2016.04.17. 14:23:52 20664 308

Így hagyd a kutyát egyedül – Hasznos tanácsok
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sajnos, nem mindenki van olyan szerencsés helyzetben, hogy kutyatulajdonos létére szinte a teljes napot hőn szeretett négylábújával töltheti. Mert az embernek, amellett, hogy a gazdiként is tündököl, helyt kell állnia házastársként, szülőként, a munkahelyén beosztottként vagy főnökként, a boltban türelmes vásárlóként és így tovább!

Kutyus egyedül - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kutyus egyedül

Az ebtulajdonosok nagyon nagy része kénytelen otthon, egyedül hagyni kedvencét, míg őmaga dolgozik, tanul, esetleg ügyes-bajos dolgait intézi. Így nem ritka, hogy a kutyus ilyenkor 8, esetleg 10 órákat van egyedül. Habár a véleményüket ritkán kérdezi ki a helyzetről a gazdi, azért ők bizony kinyilvánítják: egy-egy szétrágott papucs, cipő, megkóstolt bútordarab, bizonyos pontokon felásott udvar, és néhány (akár lakásban, akár az udvaron hagyott) barna „szeretetcsomag” jelzi, hogy ők bizony nagyon nehezen bírják a gazdájuk nélkül.

De mit tehetünk mi, gazdik?

Meglehet, vannak kutyabarát munkahelyek, ahova minden kutyás kolléga beviheti kedvencét a munkaidő alatt, és itt aztán szórakoztatják is az ebet - mondjuk, mi ilyenről még nem hallottunk. De a biztos az, ha megtanítjuk neki, hogyan is legyen ő otthon egyedül. És természetesen, nekünk, gazdiknak is igyekeznünk kell megteremtenünk azokat a feltételeket, amik segítik a kutyának átvészelni az egyedül töltött időszakot.

Hogyan csináljuk?

Haladjunk lépésenként!

Fokozatosan hagyjuk magára a kutyust, kezdetben elég az 5-10 perc, aztán szépen, fokozatosan növeljük az adagot. Fél óra, 45 perc, 1 óra, 2 és így tovább. Ilyenkor ne csak egyszerűen fogjuk magunkat és menjünk ki a házból, lakásból, hanem vegyük fel a cipőt, kabátot, csörgessük a kulcsot és lépjünk ki a bejárati ajtón.

Legyünk erősek!

Ha kilépünk az ajtón, akkor semmilyen nyüszítés, halk csaholás, az ajtóból ránk bámuló szomorú tekintet ne tántorítson el minket a tervünktől. Megszokja a kutyus a helyzetet, és az ő érdeke is, hogy tanuljon meg egyedül lenni.

Visszatérek!

De nem mindegy, mikor! Ügyeljünk arra, hogy ne a kétségbeesett „sírás” közepette lépjünk vissza a lakásba, hanem várjuk meg, míg a kutya megnyugszik, csendben marad. Ne a nyüszítéssel kösse össze a gazdi visszatérését!

Válaszd meg jól az időpontot!

Mind az egyedül hagyás, mind az arra való betanítás idejét időzítsd jól! Legjobb alkalom erre, ha a kutyus kellően fáradt ahhoz, hogy ne „hisztizzen”. Mondjuk a reggeli séta-játék-reggeli után valószínűleg lemegy alfába az eb, úgyhogy ilyenkor érdemes kezdeni a szoktatást. Kölyök esetében ezt reggel, délben, este érdemes megismételni, majd később, a szobatisztaság elérésekor a középső „menet” elhagyható. Felnőtt ebeknél szintén elegendő a nap eleji és a nap végi „szentháromság”. Ha nyugodtabb a kutya, sem lelki, sem testi inger nem vált ki belőle nyugtalanságot, könnyebben veszi az egyedüllét akadályait is.

Ne szenvedjen hiányt!

Amire mindig nagyon figyelj, ha egyedül marad az eb, hogy mindig legyen előtte tiszta és elegendő mennyiségű víz, esetleg egy kis rágcsálnivaló. Sőt, egy kis játékot is készíts be neki! Ez lehet egy nagyobb darab csont, vagy olyan játék, amibe jutalomfalatokat rejthetsz. Mivel a reggeli séta nem fogja egész napra lekötni, ezekkel az „eszközökkel” további órákat nyerhetsz, amikor az eb elfoglalja magát.

Készítsd elő a terepet!

Az szobaajtókat csukd be, de akár a fürdőszoba, WC ajtaját is behajthatod, mert az ott nem az ő felségterülete. Válassz le neki egy részt az előszobából, nappaliból, ahol ő „garázdálkodhat” a nap folyamán. A bútorokat is kíméld meg, esetleg terítsd le az ülőgarnitúrát, fotelt, székeket, ha arra lenne kedve felmászni. Ja, és a járólapot, de legalábbis egy részét terítsd be újságpapírral, főleg az elején. Hátha mégsem sikerült mindent kiadnia magából az ebnek a reggeli „kakipisi” séta alkalmával. Ha az udvarban van napközben a kutya, legyen számára egy védett zug, ahova napközben elbújhat, ha pihenne, vagy ha megóvnád az időjárás okozta viszontagságoktól (csapadék, szél, napsütés). Mindig gondosan ellenőrizd, hogy a kaput jól bezártad-e, és a kerítést is megéri körben ellenőrizni, hogy nincs-e rajt rés, ahol a kutya napközben megléphet.

Párban azért jobb

A kutya társas lény, így igényli az ember, vagy egy ebtársa társaságát. Ha be tudunk vállalni még egy kutyust a régi mellé, talán az egyedül hagyás problémáját is könnyebb lesz orvosolni.

Forrás: kutyafajta-kalauz.hu, kutyakedvelo.network.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...