2014.11.14. 11:53:25 4424 26

Ingyenes szűrések és családi programok a Symában
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ingyenes szűrések, tanácsadás, szakmai előadások mellett táncbemutatók, koncertek, gyerekfoglalkozások várják az egész családot az Egy Csepp Figyelem Alapítvány egészségnapján vasárnap a fővárosi SYMA Rendezvényközpontban.

Orvosok | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Orvosok | Fotó: 123rf.com

A programsorozatot a november 14-i nemzetközi diabétesz világnap alkalmából rendezik meg. Az ingyenes egészségnapon a család minden tagja talál magának érdekes programot.

Az érdeklődők ingyenes szűréseken - többek közt vércukor-, koleszterinszint- és vérnyomásmérésen, testösszetétel-mérésen, érszűkület-szűrésen, látás-, hallás- és lábvizsgálaton, hepatitis-C vírus rizikószűrésen - vehetnek részt. Idén először EgészségTér elnevezéssel interaktív találkozóhelyet alakítanak ki a szervezők, ahol érdekes szakmai előadások várják a közönséget, itt adnak tanácsot szakértők is egészségmegőrzéssel és táplálkozással kapcsolatos témákban - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Az ízek szerelmesei az Egészségpiacon válogathatnak, és Magyarország Cukormentes Tortáját is megkóstolhatják. A jó hangulatot táncbemutatók, gyerekfoglalkozások, nyeremények, trambulin és ugrálóvárak garantálják. Koncertet ad Wolf Kati, fellépnek az X-Faktor versenyzői, a Kolompos együttes, Csonka András, Kocsis Tibor és a Csillagszemű gyermektáncegyüttes, valamint a Black Time tánciskola. Katus Attila, világ- és Európa-bajnok sportoló közös bemelegítést tart délelőtt.

A nemzetközi diabétesz világnap minden évben százezreket mozgat meg világszerte. A kezdeményezés tiszteletére rendezik meg az egészségnapon a hagyományos Diabétesz Sétát, amely felhívja a figyelmet a cukorbetegség megelőzésére és az egészséges életmódra.

A cukorbetegek világnapját az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szervezésében tartják 1991 óta az inzulin felfedezője, Frederick Grant Banting Nobel-díjas kanadai orvos születésnapján. Az ENSZ hivatalosan 2007-ben nyilvánította világnapnak, amikor a cukorbetegség járványszerű terjedésére, a megelőzés lehetőségére és fontosságára hívják fel a figyelmet.

Világszerte több mint 250 millió cukorbeteg él, számuk évente hétmillióval nő. Magyarországon becslések szerint csaknem egymillió ember cukorbeteg - a diagnosztizáltak száma 700-800 ezer körül van, de sokan nincsenek tudatában betegségüknek. A későn orvoshoz fordulók veséje, látása, szíve súlyosan károsodhat, pedig a betegség inzulinnal jól kezelhető. A felnőttkorban kialakuló cukorbetegség egészséges életmóddal megelőzhető.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Teljes a SopronFest programja

Mintegy 75 helyszínen csaknem háromszáz programmal várja a látogatókat a 2. SopronFest május 10. és 19. között. A pünkösdi hétvégére a Lővér kempingbe szervezett koncertek mellett a város számos pontján már napokkal korábban lesznek zenei, irodalmi, képzőművészeti és gasztronómiai események.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Idén ezeket a filmeket várják a legtöbben

Jelen társadalmunkban a filmek jelentős szerepet játszanak az emberek életében, ugyanis formálják a kulturális viselkedéseket, ugyanakkor tükröt állítanak elénk az aktuális jelenségekről. Ilyen megközelítésben tehát nyilvánvaló, hogy a filmes alkotások mára már jóval túlnyújtóztak szórakoztató szerepkörükön, hiszen befolyással vannak a véleményalkotásra, a világlátásra, információt továbbítanak, kulturális értékeket képviselnek, tanítanak, átértékelésekre ösztönöznek. Lássuk, hogy az év hátralévő részében milyen új filmek örvendeztetik meg a rajongókat.