2017.10.18. 11:20:23 17905 349

Így rontod el a krumplipürét...
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Előfordult már veled, hogy a burgonyapüré egyszerűen nem állt össze? Undorítóan tocsogott a krumpli a tejben, és egyszerűen nem elegyedett? Vagy teljesen íztelen volt? Esetleg túl száraz lett, vagy ragacsos vagy éppen túlságosan folyós? Mint látod számos dolgot elronthat az ember egy ilyen egyszerű ételnél is... Lássuk mi a tökéletes püré trükkje!

Burgonyapüré - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Burgonyapüré

Van, aki több vajjal (vagy margarinnal) szereti a pürét, van, aki inkább több tejjel, kicsit hígabban. A tökéletes püré azonban se nem túl sűrű, se nem túl híg, hanem lágy és krémes. A burgonya simára van törve, a tejjel és a vajjal tökéletesen elegyedik, valamint kellemesen sós, elég meleg és semmi esetre sem ragacsos, nyúlós.

Lássuk milyen hibákat ejthetünk krumplipüré készítésekor:

1. Rossz fajta burgonyát használsz

A sütni való burgonyának nem véletlenül az a neve - az sütésre való. Ebből a krumplipüré kellemetlen, darabos állagú lesz, nyúlós, ragadós, az is lehet, hogy ehetetlen - főleg, ha a kihűlt krumplihoz próbálod hozzáadni a tejet... -, és semmiképpen nem gusztusos. Magas keményítő tartalmú, főzni való burgonyát válassz. Ezek több ízt tudnak magukba zárni, és szépen össze lehet őket törni.

2. Nem adsz a vízhez (elég) sót

A burgonya rengeteg vizet és sót képes magába szívni, és elég nehéz elsózni a főző vizét, szóval csak bátran azzal a sóval. Sokkal finomabb és kiegyensúlyozottabb ízesítésű lesz a püré, ha már a vízbe is kerül só, így nem kell olyan sokat utána sózni, és könnyebb lesz egyenletesen eloszlatni az utólag hozzáadott kisebb mennyiségű sót.

3. Meleg vízben kezded főzni

Ha meleg vízben teszed fel főni a burgonyát, akkor előfordulhat, hogy egyenetlenül fő át. A helyes eljárás: hideg vízzel öntjük fel az edény, sózzuk, forraljuk, majd tartalék lángon főzzük tovább.

4. Nem vágod egyforma darabokra a burgonyát

Ha nem figyelsz arra, hogy nagyjából egyformára kockázd a krumplit, akkor megint csak úgy járhatsz, mint a fenti esetben: egyenetlenül főnek át, így nem is tudod majd szépen összetörni a nagyobb darabokat....

5. Nem csepegteted le teljesen

Ha csak úgy leöntöd a víz nagyját, abból lehet, hogy víz ízű püré lesz, már pedig te krémes és ízletes burgonya pürét szeretnél tálalni a vendégeidnek, nem de? Akkor viszont győződj meg róla, hogy nem marad víz a burgonya alatt.

6. Túldolgozod

Nem érdemes a főtt krumplit túl erősen és túl hosszasan törni, vagy beletenni egy gépbe, ami megteszi ezt helyettünk, mert ezzel csak előhozzuk a keményítőt, amitől nyúlós lesz a burgonyánk. Csak gyengéden, egy sima, mezei krumplinyomóval és ne túl sokáig - ez a titka! Ha így teszel krémes és könnyű lesz az állaga.

7. Hidegen adod hozzá a vajat és a tejet

Ha így teszel, nehezebb lesz összekeverni az egészet, és megint csak az történhet, hogy túl hosszasan kevergeted, kiadja a keményítőt és... hm... A vaj legyen szobahőmérsékletű, a tej pedig meleg, de az sem baj, ha forró! Így könnyebb és gyorsabb lesz az összedolgozás, valamint nem hűl ki a püré.

8. Előre megcsinálod

Valószínűleg észrevetted már, hogy a másnapos püré nem túl finom... Szóval eszedbe se jusson előre megcsinálni, a krumpli püré frissen jó. Ha esetleg van egy jó hőtartó képességű edényed, akkor esetleg 1 vagy 2 órával az ebéd előtt elkészülhet, de tényleg tartsd melegen, illetve keverd át, mielőtt tálalod.

Forrás: goodhousekeeping.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.