2020.01.27. 15:49:14 10683 328

Januárban magot vetni? – Mi az, hogy!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A januári kerti teendők nem állnak hosszú sorokban, így bőven áldozhatunk időt az év első ültetéseinek, vagy legalábbis az előkészítésnek. Ráadásul vannak olyan növények, amelyek csírázásukhoz kimondottan kedvelik a hideget, így már el is vethetjük őket. Induljon hát a januári virágmagvetés!

Illatos ibolya - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Illatos ibolya

Ha a hidegben sok mindent nem is tudunk még kint ültetni, bent már nekiláthatunk az előkészületeknek, az első magok bekerülhetnek a csíráztatásra kimosott joghurtos poharakba, és a konyhakert tervezésének is eljön lassan az ideje.

Azonban vannak olyan virágok, melyek a csíráztatáshoz egyáltalán nem élvezik a szoba melegét. Ellenben a hideghatást igénylik a növekedési folyamat ezen szakaszában. Körülbelül +4 és -4 °C közötti hőmérsékletre lesz szükség, így akár kint, nagyobb fagyok esetén pedig garázsban, pincében remekül érzik magukat.

Ez az igen alacsony hőmérséklet, a hidegben csírázó növényeknél lezárja a nyugalmi állapotot és elkezdenek lebomlani a csírázást gátló anyagok. Így tehát rövidesen meg is indulhat az új élet sarjadása a magból. Az ilyen, hidegben csírázó virágok többnyire magashegységi származásuknak köszönhetik ezt a tulajdonságukat, a már-már alpesi fagy szeretetét.

Általában a hidegben csírázók ültetéséről

Föld-homok keveréket használjunk az ültetéshez. Magvetés után 2-4 hétre szobahőmérsékleten, azaz 18-22°C fokon nevelgessük őket, folyamatos nedvességpótlással. Amíg bent vannak, ez különösen fontos. Ezt az időszakot követően tegyük ki a szabadba, árnyékos helyre, lehetőleg átlátszó fóliával borítva. Szerencsés, ha ilyenkor a hó is befedi. Márciusban hidegházba vagy hidegágyásba kerülhetnek, itt 5-12 fokos hőmérséklet a legoptimálisabb nekik.

Illatos ibolya

Már márciusban nyílik, ezért is nevezik a tavasz hírnökének. Félárnyékban, hűvös helyen érzi remekül magát, ám korai bimbózáshoz korai sarjadás is szükséges: a magoknak már januárban földben a helyük.

Nagy szívvirág

Stabilan, megbízhatóan csírázik a hidegnek köszönhetően, ezért, ha földbe szórjuk magjait, szinte biztosak lehetünk benne, hogy májustól júliusig gyönyörű rózsaszín árnyalatban pompázó szívalakú virágok díszítik majd az ültetvényt. Fák alatt, félárnyékban, ház oldalában szuper lakóhelyet biztosíthatunk neki.

Kerti bazsarózsa

Magjait rétegezve érdemes nedves homokba szórnunk, és folyamatosan hűvös helyen tartanunk. Hosszú csírázási időre kell készülhetünk, majd a folyamatot követően megindul a növekedés, bimbó hozás és májusban-júniusban elborítanak a virágok. Megkönnyíthetjük a csírázást, ha a kemény héjú magocskákat csiszolópapírral vagy durva homokkal kicsikét megdörzsöljük. Ezáltal a duzzadás és a nedvesség felvétel gyorsabban megy majd végbe. Az átültetésre érzékeny, ezért olyan helyet válasszunk neki, ahol hosszú évekig dísze lehet a kertnek.

Nagyezerjófű

Legjobb, ha vetőmagtálcára tesszük a magokat és először szobahőmérsékleten, folyamatos nedvességpótlás mellett nevelgetjük néhány hétig. Ezt követően kerüljenek ki a hidegbe. A csírázás a hideg hatására szépen elindul és nyár közepén, júniustól-júliusig pompás rózsaszín virágokat hoz majd.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!