2021.07.02. 08:30:54 8098 225

Így védd meg a fejlődő szőlőfürtöket!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A szőlő otthoni termesztése nem kis feladat, sokkal több munka van vele, mint egy gyümölcsfával vagy általában a gyümölcsbokrokkal. A szőlőtőkékkel nagyjából az év minden szakaszában kell foglalkozni, ezért az egyik legnagyobb csalódás lehet a kertben, ha nyár végén, ősszel, mégsem tudjuk betakarítani a finom, egészséges termést.

Szőlő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szőlő

A szőlő igen érzékeny gyümölcs, a körülmények nagymértékben befolyásolják a termék minőségét, mennyiségét. A csapadék, a kórokozók vagy a rovarok is keresztülhúzhatják terveinket az év során, tehát mindenre oda kell figyelni, és jól kell kezelni a helyzetet.

Esik az eső, hajlik a vessző…

Ha esősen köszönt be a nyár, a szürkerothadás támadhatja meg a szőlőt. Ilyenkor nagyon fontos, hogy felkészítettük-e a növényt a gyümölcs nevelésre. Azaz, hogy a bogyók kifejlődését követően permeteztünk-e, a hajtásokat megfelelően gyérítettük-e,, a kacsozás, tetejezés rendben lezajlott-e, hiszen ezek a tényezők befolyásolhatják a növény pusztulását. Esőt, és különösen jégesőt követően elmaradhatatlan a gombaölő permetezés, mert ilyenkor nem csak a nedves közeg, de a szemeken létrejött sérülések is rásegítenek a gombafertőzések terjedésére.

Ha felüti a fejét a peronoszpóra

Kezdeti tünetként a levélen barnás foltok jelennek meg, majd később elsárgul és lehull. Itt még bőven nincs vége, hiszen az igazi baj az, hogy a fertőzés a fürtön is nyomot hagy: a szemek összeasznak, besötétednek és nem fejlődnek ki rendesen. Gyakori, pár hetente ismételt permetezéssel minden évben érdemes védekezni ellene akkor is, ha jeleket még nem észlelünk, hiszen a tőkéken gyakorlatilag minden nyáron megjelenik- kisebb-nagyobb mértékben- a betegség.

Egészséges, mégis sárguló levelek

Bór, magnézium és vas hiánya is okozhat levélsárgulást, hullást. Az alapos mélyebb rétegekig lenyúló öntözés kelatizált vas tartalmú oldattal gyorsan helyreállítja a növény állapotát, ám a föld vashulladékkal történő szennyezése egyáltalán nem segít, hiszen nem oldódik be és nem tudja felvenni a vastartalmat a szőlőtőke gyökere.

Ha megeszik előlünk…

Általában a darazsak kezdik a sort, akik rágószerveikkel kisebb-nagyobb mértékben belekóstolnak a szőlőszemekbe. A gyümölcshúsból is dézsmálnak, ám ami még nagyobb baj, hogy a sebekből áradó szőlőlé odavonzza a többi rovart, legyet, méhet, majd a fürt tönkremegy: kiszárad, ecetesedik, rohad. Többféle módon védhetjük a darazsaktól a termést. Például, ha rovarcsapdát készítünk PET palackból. A professzionálisabb megoldás valamivel macerásabb, ez pedig a fürtök hálózása. Lehet kapni mezőgazdasági boltban speciális hálót is, de házilag is készíthetünk felül összehúzható zsákocskákat, amelyeken a napfény és a levegő áthatol, de a rovarok nem férnek hozzá a gyümölcshöz. Fontos, hogy ha ilyen kis zsákokat veszünk vagy készítünk, a kutyát biztonságos távolságba zárjuk el, mert ha megeszi, kárt tehet az egészségében.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...