2015.04.26. 08:48:44 12318 222

Így tégy és tarts rendet a kamrádban!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha nincs, nehéz és főként zsúfolt nélküle az élet. Ha van, az óriási könnyebbség, de nem szabad elfeledkezni róla, hogy „ő” is igényli a törődést. Ennek az apró kis helyiségnek, vagyis a kamrának ugyanolyan helye van a tavaszi nagytakarítási listán, mint a ház, lakás bármely részének.

Spájz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Spájz

Az elmúlt nyár befőttes üvegbe zárt ízei, a tartós élelmiszerek, zöldségek, gyümölcsök, konzervek, fűszerek, üres üvegek, konyhai eszközök tárolására mind-mind alkalmas a lakás egy szárazabb, hűvösebb részében található kamra. Ám jól megférnek itt az „egyéb” kategóriába sorolható, „majd egyszer jó lesz valamire” címkével illetett kacatok is. Persze, ezek a rendrakást is megnehezítik.

Rámolj ki!

A legegyszerűbben úgy tudod tisztává varázsolni a kamrádat, ha előtte szépen kipakolsz mindent, mondjuk a konyhába. Így lesz ideje megszáradni a polcoknak, padlónak, illetve lesz alkalmad minden sarkot alaposan megtisztítani.

Szelektálj!

A gyűjtögetésnek egyszer véget kell vetni. Miközben pakolod ki a holmikat, már kreálhatsz egy „Szükséges” és „Kidobandó” kupacot, így két legyet üthetsz egy csapásra.

Jöhet a polc!

Fontos, hogy kamrád (rengeteg) jól átlátható polccal legyen felszerelve, így könnyen felmérheted, miként is állsz egy-egy élelmiszer mennyiségével, minőségével. Takarítás alkalmával ezeket a polcokat mind ürítsd le és töröld át nedves, lehetőleg meleg vizes ruhával. Sokan takarják le papírral a polcokat, így a takarítás és a tisztántartás is könnyebb. Ám ezek alá könnyen bekerülhetnek és ott is maradnak különböző ételmaradékok, így aztán könnyen válhat hangyák, molyok és egyéb betolakodók törzshelyévé a kamrád.

Irány a padló!

Általában a járólappal borított padlót a legkönnyebb takarítani. Nagytakarításkor moss fel nedves, mosószeres vízzel. Ha lehet, ne legyen a szer túl erős illatú, és várd meg, amíg felszárad a padló, csak utána kezd el a visszapakolást.

Amit két nagytakarítás közt megtehetsz

Az ember igyekszik vigyázni a tisztaságra a kamrájában is, de bizony előfordulnak kisebb balesetek. Ha valami kiömlött, kifolyt, azonnal töröld fel. Mindig ellenőrizd a szavatossági időket, ha valami közeli lejáratú, használd fel, ha lejárt a szavatossági ideje, dobd ki. Az itt tartott edényeket, konyhai eszközöket mindig megtisztítva tedd vissza. Heti egy felmosás azért férjen bele.

Néha nem árt körbenézni

Főzés előtt nézz szét a kamrában, főleg, ha ötlet híján vagy a vacsorát illetően. Így nemcsak ihletet kapsz, hanem a lejárat közeli élelmiszerek száma is csökkenhet.

Neked ajánljuk: Meleg napok ízei üvegbe zárva: befőzési kisokos

Forrás: deinhaushalt.de, Konyhasziget magazin 2015/2.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...