2020.12.07. 17:30:41 13113 313

I-re a pont: Tuti tippek cukormázas díszítéshez!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A mézeskalács figurák díszítés nélkül is eszméletlen finomak, de ínycsiklandozóbbak lesznek a szemnek akkor is, ha nem díszként lógatjuk fel őket. Ne szegje kedvünket az esetleges tavalyi kudarcunk a cukormázzal, mert jószívű konyhatündérek elárulják profi tippjeiket a sikerhez!

Karácsonyi mézeskalács dekoráció - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Karácsonyi mézeskalács dekoráció

Miért ragaszkodj a díszítéshez? Az írókamáz vagy cukormáz (icing) nemcsak személyiséget adhat a figurának, de az esetleges kisebb sütési hibákat is elfedhetjük vele. Az év más szakaszában ugyancsak felhasználható muffinok, aprósütik vagy akár torták kidíszítésénél!

Klasszikus cukormáz:

25 dkg porcukor
3 vagy 4 ek. víz

Csak keverd ki! A süteményeket először körvonalazni illik, ekkor használj kevesebb vizet, hogy a kontúr sűrűbb legyen. A kitöltéshez pedig a kissé szétterülősebb bevonat dukál. A körvonal meghúzása után töltsd ki az alakzat belsejét, majd egy hústűvel egyengesd el a mázat. Szórhatsz rá díszítő cukrokat, gyöngyöket, kókuszreszeléket, kandírozott gyümölcsdarabokat aprítva, darált/tört diót és mandulát, de mákkal is szép lesz.

Variáld igény szerint:

  • Mézeskalácshoz, ragasztáshoz főleg, ezt használd: 1 tojás fehérjéje és 20 dkg cukor keveréke. Ezzel tudunk majd írókázni is! Minimum 10-11 percig keverni kell robotgéppel, hogy jó legyen!
  • A máz akkor lesz vakítóan fehér, ha a vizet kicseréled ugyanannyi tejre. A más így puhább lesz.
  • Színezd! Csepegtess a mázba néhány csepp ételfestéket, de szörppel is színezheted azt! Ekkor a vízből kicsit kevesebb kell, vagy használj gél vagy por állagú színezéket.
  • Sárgás színt és extra ízt kölcsönözhetsz a máznak, ha tojáslikőrrel dúsítod. A víz helyett 5 cl likőr kell. Csak felnőtteknek kínáld!
  • A máz úgy is feldobható, hogy 15 dkg porcukorhoz elkeverünk 5 dkg darált mandulát, majd a szokásos mennyiségű vízzel kikeverve használjuk díszítésre.
  • Természetes cukorhelyettesítőkkel is kísérletezhetünk, bár ekkor nem lesz olyan selymes a mázunk.

Trükkök, ha veszni látszik:

  1. Ha a sütin túlságosan szétfolyik a máz, adj még több cukrot hozzá!
  2. Ellenkező esetben pedig természetesen több folyadék kell, hogy könnyen tudj dolgozni vele! Csak teáskanálnyi adagokat adj hozzá egyszerre!
  3. Ha maga a sütemény lett túl édes, kompenzálhatjuk azt egy kissé savanyúbb mázzal! Adj egy kevés citromlevet hozzá.
  4. Ha semmiképp sem jön össze a cukormáz, forduljunk a jó öreg csokihoz! Fehér, tej vagy ét? Míg meg nem szárad, ebbe is szórhatunk bármilyen finomságot!
  5. A vékony vonalkákat egy tűvel viheted tökélyre. A tű hegyével apró pontokat is készíthetsz.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.