2015.02.26. 15:36:39 8779 307

Így hat a sejtjeidre a szerelem!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mindegy, hogy az ember hány éves, a szerelem nincs korhoz kötve. Amikor friss szerelmes vagy, sugárzol, kinyílsz, egészségesnek és energikusabbnak érzed magad. Ezt tapasztalatból tudja az ember, de most tudományosan is megvizsgálták a jelenséget, és azt is, hogy hosszútávon hogyan hat az ember sejtjeire, egészségi állapotára egy-egy szerelembe esés és szakítás.

Szerelem - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szerelem

Egy nem régiben megjelent könyv teljesen új oldaláról közelíti meg a szerelmet: a sejtek, az immunrendszer és a szervezet szempontjából. Például csak átvitt értelemben ver hevesebben a szív, ha szerelmesek vagyunk és csak átvitt értelemben szakadhat meg? Vagy az egész szervezetünkre nézve nyomokat hagyhat egy-egy szerelem: romokat vagy éppen virágzó, sziporkázó sejteket. Hogyan definiálja a test a szerelmet? - ez Dr. Frederickson legfőbb kérdése. Íme 4 dolog, amire felfigyelt. Érdekes megközelítés.

1. A szeretetről gondoskodni kell

A szerelem akár a következménye is lehet a sok kellemes mikropillanatnak – ahogy Dr. Frederickson nevezi azokat az apró eseményeket, amelyeket nap mint nap megélünk tudatosan és tudat alatt. A szeretet, mint érzelmi esemény a kötődés és az összehangolódás apró mikropillanatainak következményeként alakul ki a pszichológus szerint. Éppen ezért fontos, hogy nap mint nap ápoljuk a kapcsolatainkat, hogy pozitív érzelmekkel erősítsük meg a szerelmet és a szeretetet egészen a sejtek szintjéig. Így a testünket is megerősíthetjük.

2. Az apró érzelmi eseményeknek hatalmas biológiai következménye lehet

Meglepő számodra az a gondolat, hogy az átélt mikropillanatok akár az egészségedre és életed hosszúságára is hatással lehet? A doktornő szerint a szociális és fizikai jólét összefonódik és összefügg, akárcsak egy spirál, egymás hatását erősítik. A pozitív visszajelzések hajtanak minket előre, nemcsak önbizalmunkat, hanem az egészségünket is erősítik. Ha a dicséretnek köszönhetően jobban szeretünk, többet akarunk adni, jobban bízunk magunkba, akkor akár egyre egészségesebbek is lehetünk.
Gondolj csak bele, hogy minél megkeseredettebb az ember öregkorára, annál több baj van a szervezetében.

3. A szeretet megerősíti a szív és az agy közötti kapcsolatot

Azt már több, hosszadalmas kutatásban is bebizonyították, hogy a szociálisan aktív emberek hosszabb és egészségesebb életet élnek, de az, hogy ez egészen pontosan miért van így, rejtve maradt a tudósok elől. Dr. Frederickson csapata egy kísérlet során olyan csoportokat vizsgált, akiknek az volt a feladata, hogy több szeretetteljes mikropillanatot generáljanak mindennapi életükben. A kutatók azt figyelték meg, hogy a csoportnak sikerült a bolygóideg (nervus vagus) funkcióit hosszútávon javítani. Ez az ideg köti össze az agyat a szívvel és több hasüregi szervvel is. A megközelítés új irányvonalat adhat a tudósoknak, hogyan is vizsgálják tovább a szeretet, a szociális viselkedési formák és az egészség kapcsolatát.

4. A szemkontaktus kulcsfontosságú a szerelemhez

A test felismeri és befogadja azokat az érzéseket, amelyek körülvesznek, amelytől a gyakorlatilag végtelen szeretetre lehetünk képesek. No de, a legtöbben rövidre zárják ezt a képességet és nem veszik fel a szemkontaktust a másikkal. Pedig a szemek találkozása a neurológiai szinkronitáshoz kulcsfontosságú. Elég, hogyha belegondolsz, milyen az, amikor valaki nem néz a szemedbe. Azzal az emberrel bizony nehéz dolgod lesz.

Forrás: learni.st

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...