2020.01.06. 14:40:01 9358 293

Így hasznosítsd a karácsonyfád, ha eltelt az ünnep!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha a valódi, de vágott fenyő mellett döntöttél karácsony előtt, akkor itt az ideje újra gondolni, hogy tényleg a legjobb megoldás-e elvitetni a hulladékgyűjtőkkel! Ugyanis számos más felhasználási mód is lehetőségedre áll, ráadásul még spórolhatsz is egy kis kézügyességgel. Néhány praktikus tippet a fenyő új életére a következő sorokban mi meg is osztunk Veled!

Fenyőágak - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fenyőágak

A fenyő nem véletlenül az egyik legkedveltebb fa fajta, ami a felhasználást illeti. Sokrétűen használható alapanyag, ráadásul nem kell asztalosnak lennünk ahhoz, hogy tudjunk vele kezdeni valamit. A karácsonyfa tehát, miután lebontottuk, ne landoljon a kukában! Inkább kezdjen új életet a kertben, a ház körül.

Ajándék az állataidnak

Ha leszeded a tűleveleket, a kisebb-nagyobb girbegurba ágak alkalmasak lesznek az akvárium díszeként halacskáidnak búvóhelyként szolgálni. Az egyenesebb, stabilabb darabokból remek madáretető készíthető, más nem kell hozzá csak néhány szög és egy kalapács, meg némi kreativitás. És persze eleség, hogy a kis szárnyasok valóban hasznát lássák az etetőnek.

A cicádnak is kedvében járhatsz: távolítsd el a vékony ágakat és csak a vaskosabbakat hagyd meg - de tűlevél ezen se maradjon. Rögzítsd az egyik sarokba és lógass rá 1-2 törhetetlen díszt macskajátéknak. A cicus örömmel ugrál majd rá föl és le, pofozza a díszeket, ráadásul kaparófaként is használhatja a törzsét.

Egy-egy közepes, de erős darab a ketrecbe függesztve rágcsálóidnak is tetszeni fog, de akár madárlépcsőként is használhatod a papagáj, kakadu vagy más díszmadár kalickájában.

Kiszáradt nagyobb ágból, vagy törzsdarabból pedig könnyedén készíthetsz a kutyusodnak saját apportírozó botot: csiszold meg a felületét és vigyétek magatokkal séták alkalmával. Pirogravírozóval akár a kutyád nevét is pillanatok alatt beleégetheted, így személyes lesz anélkül, hogy festékekkel veszélyeztetnéd az eb egészségét.

Tüskékkel a kertért

Az ágakról lepucolt tűlevél sem feltétlenül haszontalan! Téli fagyok ellen jó védelmet nyújt talajtakarásként az arra érzékeny növényeknek, ráadásul, ha a törzset is mellé forgácsolod, még hatékonyabb eredményt érhetsz el. A kertedben ráadásul jó illat és valódi fenyő-erdei hangulat lesz tavaszig.

Az ágyás köré

Akár körbe keríteni, akár elválasztani akarod egymástól az ágyásokat, remek szolgálatot tesznek tavasszal a 20-30 centi hosszúra darabolt fenyőfa ágak. Ezeket már most felapríthatod, hogy kevesebb helyet foglaljon. Tavasszal pedig gyönyörű kontúrt ad majd a frissen rendbe rakott kertednek. Járda mellé is ajánljuk. Ha pedig épp nevelés alatt álló kutyusod van, ő is könnyebben megtanulja, meddig mehet el, ha fizikai akadály is behatárolja a területet.

Gyújtósnak

Persze, aki fával fűt, annak természetes, hogy a fát nem viteti el a szemétszállítókkal, hanem összedarabolja, kiszárítja és elégeti. Ugyanakkor nem csak fűtéshez használhatjuk a jól égő fenyő hasábokat. Ha kisebb darabokra hasogatjuk és hagyjuk jól kiszáradni, majd száraz, szellős helyen tároljuk, nagyszerű tüzelőanyag lesz a kerti partikon, szalonnasütéskor, grillezéskor is. Úgy tűnhet, hogy ez még messze van és korai a kerti sütögetésre gondolni, de a tüzelő nem romlik meg és nem kell enni, nyáron pedig amúgy is sokkal nehezebb dolgunk lenne az gyújtós beszerzésével.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.