2017.07.27. 15:37:58 9008 273

Így még nem beszéltél a gyerekkel! - Módszerek, hogy hallgasson rád
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Beszélsz hozzá, de mintha a falnak mondanád. Próbálod megnyugtatni, de a szavaid nem érnek semmit. Fél valamitől, amitől szerinted nem kellene, de természetesen az észérvek nem hatnak. Ismerős szituációk, igaz? Ne ess kétségbe, megvan a módja annak, hogy figyeljen rád a gyerek!

Gyerekek a háztartásban - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyerekek a háztartásban

A szülők talán túl jól is ismerik az ilyen és ehhez hasonló helyzeteket. Az, ahogyan kommunikálunk a gyerekkel tükör lesz a számára, hiszen ő mindent tőlünk tanul. Amit és ahogyan neki illetve másoknak mondunk, az lesz számára a követendő minta. A childdevelopementinfo.com oldalon nagyszerű segítséget találunk, ha úgy szeretnénk kommunikálni a gyerekkel, hogy az ne legyen se agresszív kiabálás, se hatástalan dünnyögés. A középút a határozott, tiszta, pozitív és meleg beszéd, ami azt mutatja a gyereknek, hogy anya és apa tudja, hogy miről beszél. Ezt meg lehet tanulni. Íme 10 módszer!

1. Használd a nevét!

Mindenki szereti hallani a nevét, és ez így van a gyerekkel is. Mielőtt bármit mondanál neki, kezdd azzal, hogy a nevén szólítod. Ezután várj egy kicsit, bizonyosodj meg róla, hogy rád figyel, mivel a gyerekek egyszerre egy dologra tudnak koncentrálni, majd folytasd. "Bence! .... Kérlek, menj és hozd ide a seprűt anyának."

2. Pozitívan!

Ahelyett, hogy folyton tiltanál, és a ne vagy nem szót használod, inkább próbáld azt mondani, amit szeretnél, ha tenne. Például ahelyett, hogy "Ne ejtsd le a poharat!", mondd inkább ezt: "Fogd jól a poharadat, mert a mamától kaptuk. " vagy " Vedd a válladra a táskát, úgy kényelmesebb vinni" és ne azt, hogy "Ne a földön húzd a táskát." Valószínűleg nem fog kapásból menni, de megéri gyakorolni.

Ne szégyenítsd meg vagy hívd gúnyneveken a gyereked, mert nem sok mindent érhetsz el ilyen kommunikációval, a gyerekben azonban mély nyomot hagy, és rossz lesz az önértékelése. Inkább pozitív megerősítéseket használjunk a jó viselkedésért, a rosszat pedig hagyjuk figyelmen kívül (ha lehet). Például: Olyan ügyes voltál, amikor elpakoltad a játékaidat, anya nagyon boldog volt. Vagy: Nagyon kedves volt tőled, hogy odaadtad a játékodat a testvérednek, anya és apa is büszke volt rád. Ezektől a mondatoktól jobban fogják érezni magukat, boldogabbak lesznek, és jobban fognak próbálkozni.

3. Lépj vele kapcsolatba!

Tartsátok a szemkontaktust, miközben beszélsz vele. Guggolj le hozzá vagy ülj le mellé, hogy egy szintbe kerüljetek. Ezzel egyrészt biztos lehetsz abban, hogy rád figyel, másrészt ő is megtanulja, hogyan kell jól kommunikálni. Mondd a nevét, várd meg míg felveszi veled a szemkontaktust, és ezek után kérd meg arra, amit elvársz tőle.

4. Okosan a hangerővel

Ha folyton kiabálsz, akkor egy idő után hatástalan lesz, hiszen mindig ezt hallják. Egy ordító gyereket ne próbálj meg túlkiabálni, úgysem fog rád figyelni. Inkább várd meg amíg, megnyugszik, és beszélj vele utána. Ha ordítva adod ki az utasításokat, azt ignorálni fogja, főleg, ha egy másik szobából kiabálsz neki, nem fogja komolyan venni. Viszont, ha bemész a szobájába, és ott mondod neki, annak már súlya van, és valószínűleg fel sem kell emelned a hangodat. Így, amikor kiabálsz, az még hatásosabb lesz.

5. Legyen lehetősége választani!

A szimpla nem helyett, ajánlj más alternatívát vagy választási lehetőséget. Például, most nem vesszük elő a legót, de gyurmázhatsz. Amikor felöltöztél, kimehetsz apával az udvarra. A kék vagy a zöld nadrágot szeretnéd felvenni? Ha azt szeretnéd, hogy eltegye a játékát, adj neki ezzel kapcsolatban egy megoldandó feladatot. Például, keress egy jó helyet a barbi babáknak, ha megvan, akkor szólj nekem, és eltesszük.

6. Ne nyaggasd!

A folyamatos nyaggatás helyett inkább legyenek egyértelmű feladatok, amiket le is írhattok egy táblára. A feladatok mellett a időpont is legyen meghatározott, mivel a gyerekek szeretik a rutint, a napi rendet. Az elvégzett házi munkáért stb. kapjon jutalmat is.

7. Kérdezd!

De ne akárhogyan. Használj nyitott kérdéseket, és ne csak eldöntendő kérdéseket. Ezzel arra ösztönözheted a gyereket, hogy többet gondolkodjon. Például ahelyett, hogy "Jó volt a szülinapi zsúr?" megkérdezheted azt, hogy "Mi volt a legjobb része a zsúrnak?"

8. Figyelmeztesd!

A gyerekeknek gyakran nehezükre esik elengedni dolgokat vagy elindulni. Jobb, ha előre figyelmezteted, hogy hozzá tudjon szokni a gondolathoz. Például, "Kezdj el elbúcsúzni a kis barátaidtól, mert hamarosan megyünk. "

9. Ne szakítsd félbe!

Amikor mesél neked valamit, ne szakítsd félbe, és ne térj át más témára. Ne akard kiokítani sem. Ha így teszel, akkor egy idő után nem fog elmondani neked semmit, hagyd, hadd fejezze be a történeteit, és legfeljebb utána mondd el, amit te szeretnél.

10. A gyerekkel való kommunikáció legyen a napi rutin része

Beszélgessetek nyíltan és őszintén mindennap, ez legyen prioritás számodra. A jó kommunikációs készség manapság alap, és nem mellesleg építi a kapcsolatotokat, az önbizalmának is jót tesz. Ne csak beszélj hozzá, hanem hallgasd is meg, hisz a kommunikációhoz két ember kell.

Forrás: childdevelopmentinfo.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Feszült vagy? – 2+1 instant tipp a gyors nyugalomért

Van az úgy, hogy minden összejön, és a stressz-szinted az egekben. Azt veszed észre, hogy egész nap be vagy feszülve, és lassan már nem tudsz koncentrálni, mert annyi a megoldandó feladat, hogy úgy érzed, egyszerűen belefulladsz. Van az a pont, mikor Neked kell eldöntened: elsüllyedsz a stressztengerben, vagy megállsz egy pillanatra és megpróbálsz megnyugodni.

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?