2016.01.24. 10:55:28 9986 325

Így figyelj a kutyádra télen!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Talán nem véletlen a kutya hideg kifejezés, hiszen - bunda ide vagy oda – bizony az ember legjobb barátja is megsínyli a fagyos téli időt. Akad olyan fajta, aki a rövid szőrzete, míg mások apró termetük miatt vannak kisebb vagy nagyobb veszélyben a havas évszakban.

Kutya a hóban - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kutya a hóban

Ám akár kis-, akár nagytestű kutyánk van, vannak fontos dolgok, melyekre érdemes odafigyelni még ezen a télen is.

Figyelj az étkezésre!

Télen mi, emberek is hajlamosak vagyunk többet enni, hiszen a kinti hideg ellen valahogy védeni kell magunkat. (Más kérdés, hogy most már annyira nincs szükségünk rá, hiszen a téli kabát, „sapkasál” véd ezektől. De hát valamire rá kell fogni azt a kocka/tábla csokit…:-)) Nincs ez másként az ebeknél sem, pláne azoknál, akik a tél nagy részében is a szabadban tartózkodnak, életmód, „munkakör” miatt. Ilyenkor figyeljünk arra, hogy kalóriadúsabb ételeket adjunk nekik. Ám ha szobakutyust tartunk, akkor ne essünk túlzásokba! Hideg ide vagy oda, esetükben ez nem indokolja a több ételt, elhízáshoz vezethet, és az ilyenkor felszedett zsírpárnákat bizony nem egyszerű ledolgozni. Amire még nagyon is érdemes figyelni a kint tartott kutyák esetében, hogy mindig legyen előttük elegendő folyadék, ivóvizük ne fagyjon be.

Ne „fagyizzon”!

A kutyák szeretnek a hóban ugrabugrálni, esetleg néha egyet-egyet beleharapni a frissen hullott pelyhekbe. Azért ezzel csak csínján, nehogy megfázzon, meghűljön az eb. Ha mégis megtörtént a baj, a gyógyulás, lábadozás ideje alatt még fontosabb, hogy a kutya védett, száraz, lehetőleg fűtött helyen legyen tartva.

Fagyos, csúszós, sózott járdák, utak

Mókás, ha egy eb csúszkál a lefagyott járdán, de azért csak óvatosan közlekedjünk vele. A talppárnák közé szorult hó, esetleg jég okozhat sérüléseket a finom párnácskák között. Habár a tappancsok párnái tartalmaznak zsírt, így a hideg ellen véd, ám még egy veszély fenyeget, még ha a csúszósságot sikerült is megszűntetni. Ilyenkor a jégpáncél feloldására használt apró kavicsok szorulhatnak a talp párnái közé. Ha sóval próbálkoznak megszűntetni a síkosságot, akkor az könnyen kimarhatja, felsértheti az ebek lábát. A sétából hazaérve langyos vízzel tisztítsuk meg kedvencünk lábait. Ha valami sérülés érte a kutyust, azt valószínűleg észreveszi a gazdi: az eb felhúzza a lábát, sántít. Ilyenkor a vérző sebet azonnal lássuk el, a sót a fent írt módon tisztítsuk le a tappancsokról. A beszorult jég-, hó- vagy kavicsdarabokat is azonnal távolítsuk el, persze, csak óvatosan, és utána egy kis talpmasszázzsal enyhítsük kedvencünk fájdalmát. Saját kertünkben, udvarunkban igyekezzünk homokkal megoldani a csúszásmentesítést, hogy ott biztos ne érje baj az ebet. Illetve megoldás lehet az is, hogy séta előtt védőkrémmel, esetleg vazelinnel kenjük át a kutyus talpát, pocakjának az alját, hogy ezzel is megelőzzük az esetleges sérüléseket.

Hova bújjon a kutya?

Ha a házon belül tudunk a kutyusnak egy kis meleg vackot biztosítani, talán az a legjobb. Ha van rá lehetőség, a garázsban is elkülöníthetünk számára egy kis sarkot, ami csak az övé. Ha erre nincs mód, akkor nem feledkezzünk meg a kutyaházról, illetve annak „berendezéséről”. Arra ügyeljünk, hogy ne legyen túl kicsi a „beltér”, hogy a kutya kényelmesen elférjen, ám túl tágas se legyen, hogy könnyebb legyen „felfűteni”. Lehetőség szerint ne a talajon legyen, emeljük meg 5-10 centivel a föld fölé, kivédve így az esetleges be- illetve felázásokat. Fontos, hogy a házikót szalmával, jól szigetelő anyaggal béleljük ki, lehet akár rétegelni itt is. Fontos, hogy a bejárathoz kerüljön valamilyen szélfogó. Ha a kint tartott eb megbetegedne, akkor azért igyekezzük inkább bevinni a kutyust a házba, garázsba, hogy ezzel is elősegítsük a gyógyulást.

Vigyázat, mérgezésveszély!

Talán először meg sem fordul a fejünkben, ám a télen az autóhoz használt fagyálló folyadék (etilén-glikol tartalma miatt) is nagy veszélyt jelenthet a kutyákra. Mindig tároljuk olyan helyen, ahol a kutya nem fér hozzá. Illetve cseréjekor is ügyeljünk, mert az ilyenkor a földre került édeskés cseppeket felnyalogathatják, ezzel mérgezést okozva önmagunknak. Ennek tünetei akár 1-2 órán belül is jelentkezhetnek, melyek a következőek: hányás, bágyadtság, zavar, erős nyálzás, émelygés, dülöngélés, illetve súlyos vesekárosodás. Ha időben felismerjük a bajt, hamar orvoshoz visszük az ebet, talán sikerül megmentetünk az életét.

Még egy jeges vész

Séta közben ne engedjük a kutyánkat a befagyott vizeken, tavon sétálni, játszani, futkosni. Alatta ugyanúgy beszakadhat a jég, mint a kétlábúak alatt, és ő sem nagyon tudja kimenteni magát, illetve mi sem tudunk a segítségére sietni, hiszen azzal saját életünket is veszélybe sodornánk.

Forrás: richpoi.com, royalcanin.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...