2017.09.27. 11:00:39 12034 330

Jaj, hová lett a vaj? S.O.S. alapanyag helyettesítési tippek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hirtelen vendégség kerekedik, és a vendégek betoppanása előtt összedobnál valami finomságot, de nincsen otthon ebből vagy abból? Bizony kényes helyzet, de ha a jószomszédi viszony inkább iszony, és a bolt sem járható út, akkor sem kell elkeseredned, és félredobnod a vendégváró falatok ötletét!

vaj-margarin - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com vaj-margarin

Bizonyos keretek között menthető a helyzet, lássuk csak: mit, mivel lehet helyettesíteni?

Citromlé

Természetesen frissen facsarva az igazi, de a szószoknál és pácleveknél szinte észre sem vehető, ha a citrom leve helyett fele mennyiségű almaecetet használsz.

Fehér liszt

Sokan még mindig elképzelhetetlenek tartják nélküle a konyhát, azonban az élet e nélkül sem áll meg. Sőt zablisztet használva, vagy munkásabb esetben zabpelyhet ledarálva is tökéletes alternatívát kapsz, ráadásul még egészségesebb is!

Ét- vagy olívaolaj

Sütnél egy laza brownie-t vagy muffint, de a rántott hús „megitta” az utolsó csepp olajat is? Egy bögrényi mennyiséget könnyedén helyettesíthetsz ugyanilyen mennyiségű almapürével, avokádópürével, banánnal vagy a jól bevált vajjal és kókuszolajjal.

Puding(por)

Házilag is elkészíthető! Kukoricakeményítő + vanília! Keverd el kevés, hideg tejben, ízesítsd ízlés szerint barnacukorral vagy mézzel, majd add hozzá néhány deci felforralt tejhez, és forrald tovább, míg besűrűsödik. Ha gyümölcsös ízt szeretnél: Természetes aromák és gyümölcsök felhasználásával elérhető.

Szódabikarbóna

Négyszeres mennyiségű sütőpor kihúz a bajból. A legjobb pedig az, hogy fordítva is működik a csere.

Tejszín

Az isteni görögjoghurt nagyszerű megmentőnk lehet, hiszen két egymáshoz elég hasonló tejtermékről van szó.

Tojás

Nem okozhat gondot, ha egyáltalán nincs otthon, vagy egy-két darabbal kevesebb tojás várakozik a hűtődben. Darabonként helyettesíteni tudod negyed bögre almapürével, fél banánnal vagy akár 3 tk. mogyoróvajjal is! Igaz, hogy nem a rántotta és a tükörtojás, ami készíthető belőlük, de sütemények és palacsinták menthetőek ezekkel az alapanyagokkal.

Zsemlemorzsa

Végső esetben, ha az a hús nagyon, de nagyon akarja azt a bundát, akkor panírozható szétzúzott burgonyaszirommal és zabpehellyel szintén.

Vaj, margarin

Főzéshez és szendvicseknél is pótolhatod olívaolajjal, némely süteményeknél pedig napraforgóolajjal. Persze azoknál a sütiknél, ahol hideg vajjal kell összegyúrni a tésztát, ne próbálkozz ezzel, de egy muffinnál beválhat.

Szendvicsekben isteni az olívaolaj, én személy szerint gyakran helyettesítem a vajat pár csepp olívaolajjal a kenyéren vagy zsemlén.

Légy bevállalós és kreatív! Érdekes újdonságok sülhetnek ki belőle. :)

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...