2015.04.13. 08:59:24 9092 244

Ijesztően sokan élnek nyugtatókon!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A Germanwings másodpilótájának az esete az antidepresszáns és szorongásoldó gyógyszerekre terelte a figyelmet. Durva becslések szerint a magyar lakosságnak majdnem 6%-a váltott ki tavaly erős nyugtatót. Még megdöbbentőbb, ha számszerűsítjük: csaknem 5 millió doboz nyugtató fogyott egy év alatt a patikákban. Ebben a számban az antidepresszánsok még nincsenek benne.

Gyógyszerek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyógyszerek

Egyetlen hónap alatt, idén februárban 224 ezer ember szedett Magyarországon benzodiazepin hatóanyagú szorongásoldót (nyugtatót), további 90 ezren pedig valamilyen antidepresszánst kaptak. Tavaly február és idén március között pedig összesen 563 ezer ember, a lakosság 5,6 százaléka szedte a legerősebb szorongásgátlók valamelyikét, emellett az elmúlt évben 230 ezren valamilyen gyakoribb antidepresszánst is.

Ha csak a nyugtatókat nézzük, akkor itthon az OEP által közzétett adatok szerint egy év alatt 4,7 millió doboznyi szorongásoldót nyeltek le a pszichés problémákkal küzdők, pontosabban ennyit váltottak ki a patikákban, vagyis ebben a számban nincsenek benne a kórházban kapott gyógyszerek. Ez annyi doboz, amennyivel ki lehetne rakni a Debrecen–Sopron útvonalat, a bennük lévő tabletták pedig csaknem 115 millió terápiás napra elegendőek, azaz egy-egy betegre átlagosan 204 gyógyszeres nap jutott.

Az alábbi táblázat összefoglaló adatokat tartalmaz a leggyakoribb receptre kapható nyugtatók forgalmáról 2010-ben és 2014-ben. A betegszám azt jelzi, hogy az adott időszakban mennyien szedtek egy adott hatóanyagot tartalmazó készítményeket. Látható, hogy míg az éves betegszám valamelyest csökkent, a felírt gyógyszer mennyisége – és a terápiás idő hossza – nőtt.

Szorongásra felírt gyógyszerek forgalma | Forrás: vs.huSzorongásra felírt gyógyszerek forgalma | Forrás: vs.hu

A fenti adatok csak a három legerősebb úgynevezett benzodiazepinre – az alprazolamra, a klonazepamra és a lorazepamra – vonatkoznak. Azoknak a gyógyszereknek, amelyek ezeket a hatóanyagokat tartalmazzák, van néhány közös tulajdonságuk. Mindhármat szorongásra, feszültségre, pánikbetegségre írják fel elsősorban, és mindháromnál hasonló mellékhatások fordulhatnak elő.

LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Antidepresszánsok, szorongásoldók mellékhatásai | Forrás: vs.huAntidepresszánsok, szorongásoldók mellékhatásai | Forrás: vs.hu

A felhőbe a konkrét gyógyszerek betegtájékoztatóiból kerültek a szavak. A nyugtató, szorongás oldására alkalmas gyógyszerektől paradox módon súlyosbodhat a depresszió, az öngyilkossági késztetés, vagy kialakulhat rosszindulat, düh, és agresszív magatartás. Ráadásul mindössze néhány hét alatt hozzájuk is lehet szokni.

A DEPRESSZIÓ TÖBB MINT EGYMILLIÓ EMBERT ÉRINT, A SZORONGÁS MÉG TÖBBET

A gyógyszertári forgalmi adatokból messze nem lehet megmondani, hogy hány ember küzd ténylegesen valamilyen pszichés betegséggel. Csak a depresszióra léteznek becslések: ezek szerint a betegeknek mintegy a fele nem is fordul orvoshoz, és akik igen, annak is csak egy részét diagnosztizálják, sőt a diagnosztizált betegeknek is csak körülbelül a fele kap kezelést.

A rendelőkben pszichés problémákkal megjelenők számáról a Tételes Egészségügyi Adattárból (TEA) lehet tájékozódni. Eszerint hangulatzavarokkal, például depresszióval, vagy stresszhez kötődő állapotokkal, például fóbiákkal vagy szorongással 2013-ban havonta átlagosan 180 ezren keresték fel a szakrendeléseket (és további körülbelül 14 ezren kerültek kórházba), ami körülbelül ugyanannyi, mint a 2010-es betegszám.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...