2019.11.21. 09:29:57 7482 195

Időben felismerhető a prosztatarák és annak súlyossága
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A prosztatarák elsősorban az idősebb férfiak betegsége, de negyven éves életkor után bármikor megjelenhet. A rák kialakulásának veszélye az életkor előrehaladásával egyre nő, negyven év felett emiatt ajánlott már évenként is megvizsgáltatni a prosztatánkat. A betegség ekkor még idejében felismerésre kerül és jól kezelhető. Az időben felismert prosztatarák gyógyítható vagy legalábbis visszaszorítható és a beteg jó minőségű, lényegében tünet- és panaszmentes életet élhet.

Prosztata vizsgálata - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Prosztata vizsgálata

A diagnózishoz több dolog is szükséges. Részint egy rektális digitális vizsgálat, ultrahang és vérvizsgálat – amely a prosztataspecifikus antigén, a PSA szintjének meghatározására szolgál, valamint szövet-mintavétel. Most ezek sorát bővítették a Queen Belfast Egyetem kutatói.

A prosztatarák agresszivitásának és jövőbeni viselkedésének előrejelzésére a jól ismert számítógépes tomográfia (CT) letapogatásokból származó képeket használták fel, amelyeket rutinszerűen gyűjtenek minden betegtől. A képeket ezután egy számítógéppel elemezték, hogy olyan „radiomikus tulajdonságokat” találjanak amelyek felfedhetik azokat a betegségjellemzőket, amelyek szabad szemmel nem láthatóak. A kutatást a Sugárvédelmi Onkológia, Biológia és Fizika nemzetközi folyóiratában tették közzé és az Észak-Írország Rákközponttal valamint a Maastrichti Egyetemmel együttműködésben végezték el.

A prosztatarák időben való felismerése azért nehéz, mert rák viselkedése rendkívül változatos. Míg egyes daganatok gyorsan áttörést okoznak, másokban ártalmatlanul lokalizálódhatnak a prosztata mirigyben akár évekig is. A kutatócsoport CT vizsgálatokat végzett 342 prosztata rákos betegnél, akik rutinkezelésként részesültek még a sugárterápiás kezelés előtt. A kutatók ezután mindegyik CT képről több mint 500 radiomikus tulajdonságot elemeztek. Ezeket a tulajdonságokat, valamint az ún. Gleason pontszámot és az egyes betegek kockázati csoportos besorolását egy számítógépes program több csoportba sorolta, hogy megkülönböztethetőek legyenek az alacsony és magas kockázatú csoportok, valamint az alacsony és magas Gleason pontszámú betegek. (A Gleason pontszám a prosztata szöveti anyagának rosszindulatúságára utal.)

Az új rendszer alkalmasnak bizonyult arra, hogy elkülönítse az alacsony és magas kockázatú prosztatarákot és ennek megfelelően annak további kezelését. "Ez az új munka azt sugallja, hogy képesek lehetünk CT-letapogatással értékelni, hogy a prosztata rák mennyire lesz agresszív. A következő lépés az, hogy összehasonlítsuk ezt más képalkotó technikákkal is és megvizsgáljuk mennyire teljesít jól, ha a biopsziákat a multiparametrikus MRI vizsgálattal is elvégezzük” – mondta Dr. Matthew Hobbs, a Prostate Cancer UK kutatási igazgatóhelyettese.

Forrás: medicalxpress.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...