2015.08.26. 10:00:00 6063 179

Illegális bevándorlás: nehéz segíteni a más kultúrkörből jövő embereknek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nagyon nehéz segíteni a más kultúrkörből jövő embereknek; a migránsok legjobb segítői ezért azok közül kerülnek ki, akiknek személyes kapcsolata van a menekültek kultúrájával - erről Rosta Teodóra pszichológus beszélt az M1 aktuális csatornán kedd este.

Migránsok a Röszke melletti vasúti átjárónál a magyar-szerb határon 2015. augusztus 25-én este. MTI Fotó: Balogh Zoltán - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Migránsok a Röszke melletti vasúti átjárónál a magyar-szerb határon 2015. augusztus 25-én este. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy az eltérő kultúrában, értékrendben felnőtt embereknek nehéz megérteniük egymás jelzéseit, és könnyen félreérthetik egymás kommunikációját.

A pszichológus szerint a menekültek kultúráját ismerők a legjobb "tolmácsok", ezért az ő közvetítésükkel lehet megérthetővé és befogadhatóvá tenni, amit a migránsok és az őket segítők, velük kapcsolatba kerülők egymással közölni akarnak.

Rosta Teodóra szerint vannak olyan helyzetek, amikor nincs jó megoldás, amikor mérlegelni és dönteni kell egy rosszabb és még rosszabb megoldás között, így például életveszély esetén egy segítőnek vagy orvosnak adott esetben "át kell lépni helyzeteken, értékeken".

A szakember szerint a különböző kultúrkörből jövőknek ki kell alakítaniuk egymás között egyfajta együttműködést, meg kell tanulniuk megérteni egymást.

Arról is beszélt, hogy az Európába vándorlók tömegét látva az emberek egyszerre kétféleképpen éreznek és reagálnak. Így az emberekből "egyéni szinten" sajnálatot, szomorúságot, együttérzést vált ki, amikor például a Keleti pályaudvarnál látják az ott tartózkodó embereket, ugyanakkor "állampolgárként" másképp reagálnak, látva hogy "gyakorlatilag kezelhetetlenné válik a probléma".

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...