2020.01.27. 15:49:14 10670 328

Januárban magot vetni? – Mi az, hogy!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A januári kerti teendők nem állnak hosszú sorokban, így bőven áldozhatunk időt az év első ültetéseinek, vagy legalábbis az előkészítésnek. Ráadásul vannak olyan növények, amelyek csírázásukhoz kimondottan kedvelik a hideget, így már el is vethetjük őket. Induljon hát a januári virágmagvetés!

Illatos ibolya - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Illatos ibolya

Ha a hidegben sok mindent nem is tudunk még kint ültetni, bent már nekiláthatunk az előkészületeknek, az első magok bekerülhetnek a csíráztatásra kimosott joghurtos poharakba, és a konyhakert tervezésének is eljön lassan az ideje.

Azonban vannak olyan virágok, melyek a csíráztatáshoz egyáltalán nem élvezik a szoba melegét. Ellenben a hideghatást igénylik a növekedési folyamat ezen szakaszában. Körülbelül +4 és -4 °C közötti hőmérsékletre lesz szükség, így akár kint, nagyobb fagyok esetén pedig garázsban, pincében remekül érzik magukat.

Ez az igen alacsony hőmérséklet, a hidegben csírázó növényeknél lezárja a nyugalmi állapotot és elkezdenek lebomlani a csírázást gátló anyagok. Így tehát rövidesen meg is indulhat az új élet sarjadása a magból. Az ilyen, hidegben csírázó virágok többnyire magashegységi származásuknak köszönhetik ezt a tulajdonságukat, a már-már alpesi fagy szeretetét.

Általában a hidegben csírázók ültetéséről

Föld-homok keveréket használjunk az ültetéshez. Magvetés után 2-4 hétre szobahőmérsékleten, azaz 18-22°C fokon nevelgessük őket, folyamatos nedvességpótlással. Amíg bent vannak, ez különösen fontos. Ezt az időszakot követően tegyük ki a szabadba, árnyékos helyre, lehetőleg átlátszó fóliával borítva. Szerencsés, ha ilyenkor a hó is befedi. Márciusban hidegházba vagy hidegágyásba kerülhetnek, itt 5-12 fokos hőmérséklet a legoptimálisabb nekik.

Illatos ibolya

Már márciusban nyílik, ezért is nevezik a tavasz hírnökének. Félárnyékban, hűvös helyen érzi remekül magát, ám korai bimbózáshoz korai sarjadás is szükséges: a magoknak már januárban földben a helyük.

Nagy szívvirág

Stabilan, megbízhatóan csírázik a hidegnek köszönhetően, ezért, ha földbe szórjuk magjait, szinte biztosak lehetünk benne, hogy májustól júliusig gyönyörű rózsaszín árnyalatban pompázó szívalakú virágok díszítik majd az ültetvényt. Fák alatt, félárnyékban, ház oldalában szuper lakóhelyet biztosíthatunk neki.

Kerti bazsarózsa

Magjait rétegezve érdemes nedves homokba szórnunk, és folyamatosan hűvös helyen tartanunk. Hosszú csírázási időre kell készülhetünk, majd a folyamatot követően megindul a növekedés, bimbó hozás és májusban-júniusban elborítanak a virágok. Megkönnyíthetjük a csírázást, ha a kemény héjú magocskákat csiszolópapírral vagy durva homokkal kicsikét megdörzsöljük. Ezáltal a duzzadás és a nedvesség felvétel gyorsabban megy majd végbe. Az átültetésre érzékeny, ezért olyan helyet válasszunk neki, ahol hosszú évekig dísze lehet a kertnek.

Nagyezerjófű

Legjobb, ha vetőmagtálcára tesszük a magokat és először szobahőmérsékleten, folyamatos nedvességpótlás mellett nevelgetjük néhány hétig. Ezt követően kerüljenek ki a hidegbe. A csírázás a hideg hatására szépen elindul és nyár közepén, júniustól-júliusig pompás rózsaszín virágokat hoz majd.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.