2016.12.07. 15:38:53 9281 272

Indonézia? Akkor irány Szulavézi (és nem Bali)!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha az Indonéz szigetvilágra gondolunk, akkor valószínűleg rögtön Bali csodás teraszai, tájai, a kedves emberek, a tengerpart ugrik be, valamint az, hogy ennél több nem is kellhet egy csodás nyaraláshoz. Azonban jobb helyet is találhatunk Balinál, még pedig a kevésbé turistás Szulavézi szigeteket.

Szulavézi - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szulavézi

Szulavézi-sziget (Celebesz) dióhéjban

 • Vitatott, hogy magyarul mi a neve a szigetnek, illetve miként kell írni a sziget nevét: Szulavézi (fonetikusan), Sulawesi (ahogy az indonézek írják), Celebesz (a régi, ismert neve). Na, mi akkor használjuk a fonetikusat.
 • Szulavézi Indonézia egyik fő szigete, a világ 11. legnagyobb szigete. 174 600 négyzetkilométer nagyságú, azaz közel kétszer akkora Magyarországnál. Formára olyan, mint egy amőba négy groteszk, tekervényes nyúlvánnyal. Ezek a nyúlványok egyszerűen félszigetek.
 • A sziget (kelet-nyugati irányban) a nála még nagyobb Borneó-sziget és a Maluku (Fűszer)-szigetek között terül el. Hajdan a Kelet és nyugat közötti fűszer-kereskedelem útján fekve volt jelentősége.
 • Miért érdemes odalátogatni? A partjain elképesztő, elszigetelt strandok vannak, méltóságteljes, méregzöld hegyek, teraszos rizsföldek, nagyon változatos természeti képek, karakteres, sajátos állatvilág, A Toraja-föld izgalmas, nagyon egyedi építészeti kultúrája és hagyományvilága (temetkezési szokások), északon a világ tán legpompásabb búvárterepei.
 • Mikor? Pl. március, azaz az esős évszak végét követően, mert olyankor a vegetáció a legcsodásabb. Fontos tudni: a sziget ugyan az egyenlítői övezet kellős közepén van, a belső felvidéki területeken éjszaka akár 5 fokra is lehűlhet a levegő. Kell a bőröndbe pulcsit tenni.
 • A szigeten nagyok a távolságok (Massaker és Manado között 1029 kilométer), így ha nem veszünk igénybe belső repülést, akkor sok idő megy el szárazföldi közlekedésre. Szerencsére Rantepao a Toraja-földdel középen van, s így hatékonyan ki lehet alakítani utazást az észak-déli tengelyben.
SzulavéziSzulavézi

Fő látnivalók:

 • Toraja-föld (Tana Toraja)
 • a Pulau Bunaken korallvölgyei (Bunaken nemzeti tengeri park)
 • Bitung - Lembeh-szoros - ugyancsak búvárkodás
 • Togian-szigetek
 • Tomohonból kiindulva kirándulás a nyers felföldekre
 • különleges állatokat (pl. tarsierek) nézni a Tangkoko nemzeti parkban
 • Manado, startpont búvárkodásokhoz, de érdekes a népi kultura vonatkozásában is
 • A megalitek

10 dolog, ami tetszett

 1. Ahhoz képest, hogy mennyi szenzációs, meglepő látnivaló van, még nem rontották el, nem strapálták le a turista tömegek, igazi utazási csemege, hiteles az egész
 2. Jól lehet kombinálni a kulturális (jobban mondva, kultúrantropológiai) élményeket az északi tengeri élményekkel
 3. Scuba és sznorkel búvárkodás északon, Gorontalo településnél, valamint egy másik terep a Lembeh-szorosban - a korallok minősége, állaga és a halak választéka fenomenális!
 4. A Toraja-földi temetés megrázó légköre
 5. Toraja-földön az egészen furcsa alakú hagyományos házak, és némelyikben időzni vendégként
 6. Toraja-föld természeti környezete is csodás: rizsföldek, karszthegyek és bambuszerdők
 7. Saloupa-vízesésnél a felső medencékben pancsolni
 8. A Togian-szigetek (Közép-Sulawesi partjánál, a Tomini-öbölben), mert itt összejön a csodálatos strandok és csodálatos búvárkodási terepek álomszerű kombinációja
 9. Dzsungel túra a Lindi nemzeti parkban (indiana Jones feeling)
 10. Tentana közelében egy csodálatosan kék színű, tiszta vízű, vakítóan fehér homokos tó (!), a Pendolo
SzulavéziSzulavézi

8 dolog, ami nem tetszett

 1. Eléggé kieső helyen van, nehéz belekomponálni egy indonéziai utazás programjába
 2. A szigeten belüli utazások a fejletlen közutak miatt időigényesek, strapásak (igaz a táj változatossága öröm az ürömben)
 3. Szokásos magán bajom: a kajákban mindig van rizs, sőt domináló mennyiségben
 4. Kriszta nehezen bírta a bivalyok lemészárlásának vért spriccelős rémségeit
 5. Toraja-földön a barlangsírok a túl sok koponyával már inkább lehangoló élmény volt, a halál témával telítődtünk
 6. Egy idő után már zavaró volt, hogy belföldi turisták szinte már többet fényképeztek, videóztak minket, mint a nevezetességeket, nem voltunk látványosak, csak egyszerűen fehérek
 7. A szigeten csemegének számít a denevérhús és a kutyahús is, a piacon hányingeres látni az egészben sült kutyákat.
 8. Makassar nem annyira vonzó város, a turistának inkább ugródeszka Szulavézi felfedezéséhez, a halpiacon a bűz gyilkos volt.

Forrás: utikritika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...