2017.04.25. 17:00:00 8645 227

Hogyan készíts jó kávét?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Néhány éve részt vettem egy képzésen, ahol megtanultuk, hogyan lehet jó kávét készíteni. Nálunk, Magyarországon az igen erős pörkölésű és forró vízzel készült, keserű ízű ital az elterjedt: azonban ne lepődj meg, ha egy kézműves kávézóban nem a megszokott ízek fogadnak. Olvasd el a cikket, és próbáld ki, nem fogod megbánni!

Egy jó kávé - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Egy jó kávé

Túlkivonatolt

Egy szóval így nevezik azt a keserű kávét, amit többnyire iszunk. Régen szüleink kizárólag a kotyogós kávéfőzőt használták, ezért mi is ezt szoktuk meg. Pedig a jó kávéban egyenlő arányban van a savanykás és a keserű íz: előbbi oldódik ki először, de ilyenkor még a jól ismert kotyogó hangot nem halljuk.

A nálunk kapható darált kávék nagy része erősen pörkölt, a szemes vagy darált kávé sötétbarna színű, természetesen ez is meghatározza a készülő ital ízét. Nos, ez még nem is jelent problémát, de jó, ha tudod, hogy az igazi olasz pörkölés (nem a déli tájakra gondolok) kevésbé égett, sokkal világosabb színű.

Ha van a közeledben egy szaküzlet, ahol különböző kávéfajtákat tudsz venni, mindenképpen megéri legalább egyszer beszerezned egy kisebb mennyiséget, még ha drágának is tűnik (2-3x annyiba kerül majd, mint egy jó minőségű kávé a szupermarketben). Persze próbálkozhatsz valamilyen hipermarket felső polcain található extra termékkel is, de csak úgy lehetsz biztos benne, hogy mit veszel, ha egy valóban hozzáértő eladó segít.

Kávéfőző

Ahogy említettük, a kotyogós megbízható, de nem a legjobb. Arra sem ösztönzünk, hogy több tíz- vagy százezer forintért vegyél profi vagy annak mondott gépet: kevesen tudják, de ezeket rendszeresen szét kell szedni és alaposan ki kell tisztítani, ami nem kis munka. Ennek megfelelően nem is olcsó. Ha ez a lépés elmarad, a készülő kávé minősége nagyon gyorsan romlani fog, illetve a gép is folyamatosan eltömődik és bosszúságot okoz. Ezek a gépek kiváló szolgálatot tesznek, azonban ha csak reggelente iszol egy kávét munkába indulás előtt, nem biztos, hogy a legjobb választásnak bizonyulnak majd.

A megoldás

Éppen ezért a legjobb otthoni felhasználásra szánt megoldásnak - még ha butaságnak is hangzik - a kapszulás kávéfőzők tűnnek. Szabályozható a vízmennyiség (ami a kotyogósnál nem), és kevésbé érzékenyek, mint profi társaik. A felhasznált kávé darálás után vákuumcsomagolt kapszulába kerül, megmaradnak az eredeti aromák, és nem kell takarítanod a kávéfőző darálóját.

Ha naponta max. 2-3 kávét készítesz, én mindenképpen egy ilyen készüléket kérnék karácsonyra. :)

Kiegészítés:

A cikkben nem véletlenül nem szerepel egyetlen márkanév sem, ez nem véletlen, nem reklám. Ha mégis azt kérdezed, hogy akkor ajánljak egy jó kávét, csak annyit mondok, látogasd meg Veszprémben a Tizen1 kávézót. :)

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...