2017.01.14. 10:20:38 9375 250

Hogyan számítsuk a határidőket?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Rohanó világunkban a határidők, határnapok behálózzák a mindennapjainkat. Elgondolkodtató, hogy például a kedden, postai úton átvett határozat szerinti 15 nap mikor is jár le. Alábbi cikkünkben egy csokorba gyűjtöttük a határidők számításával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Naptár - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Naptár

Az egyes eljárási cselekmények teljesítésére nyitva álló időtartamot nevezzük határidőnek, melyet órák, napok, munkanapok, hónapok vagy évek szerint kell számítani, mondja a Polgári Perrendtartásról, valamint a Büntetőeljárásról szóló törvény.

Az órákban megállapított határidővel ritkán találkozunk, de érdemes tudni róla, hogy ez esetben egész óra a mértékegység, a kezdő óra pedig nem beleszámolandó a terminusba.

Ha a határidő napokban vagy munkanapokban van megadva, akkor a kezdőnapot még nem kell figyelembe vennünk. A kezdő nap az a nap, amelyen a határidő megkezdésére okot adó cselekmény vagy egyéb körülmény megtörténik. A fenti példából kiindulva, amikor a postástól átvettük az ajánlott levelet.

Bizonyos esetekben a határidő hónapokban vagy években kerül megállapításra. Ekkor a határidő azon a napon jár le, amely számánál fogva megfelel a kezdőnapnak. Így ha például egy kölcsönszerződés teljesítésére 2016. október 20. napjától számított egy év áll a rendelkezésünkre, a megállapodásból eredő kötelezettségünknek 2017. október 20. napjáig tehetünk eleget.

Előfordul, hogy a határidő lejárta munkaszüneti napra esik. Ne ijedjünk meg, a jogszabály nem írja elő, hogy adott esetben a várva várt vasárnapunkon nyújtsuk be fellebbezési kérelmünket. Elegendő, ha ezt a legközelebbi munkanapon intézzük.

Az utolsó nap végével jár le a határidő akkor, ha az napokban, munkanapokban, hónapokban vagy években került megállapításra. Ezzel ellentétben a bírósági beadvány készítésére, vagy a bíróság előtt teljesítendő cselekményre megállapított határidő már a hivatali idő végével lejár.

Összegezve a fentieket, amennyiben határidő betartására vagyunk kötelesek, érdemes előre kiszámolni, hogy a lejárat pontosan mikorra esik, ezt a dátumot pedig feljegyezhetjük noteszünkbe, okostelefonunkba. Figyeljünk arra is, hogy az ünnepek miatt olykor a munkanapok, illetve a munkaszüneti napok eltérnek a megszokottól. Idén például december 26. napja hétfő, így ha a határidő utolsó napja ekkorra esik, nyertünk további 24 órát a teljesítésre.

dr. Sári Judit

Forrás: DAS

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Továbbra is népszerű, de átalakult a borravaló intézménye egy felmérés szerint

Továbbra is népszerű a borravaló intézménye Magyarországon, bár a fiatalabbak már jobban meggondolják, mennyivel adjanak többet a szolgáltatásokért - derült ki a Hellopay fizetési rendszereket üzemeltető társaság felméréséből.

Lehet, hogy a te szakmádra sem lesz hamarosan szükség?

Főburdos, pedlér, szalonos, gyékénykötő, gyertyamártó, lámpagyújtó, kopogtató, drótos, kisbíró – csupán néhány azon régmúlt foglalkozások közül, melyek manapság nem lennének életképesek. Arra viszont már kevésbé gondolunk, hogy napjainkban is léteznek olyan szakmák, amelyek néhány évtized múlva olyan avíttá és elfeledetté válnak, mint az előbb említett foglalkozási elődök. Megnézzük, hogy milyen „kihalófélben” lévő munkatípusokról lehet szó?

Hasznos tippek a környezettudatos és takarékos életért

A nemzetközi fejlesztési program (UNDP) 2024 januárjában az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás elengedhetetlenségére hívta fel a figyelmet. Bizonyos intézkedések megtételét azért tartja kulcsfontosságúnak, hogy mindezekkel csökkentsük e drámai változásokkal szembeni sebezhetőségünket. Az elmúlt években tapasztalt szélsőséges időjárás, a tengerszint emelkedése egyre sürgetőbbé tette a lépések megtételét. Mi most azt igyekszünk körbejárni, hogy egyénenként, saját környezetünkben, otthonainkban, mit tehetünk a klímaváltozás elleni védelem érdekében, illetve a folyamat megfékezésében.