2018.04.02. 08:40:55 10522 265

Itt a húsvét hétfő! - Csajoooook, meneküljeteeeeek!:-)
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Lányok, asszonyok, aki nem talált magának megfelelő búvóhelyet a mai napra, az bizony magára vessen! Neki nincs menekvés, szinte garantált, hogy a nap végére, de valószínűbb, hogy már a közepére csúnyán elázik. Mert vagy vödör vizekkel borítják nyakon, vagy szódásszifonnal kapja az áldást, vagy „illatos” pacsulifelhő lengi majd körbe!:-)

Húsvét - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Húsvét

Vagyis, nincs mit tennünk, húsvéthétfő van, állnunk kell a sarat vagyis a vizet, kölnit, Csajok!:-) De igaz, ami igaz, soha ne legyen nagyobb gondunk, minthogy az erősebbik nem lelkes képviselői nem szeretnék, hogy elhervadjunk, és minden vágyuk, hogy az elkövetkező heteket, hónapokat is a mi társaságunkban töltsék!:-) És tegyük csak a szívünkre a kezünket, legyünk kicsik, nagyok, fiatalok vagy kevésbé fiatalok, azért mi is bírjuk ezt a kis felhajtást!;-) Jól esik a szívünknek, na!

És ha kicsit unatkoznátok, míg megérkezik a következő locsoló, olvassatok néhány érdekességet e hagyománnyal, illetve változásaival kapcsolatban.

Kezdetben volt a víz…

… meg a piros tojás, meg a többi.:-)

  • Az egész országban ismert, magyar eredetű húsvéti hagyomány. De mellettünk nem ismeretlen még Csehországban, Lengyelországban, Szlovákiában és Ukrajnában sem.

  • A húsvéthétfőt korábban vízbevető, vízbehányó hétfőnek is nevezték. Természetesen azért, mert ezen a napon a falu, környék leányai, akik aznapra a legszebb ruhájukat öltötték magukra, az összeverődött baráti legénytársaságoknak köszönhetően, általában az itatóvályúban kötöttek ki. Esetleg jó pár vödör vizet kaptak a nyakukba, csakhogy el ne hervadjanak!:-)

  • A II.világháború előtti időszakban húsvét hétfőn a fiúk jártak locsolni a lányokhoz. Másnap, azaz kedden viszont jött a fekete leves: a lányok is elmentek locsolkodni a legényekhez!:-) Talán ők kíméletesebben, de ugyanolyan hatásos módszert választottak, mint előző nap az erősebbik nem képviselői!:-) Nem tudom, kedves Hölgytársaim hogy vannak vele, én személy szerint egy kicsit sajnálom, hogy ez a szokás eltűnt.:-)

  • Azt tudtad, hogy a locsolás valójában egy ősi katartikus rítus, melyet később „keresztényesítettek”? A termékenységkultusszal is kapcsolatban állhat. Az egyház szerint utalhat ez a hagyomány a keresztelkedésre, de arra a legendára is, mely úgy szól, hogy a Jézus sírját őrző katonák a feltámadást hirdető asszonyokat vízzel akarták hallgatásra bírni. Illetve a jeruzsálemi asszonyokat szerették volna a zsidók ilyen módon elhallgattatni.

  • A hagyományos, vödrös locsolás vidéken egészen a II.világháborúig, illetve az erőszakos kollektivizálásig „kitartott”. Az államosítást követő években a városi „hagyományok” terjedtek inkább, kölnivel, parfümmel, „színes-szagos” spray-vel, mondókákkal, a magyar költészet egyik legtermékenyebb, leggyorsabban változó műfajával, a locsolóversekkel.

Forrás: ridikul.hu, magyarhirlap.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...