanyag dús talajt, így az ültetést kezdjük azzal, hogy egy réteg trágyát szórunk az ültetés helyére – vagy épp a dézsa aljába. Ebbe mehet a jó minőségű föld. Ha átültettük, vastagon öntözzük meg. Sövényként ültetve egy-egy bokor között körülbelül fél méter távolságot hagyjunk. A napot kedveli igazán, de félárnyékban is jól érzi magát.

Hosszú távon

Ezzel a cserjével valójában nincs sok teendőd. Metszeni legfeljebb az elsárgult, beteg ágakat kell. Formázás miatt persze neki lehet esni, de csak módjával, mert viszonylag lassan nő vissza. A metszés idejét mindig virágzás utánra időzítsd. Tavasszal érdemes a földjébe mindig egy kis extra tápanyagot forgatni, a meszes talajt viszont kerüljük, azzal nem tesszük boldoggá a kis birsünket. Öntözést az ültetést követő egy-két évben igényel gyakrabban, ezt követően azonban csak nagyon száraz időben szükséges locsolni.

Japán birsből sosem elég?

Ha így érzed, van egy jó hírünk, szaporításra a lehetőségek tárháza áll előtted. Magvetéssel, tőosztással, gyökérsarjak elválasztásával, de még gyökérdugványozással is szaporítható. Nyár elején, május-június környékén pedig akár zölddugványozással is megsokszorozhatod a japánbirseid számát! A leválasztott, megerősödött növény remek ajándék olyan hölgytársaknak, akik szeretik a szépet, szívesen gyönyörködnek kevés ápolás mellett is csodálatos cserjékben!

Q -10 helyett

Bizony erről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, de a bokrainkra is ráfér a fiatalítás időnként. Japánbirs esetében ezt három év alatt érdemes elvégezni, a metszést mindig virágzás utána időzítve. Első évben az ágak 1/3- át vágd vissza, a talajtól nagyjából 10-15 centiméterre. A következő évben a másik, majd a harmadik évben a harmadik egyharmadot. A „fiatalító kúrát”’ pedig 5-7 évente érdemes újra elkezdeni, így hosszú évtizedeken át lehet életerős, mutatós dísze a kertednek!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...