2015.04.23. 14:26:37 12463 296

Hogyan palántázz sikeresen?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Miért palántázzunk? Hogyan válasszuk ki a megfelelő palántát? Milyen zöldségeket palántázzunk? Saját termés magjából lehet-e palántázni? Talán ezek lehetnek a palántázás legfontosabb kérdései. Most megválaszoljuk Neked.

Saláta palánta - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Saláta palánta

Azokat a növényeket szoktuk palántaként nevelgetni, amelyeknek a mi klímánk nem feltétlenül ideális, és természetes termesztéssel nem tudnánk teljesen megérlelni. Vagy ha korábban szeretnénk csemegézni a zöldségből, mint ahogy a szabad földes termesztéssel sikerülne. Földlabdás és a szabadgyökerű növényeket is palántázhatunk, de tudnod kell, hogy a földlabdásak hamarabb hoznak termést, mint a szabadgyökerűek, kis kertekben érdemesebb ezeket választani és a helyváltoztatás sem tesz bennük kárt.

Ezt a módszert tálcával, tápkockával, gyepkockával vagy cseréppel is megvalósíthatjuk. Lényege, hogy az elkülönített palántát a földjével együtt ültetjük át a talajba, amikor eljön az ideje.

Fontos, hogy a palántaföld jó minőségű, magas humusztartalmú és tápanyagban gazdag legyen, ezenkívül jó vízmegtartó képességgel rendelkezzen. A talaj pedig legyen gondosan előkészítve a kis növénykezdemény igényeinek megfelelően. Mielőtt kiülteted a növényt ismerd meg annak vízigényét, hogy sűrűn vagy inkább ritkásan kell ültetni és, hogy milyen talajt kedvel.

Ha úgy vásárolod a palántát, akkor arra kell csak ügyelned, hogy egészséges darabokat válassz. Az egészséges palántát erről ismered fel:

  • Erős, vastagabb szár
  • Ép, sötétzöld színű levelek (3-4 db)
  • A palántaföldjét fehér gyökerek szövik át

Mivel általában a saját termésünk már genetikailag módosított vagy hibrid (F1) növényekből származik, így ezeknek a magjával nem sokra megyünk, hiába gyűjtöttük be őket a termés után. Ne kísérletezzünk tehát, inkább vásároljunk szép egészséges palántákat megbízható helyről. Ilyen lehet egy-egy kertészet, termelő, piac vagy a megfelelő szaküzlet.

Természetesen vásárolt maggal mi magunk is nevelhetünk palántát napos, meleg helyen. Körülbelül 4-8 hét alatt elég erős lesz a növényünk ahhoz, hogy a szabadföldbe átültessük. Ehhez mérten kell időzíteni a magvetést is, hogy az adott növény ideális körülmények között kerülhessen át a talajba. Ezelőtt pár nappal állítsuk a palántáinkat ki a szabadba, hogy szokják a kinti hőmérsékletet. Ha éjszaka még hűvös az idő, akkor arra az időre rakjuk vissza védett helyére.

Forrás: balintgazda.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A legjobb "nagyi lekvárja" receptek

Mai napig a számban is összefut a nyál, ha eszembe jut gyerekkorom szilvalekvárja. Családi házban éltünk, nagy kerttel. Sosem felejtem el, amikor ősszel elindult a gyümölcsszezon, összegyűlt a nagy család a szomszédsággal, és elindult a lekvárfőzés. Óriási üstben rotyogott a szilva, egész éjjel őrizték, kevergették, hogy jól megfőjön. Mi gyerekek természetesen nem mehettünk az üst közelébe, de emlékszem mennyire élveztük a felhajtást, az illatokat és egymás társaságát. Alig vártuk a kóstolást. Ott álltunk sorban a jókora karéj vajas kenyerünkkel, amire rákerült a frissen elkészült, épphogy kihűlt szilvalekvár.

Neki is szüksége van a „kényeztetésre” – Így ragyogjon újra a telefonod tokja

Azt már régóta tudjuk, hogy a telefonunkat bizonyos időközönként, jó esetben napi rendszerességgel nem árt fertőtlenítő tisztítószerrel átkennünk, mert baktériumok, egyéb kórokozók közkedvelt „nyaralóhelye”. Ha tokban tartod a telefonodat, természetesen mindez arra (is) vonatkozik.

Kreatív képzelet. Használj terméseket!

Nagyon hirtelen változott az időjárásunk szinte szélsőségesen hidegre. Mit mondjak, nem esik jól, és szerintem ez mindenkit meglehetősen kellemetlenül érint. Fázósan húztuk össze a meleg pulcsit, mellényt magunkon az elmúlt napokban és dideregtünk a hideg szélben. Ez azonban nem tántorított el bennünket a nagyobb sétáktól. Friss levegőn bandukolva óhatatlanul is szemünk elé kerülnek az ősz jellegzetességei, a különböző termések. Különös vonzalommal nyúlunk utánuk, de hazaérve olykor hetek múlva vesszük észre, hogy ott hevernek valahol. Ne hagyjuk őket veszni, elképesztő érdekességeket készíthetünk belőlük a hideg estéken.