2018.04.02. 08:40:55 10568 265

Itt a húsvét hétfő! - Csajoooook, meneküljeteeeeek!:-)
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Lányok, asszonyok, aki nem talált magának megfelelő búvóhelyet a mai napra, az bizony magára vessen! Neki nincs menekvés, szinte garantált, hogy a nap végére, de valószínűbb, hogy már a közepére csúnyán elázik. Mert vagy vödör vizekkel borítják nyakon, vagy szódásszifonnal kapja az áldást, vagy „illatos” pacsulifelhő lengi majd körbe!:-)

Húsvét - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Húsvét

Vagyis, nincs mit tennünk, húsvéthétfő van, állnunk kell a sarat vagyis a vizet, kölnit, Csajok!:-) De igaz, ami igaz, soha ne legyen nagyobb gondunk, minthogy az erősebbik nem lelkes képviselői nem szeretnék, hogy elhervadjunk, és minden vágyuk, hogy az elkövetkező heteket, hónapokat is a mi társaságunkban töltsék!:-) És tegyük csak a szívünkre a kezünket, legyünk kicsik, nagyok, fiatalok vagy kevésbé fiatalok, azért mi is bírjuk ezt a kis felhajtást!;-) Jól esik a szívünknek, na!

És ha kicsit unatkoznátok, míg megérkezik a következő locsoló, olvassatok néhány érdekességet e hagyománnyal, illetve változásaival kapcsolatban.

Kezdetben volt a víz…

… meg a piros tojás, meg a többi.:-)

  • Az egész országban ismert, magyar eredetű húsvéti hagyomány. De mellettünk nem ismeretlen még Csehországban, Lengyelországban, Szlovákiában és Ukrajnában sem.

  • A húsvéthétfőt korábban vízbevető, vízbehányó hétfőnek is nevezték. Természetesen azért, mert ezen a napon a falu, környék leányai, akik aznapra a legszebb ruhájukat öltötték magukra, az összeverődött baráti legénytársaságoknak köszönhetően, általában az itatóvályúban kötöttek ki. Esetleg jó pár vödör vizet kaptak a nyakukba, csakhogy el ne hervadjanak!:-)

  • A II.világháború előtti időszakban húsvét hétfőn a fiúk jártak locsolni a lányokhoz. Másnap, azaz kedden viszont jött a fekete leves: a lányok is elmentek locsolkodni a legényekhez!:-) Talán ők kíméletesebben, de ugyanolyan hatásos módszert választottak, mint előző nap az erősebbik nem képviselői!:-) Nem tudom, kedves Hölgytársaim hogy vannak vele, én személy szerint egy kicsit sajnálom, hogy ez a szokás eltűnt.:-)

  • Azt tudtad, hogy a locsolás valójában egy ősi katartikus rítus, melyet később „keresztényesítettek”? A termékenységkultusszal is kapcsolatban állhat. Az egyház szerint utalhat ez a hagyomány a keresztelkedésre, de arra a legendára is, mely úgy szól, hogy a Jézus sírját őrző katonák a feltámadást hirdető asszonyokat vízzel akarták hallgatásra bírni. Illetve a jeruzsálemi asszonyokat szerették volna a zsidók ilyen módon elhallgattatni.

  • A hagyományos, vödrös locsolás vidéken egészen a II.világháborúig, illetve az erőszakos kollektivizálásig „kitartott”. Az államosítást követő években a városi „hagyományok” terjedtek inkább, kölnivel, parfümmel, „színes-szagos” spray-vel, mondókákkal, a magyar költészet egyik legtermékenyebb, leggyorsabban változó műfajával, a locsolóversekkel.

Forrás: ridikul.hu, magyarhirlap.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A sokat emlegetett pozitív gondolkodás – nem szabadna félvállról venni

A pozitív gondolkodásról való diskurzus olyannyira felkapottá vált az elmúlt évek folyamán, hogy óhatatlanul is felszínre törtek az ezzel kapcsolatos sarkítások, „értékhígító” elemek. Éppen emiatt történhetett az, hogy sokan elveszítették az érdeklődésüket a téma iránt, nem veszik komolyan az ezzel kapcsolatos nézeteket, sőt, olyanok is akadnak, akik egyenesen nevetségesnek és életellenesnek tartják a pozitivitást. Ezt a problémát igyekszünk az alábbi sorokban górcső alá helyezni, abban reménykedve, hogy néhány felhőoszlató válaszra lelünk mindeközben.

„Nekem a Balaton…” – Utazz le a Balcsi partra szuper filmek segítségével

Kinek a déli, kinek az északi, kinek az egyik csücsök, kinek a másik a kedvence, de a Balaton mindenkit lenyűgöz, magával ragad. A bulik, a kirándulóhelyek, a strandok, a lángos illat – kellemes emlékek, amelyeket minden tavasszal várunk, és minden ősszel nagyon nehezen engedünk el.

Ritkán látható klasszikusok is szerepelnek az idei Magyar Mozgókép Fesztivál programjában

A legújabb magyar filmek és premierek mellett ritkán látható klasszikus alkotások is szerepelnek az idei Magyar Mozgókép Fesztivál programjában. Az új néven megrendezett, MOZ.GO fesztiválra keresztelt programsorozat Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban várja a közönséget június 12. és 15. között.