2017.01.14. 10:20:38 8956 250

Hogyan számítsuk a határidőket?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Rohanó világunkban a határidők, határnapok behálózzák a mindennapjainkat. Elgondolkodtató, hogy például a kedden, postai úton átvett határozat szerinti 15 nap mikor is jár le. Alábbi cikkünkben egy csokorba gyűjtöttük a határidők számításával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Naptár - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Naptár

Az egyes eljárási cselekmények teljesítésére nyitva álló időtartamot nevezzük határidőnek, melyet órák, napok, munkanapok, hónapok vagy évek szerint kell számítani, mondja a Polgári Perrendtartásról, valamint a Büntetőeljárásról szóló törvény.

Az órákban megállapított határidővel ritkán találkozunk, de érdemes tudni róla, hogy ez esetben egész óra a mértékegység, a kezdő óra pedig nem beleszámolandó a terminusba.

Ha a határidő napokban vagy munkanapokban van megadva, akkor a kezdőnapot még nem kell figyelembe vennünk. A kezdő nap az a nap, amelyen a határidő megkezdésére okot adó cselekmény vagy egyéb körülmény megtörténik. A fenti példából kiindulva, amikor a postástól átvettük az ajánlott levelet.

Bizonyos esetekben a határidő hónapokban vagy években kerül megállapításra. Ekkor a határidő azon a napon jár le, amely számánál fogva megfelel a kezdőnapnak. Így ha például egy kölcsönszerződés teljesítésére 2016. október 20. napjától számított egy év áll a rendelkezésünkre, a megállapodásból eredő kötelezettségünknek 2017. október 20. napjáig tehetünk eleget.

Előfordul, hogy a határidő lejárta munkaszüneti napra esik. Ne ijedjünk meg, a jogszabály nem írja elő, hogy adott esetben a várva várt vasárnapunkon nyújtsuk be fellebbezési kérelmünket. Elegendő, ha ezt a legközelebbi munkanapon intézzük.

Az utolsó nap végével jár le a határidő akkor, ha az napokban, munkanapokban, hónapokban vagy években került megállapításra. Ezzel ellentétben a bírósági beadvány készítésére, vagy a bíróság előtt teljesítendő cselekményre megállapított határidő már a hivatali idő végével lejár.

Összegezve a fentieket, amennyiben határidő betartására vagyunk kötelesek, érdemes előre kiszámolni, hogy a lejárat pontosan mikorra esik, ezt a dátumot pedig feljegyezhetjük noteszünkbe, okostelefonunkba. Figyeljünk arra is, hogy az ünnepek miatt olykor a munkanapok, illetve a munkaszüneti napok eltérnek a megszokottól. Idén például december 26. napja hétfő, így ha a határidő utolsó napja ekkorra esik, nyertünk további 24 órát a teljesítésre.

dr. Sári Judit

Forrás: DAS

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...