2017.12.05. 12:59:03 19917 374

Így készül a manófa lépésről-lépésre
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egyre gyakrabban futhatunk bele karácsony előtt a fura kis sipka szerű, kunkorodó díszbe, amit a legtöbben csak grincsfaként vagy manófaként emlegetünk. Nyilván, mint a legtöbb karácsonyi dekorációt, ezt is simán megcsinálhatjuk otthon, ha van bennünk némi vállalkozó szellem és minimális kézügyesség.

Manófa készítése - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Manófa készítése

Grincsfa vagy manófa - így készítsd el

Amire szükséged lesz

  • zanót, ez adja az alapját
  • cserép
  • vizes tűzőhab, vagy vizes oázis, ki milyen néven ismeri
  • kötöződrót
  • metszőolló, ragasztópisztoly
  • díszek, szalagok ízlés és lehetőségek szerinti mennyiségben

Hogyan lássunk neki

Először is azt kell felmérni, hogy mennyi növényünk van hozzá, és abból milyen arányokkal tudjuk kialakítani az ideális kompozíciót. Nekem idén eléggé felemásan sikerült a beszerzés, mivel nincs zanót a kertben, de éppen ezért megfogadtam, hogy jövőre bizony ültetek. De ez egy másik történet. Szóval a lényeges az, hogy azért egy viszonylag csinos grincsfa legyen az eredmény.

Először is a cseréphez mérjük és beleszabjuk a tűzőhabot, amit aztán majd vízbe áztatunk. Nagyon fontos, hogy a habot csak pottyantsuk bele a vizes edénybe, vagy vödörbe, és ne nyomkodjuk, piszkáljuk meg, mert ha nem a saját súlyától ereszkedve szívja meg magát vízzel, hanem hirtelen lenyomjuk a víz felszíne alá, akkor ugyan a külseje vizes lesz, de a közepe az életben nem, tehát pont a funkcióját nem fogja ellátni! Vagyis semmi mást nem kell tennünk, mint vízbe tenni, és szépen hagyni, hogy a fizika elvégezze a maga dolgát.

Eközben a zanótot nagyjából méretre vágjuk, és ezután a vizes oázist fogjuk, és belerakjuk a cserépbe. Ebbe a zöld vizes felületbe kezdjük el szurkodni a zanótot, körkörösen, középről kiindulva úgy, hogy szépen jussunk el a cserép széle felé. Amikor ezzel is megvolnánk, kezdődhet a drótozás.

A kötöződrótot a növény alján, ahol azt beszúrtuk a habba, rögzítjük, majd szépen akkurátusan felfelé haladva körbetekerjük vele a zöld növényt, ügyelve arra, hogy ne túl szorosan, de ne is lazán haladjunk a csúcsa felé. Amikor a drótozással a végére értünk és elvágtuk a drótot, hajlítgassuk gyöngéden, óvatosan, de azért határozottan a végét, ezzel fogjuk azt a kis kunkorodást elérni. Amint ezzel megvagyunk, jöhet a díszítés.

Először szalagot tekerünk rá – igazán hardcore kézművesek simán úgy csinálják, hogy eltakarják a díszes szalaggal a kötöződrótot – majd ezt is eldolgozzuk a végén. A nedves tűzőhabot eltakarjuk akár fenyővel, akár tujával. Szalaggal díszítjük a cserepet is, és gyakorlatilag el is készültünk a Karácsony eme sajátos és meglehetősen jellegzetes díszével.

Tippek

Ha – mint ahogy nekem idén – kissé gyenge minőségű és kevés zanótot sikerül csak beszerezni, tudjuk dúsítani például tujával, ezt tettem én is. Ekkor csak annyit kell tenni, hogy középre beszúrom azt a zöldet, amit aztán majd a zanóttal nagyjából el is tudok takarni.

Közben is díszíthetjük magát a zanótot oly módon, hogy mielőtt elkezdenénk kötözött sonkát gyártani belőle, egyes szálakra fagolyót vagy nagy lyukú gyöngyöt húzunk. Miután ezeket ráapplikáltuk, mehet a kötözés.

Ha este is szeretnénk láttatni kis alkotásunkat, tekerjük körbe elemes ledsorral. Rendkívül hangulatos dísze lesz bejáratunknak.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...