2020.01.06. 14:40:01 9467 293

Így hasznosítsd a karácsonyfád, ha eltelt az ünnep!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha a valódi, de vágott fenyő mellett döntöttél karácsony előtt, akkor itt az ideje újra gondolni, hogy tényleg a legjobb megoldás-e elvitetni a hulladékgyűjtőkkel! Ugyanis számos más felhasználási mód is lehetőségedre áll, ráadásul még spórolhatsz is egy kis kézügyességgel. Néhány praktikus tippet a fenyő új életére a következő sorokban mi meg is osztunk Veled!

Fenyőágak - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fenyőágak

A fenyő nem véletlenül az egyik legkedveltebb fa fajta, ami a felhasználást illeti. Sokrétűen használható alapanyag, ráadásul nem kell asztalosnak lennünk ahhoz, hogy tudjunk vele kezdeni valamit. A karácsonyfa tehát, miután lebontottuk, ne landoljon a kukában! Inkább kezdjen új életet a kertben, a ház körül.

Ajándék az állataidnak

Ha leszeded a tűleveleket, a kisebb-nagyobb girbegurba ágak alkalmasak lesznek az akvárium díszeként halacskáidnak búvóhelyként szolgálni. Az egyenesebb, stabilabb darabokból remek madáretető készíthető, más nem kell hozzá csak néhány szög és egy kalapács, meg némi kreativitás. És persze eleség, hogy a kis szárnyasok valóban hasznát lássák az etetőnek.

A cicádnak is kedvében járhatsz: távolítsd el a vékony ágakat és csak a vaskosabbakat hagyd meg - de tűlevél ezen se maradjon. Rögzítsd az egyik sarokba és lógass rá 1-2 törhetetlen díszt macskajátéknak. A cicus örömmel ugrál majd rá föl és le, pofozza a díszeket, ráadásul kaparófaként is használhatja a törzsét.

Egy-egy közepes, de erős darab a ketrecbe függesztve rágcsálóidnak is tetszeni fog, de akár madárlépcsőként is használhatod a papagáj, kakadu vagy más díszmadár kalickájában.

Kiszáradt nagyobb ágból, vagy törzsdarabból pedig könnyedén készíthetsz a kutyusodnak saját apportírozó botot: csiszold meg a felületét és vigyétek magatokkal séták alkalmával. Pirogravírozóval akár a kutyád nevét is pillanatok alatt beleégetheted, így személyes lesz anélkül, hogy festékekkel veszélyeztetnéd az eb egészségét.

Tüskékkel a kertért

Az ágakról lepucolt tűlevél sem feltétlenül haszontalan! Téli fagyok ellen jó védelmet nyújt talajtakarásként az arra érzékeny növényeknek, ráadásul, ha a törzset is mellé forgácsolod, még hatékonyabb eredményt érhetsz el. A kertedben ráadásul jó illat és valódi fenyő-erdei hangulat lesz tavaszig.

Az ágyás köré

Akár körbe keríteni, akár elválasztani akarod egymástól az ágyásokat, remek szolgálatot tesznek tavasszal a 20-30 centi hosszúra darabolt fenyőfa ágak. Ezeket már most felapríthatod, hogy kevesebb helyet foglaljon. Tavasszal pedig gyönyörű kontúrt ad majd a frissen rendbe rakott kertednek. Járda mellé is ajánljuk. Ha pedig épp nevelés alatt álló kutyusod van, ő is könnyebben megtanulja, meddig mehet el, ha fizikai akadály is behatárolja a területet.

Gyújtósnak

Persze, aki fával fűt, annak természetes, hogy a fát nem viteti el a szemétszállítókkal, hanem összedarabolja, kiszárítja és elégeti. Ugyanakkor nem csak fűtéshez használhatjuk a jól égő fenyő hasábokat. Ha kisebb darabokra hasogatjuk és hagyjuk jól kiszáradni, majd száraz, szellős helyen tároljuk, nagyszerű tüzelőanyag lesz a kerti partikon, szalonnasütéskor, grillezéskor is. Úgy tűnhet, hogy ez még messze van és korai a kerti sütögetésre gondolni, de a tüzelő nem romlik meg és nem kell enni, nyáron pedig amúgy is sokkal nehezebb dolgunk lenne az gyújtós beszerzésével.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...