2015.04.23. 14:26:37 13348 296

Hogyan palántázz sikeresen?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Miért palántázzunk? Hogyan válasszuk ki a megfelelő palántát? Milyen zöldségeket palántázzunk? Saját termés magjából lehet-e palántázni? Talán ezek lehetnek a palántázás legfontosabb kérdései. Most megválaszoljuk Neked.

Saláta palánta - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Saláta palánta

Azokat a növényeket szoktuk palántaként nevelgetni, amelyeknek a mi klímánk nem feltétlenül ideális, és természetes termesztéssel nem tudnánk teljesen megérlelni. Vagy ha korábban szeretnénk csemegézni a zöldségből, mint ahogy a szabad földes termesztéssel sikerülne. Földlabdás és a szabadgyökerű növényeket is palántázhatunk, de tudnod kell, hogy a földlabdásak hamarabb hoznak termést, mint a szabadgyökerűek, kis kertekben érdemesebb ezeket választani és a helyváltoztatás sem tesz bennük kárt.

Ezt a módszert tálcával, tápkockával, gyepkockával vagy cseréppel is megvalósíthatjuk. Lényege, hogy az elkülönített palántát a földjével együtt ültetjük át a talajba, amikor eljön az ideje.

Fontos, hogy a palántaföld jó minőségű, magas humusztartalmú és tápanyagban gazdag legyen, ezenkívül jó vízmegtartó képességgel rendelkezzen. A talaj pedig legyen gondosan előkészítve a kis növénykezdemény igényeinek megfelelően. Mielőtt kiülteted a növényt ismerd meg annak vízigényét, hogy sűrűn vagy inkább ritkásan kell ültetni és, hogy milyen talajt kedvel.

Ha úgy vásárolod a palántát, akkor arra kell csak ügyelned, hogy egészséges darabokat válassz. Az egészséges palántát erről ismered fel:

  • Erős, vastagabb szár
  • Ép, sötétzöld színű levelek (3-4 db)
  • A palántaföldjét fehér gyökerek szövik át

Mivel általában a saját termésünk már genetikailag módosított vagy hibrid (F1) növényekből származik, így ezeknek a magjával nem sokra megyünk, hiába gyűjtöttük be őket a termés után. Ne kísérletezzünk tehát, inkább vásároljunk szép egészséges palántákat megbízható helyről. Ilyen lehet egy-egy kertészet, termelő, piac vagy a megfelelő szaküzlet.

Természetesen vásárolt maggal mi magunk is nevelhetünk palántát napos, meleg helyen. Körülbelül 4-8 hét alatt elég erős lesz a növényünk ahhoz, hogy a szabadföldbe átültessük. Ehhez mérten kell időzíteni a magvetést is, hogy az adott növény ideális körülmények között kerülhessen át a talajba. Ezelőtt pár nappal állítsuk a palántáinkat ki a szabadba, hogy szokják a kinti hőmérsékletet. Ha éjszaka még hűvös az idő, akkor arra az időre rakjuk vissza védett helyére.

Forrás: balintgazda.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...