2019.07.31. 16:54:23 11737 355

Így használd jól a klímád!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bár a nyári kánikula idején életmenőnek tűnik a klíma által nyújtott hideg szoba, mégis sokszor többet árt, mint használ. Ez pedig nem önmagában a klímának köszönhető, hanem annak, hogy bár a klímák egyre inkább elterjedtek, a helyes használatuk ritka, mint a fehér holló. Olvass tovább és hűtsd le okosan a teret!

Klíma - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Klíma

Milyen gondokat okozhat a helytelen klíma használat?

Szinte magától értetődő – a nyári náthák kb. 20% -át a helytelen klímahasználatnak köszönhetjük. Ezen kívül a rendszeres helytelen használat reumás panaszokat, nyálkahártya szárazságot (amely a szemet, torkot, orrot egyaránt érintheti) és légyszomjat okozhat. A szélsőséges hőmérsékletváltozás pedig, amit a kinti melegből a hűtött szobába, és a hűtött helyiségből a forró szabadba lépéssel okozunk, a szervezetünk szintén nehezen viseli, különös tekintettel azok testére, akik keringési problémában egyébként is érintettek.

Ha elakarod kerülni ezeket a sokszor hosszútávon is ártalmas helyzeteket a következőkre figyelj:

Tisztíttasd rendszeresen a klímáid!

A felszerelő szakember pontos tájékoztatást tud adni a karbantartás illetően, így érdemes rá hallgatni. De általánosságban elmondható, hogy nyáron használt hűtőberendezésed szezon előtt és után szorul karbantartásra, egész évben használt készülék (például, ha fűtésre is használod, vagy olyan helységben van, amit folyamatosan hűteni kell) negyedéves takarítást és átnézést igényel. Bátrak saját módszerekkel is nekiállhatnak, de a speciális vegyszer sem áll feltétlen rendelkezésre, és a szűrő cseréjének szükségességét is szakember tudja jól megítélni, ezért szerencsésebb rájuk bízni.

Arról se feledkezz meg, hogy nem csak a beltéri egység szorulhat takarításra. A kültéri gép ugyan nincs szem előtt, ezért nem is gondolunk rá. Pedig a levelek, pihék, nyárfavirágok mellett por is lepi ez pedig rengeteget ront a gép hatékonyságán, ami a teljesítményen és energiafelhasználáson egyaránt visszaköszönhet.

Az autód klíma berendezése szintén karbantartás igényel. Ilyenkor azt is érdemes megnézetni, hogy van-e elegendő hűtőközeg, hiszen ez a teljesítményre is kihatással van.

Sose irányítsd magadra

A gépből áradó hideg levegőt még akkor se irányítsd közvetlenül magadra, ha jól esne. Feltéve, ha nem akarsz rövid úton megbetegedni. Előfordulhat, hogy a munkahelyeden közvetlenül rád árad a hideg levegő, ilyenkor a naptári nyár ellenére se szégyellj egy kis kardigánt magadra teríteni.

Ne ess túlzásba!

Aki nem bírja és nem szereti a meleget, hajlamos a „tökéletes 22 fokra” állítani a klímaberendezést még közel negyven fokos meleg idején is. Ez az, amit mindenképp kerülj el! Fontos, hogy maximum 5 fokkal állítsd hűvösebbre a benti levegőt a kintihez képest. Ez is jóleső hűsítést ad majd és nem lesz a vége nátha, reumás panasz, vagy hősokk amikor kilépsz a házból.

Szellőztess gyakran

A klíma ugyanazt a levegőt kergeti a szobában egész nap. Pótold az elhasznált oxigént gyakori, alapos szellőztetéssel, még ha arra az időre veszítesz is kicsit a benti jóidőből. Egy alapos kereszthuzat kb. 15 perc alatt kicseréli a levegőt, és időzítheted a kora reggeli és késő délutáni órákra is, amikor már kint sincs olyan őrületes forróság.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...