2023.10.10. 15:31:35 6795 243

INGATLAN ELADÁSÁNAK KÖLTSÉGEI
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ingatlan eladásakor az eladó számára a legizgalmasabb kérdés jellemzően, hogy minél hamarabb és minél magasabb áron el lehessen adni az ingatlant, míg a vevő esetében a megálmodott ház/lakás, vagy jó befektetés megtalálása mellett a vételár minél alacsonyabbra szorítása a cél.

Hova tovább? - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hova tovább?

Jelenleg az ingatlanpiacon sem eladónak, sem vevőnek nem könnyű lenni, ezért érdemes tudni arról, hogy milyen praktikákkal könnyíthetjük meg a saját helyzetünket. Jelen cikkben az eladó költségeit vesszük számba.

Az ingatlan eladójának személyi jövedelemadót kell fizetnie,

ha az eladott ingatlant ötnél kevesebb éve szerezte. Jellemzően nem kell számolnia az ingatlan adásvétel ügyvédi díjával, hiszen az a piaci szokások szerint a vevőt terheli ellenkező megállapodás hiányában. Az ügyvéd ennek ellenére mindkét fél érdekeit köteles szem előtt tartani, ami sokrétű feladat. Ide tartozik többek között az is, hogy mindkét felet tájékoztatnia szükséges az igénybe vehető adó- és illetékkedvezményekről, mentességről. Látható tehát, hogy az ügyvéd megfelelő eljárása az eladónak is érdeke és egyben joga, hiszen az őt terhelő fizetési kötelezettségeket jelentős mértékben csökkentheti egy mindenre kiterjedő tájékoztatás

Ingatlan eladásakor ugyanis az eladónak személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége keletkezik. Az adót ugyanakkor nem a befolyt vételár, hanem a jövedelem után kell fizetni, amit úgy kapunk meg, ha a vételárból levonjuk a jogszabály által meghatározott tételeket. Ilyen levonható tétel többek között a megszerzésre fordított összeg. A megszerzésre fordított összeg az ingatlan megszerzésére vonatkozó szerződésben meghatározott érték, ami lehet adásvételi szerződés vagy akár bírósági, hatósági határozat is. Ha csere útján lett a miénk az ingatlan, akkor a cserébe kapott ingatlan értéke az irányadó. Örökölt ingatlan esetében a hagyatéki leltárban feltüntetett feltüntetett érték vonható le, míg ajándékba kapott ingatlan esetében fő szabály szerint az eladásból származó bevétel 75 százaléka, azzal, hogy ilyen esetben más költségeinket csak kivételesen tudjuk érvényesíteni.

Levonható ezen felül

az ingatlanra fordított értéknövelő beruházásokra kiadott összeg is. Ez azt jelenti, hogy amennyiben felújítottuk az ingatlant, úgy az ezzel kapcsolatos igazolt költségeinket elszámolhatjuk. Fontos hangsúlyozni, hogy számlával igazolható kiadások jöhetnek csak szóba, az Alkotmánybíróság egy döntése értelmében ugyanis a személyi jövedelemadóról szóló törvény számla meglétét előíró jogszabályi rendelkezése nem alkotmányellenes.

Az adót az eladónak az adóbevallásában kell megállapítania és az adóbevallás benyújtására előírt határidőig kell megfizetnie.

Bár 2023 novemberétől az energetikai tanúsítvány számát már nem kell majd a szerződésbe belefoglalni, de a tanúsítvány bemutatása változatlanul kötelező. Így ennek elkészítési díjával is számolnia kell az eladónak.

Sok esetben van szükség az ingatlan tehermentesítésére is az adásvétellel egyidejűleg, ennek költségei is jellemzően az eladót terhelik.

Forrás: das.hu Szerző: dr. Gombolai Éva

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mentsünk el valamit a húsvéti hangulatból! – Mondjuk ezt a szuper receptet!

Nemrég még a húsvéti nyuszit vártuk, most pedig lassan elbúcsúzunk az áprilistól is. Szerencsére a napsütés, az egyre hosszabbodó napok kárpótolnak minket ezért a kis „veszteségért”. De ha lenne kedved megidézni a néhány héttel ezelőtti ünnepi hangulatot, egy finom sütivel biztosan sikerülni fog.

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.