2014.12.14. 13:19:56 6155 29

Hogyan ints végső búcsút a horkolásnak?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Már megint éktelen zajra ébredtél? Netalántán a saját horkolásod zavarta meg az álmodat? Ez akár súlyos problémára is utalhat, amit valamilyen módszerrel kezelni kell. Hiszen nemcsak az szenvedhet, aki hallgatja, hanem bizony az is, aki a hangokat kiadja magából. A horkolás ugyanis több egészségügyi problémára is utalhat.

Horkolás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Horkolás

Sok embernek okoz problémát a horkolás, bár a legtöbb esetben az szenved legtöbbet, aki a horkoló mellett fekszik. A közhiedelemmel ellentétben azonban a horkolás nemcsak zavaró, hanem az egészségünket is veszélyeztetheti.

A horkolás megzavarja az alvást, és reggel fáradtan ébredünk; egyes esetekben a horkolás az alvási apnoé (a légzés átmeneti leállása), a magas vérnyomás és akár a szívroham potenciális veszélyét is növelheti.

Mi okozza a horkolást?

A horkolásnak számos oka lehet. A legtöbb esetben az a gond, hogy a nyelv elzárja a légutat és alvás közben visszacsúszik a torokba. A légút azonban allergia, az orrüreg betegségei vagy orrpolip miatt is elzáródhat. A horkolás további gyakori oka lehet a gyenge torok, amely alvás közben gátolja a megfelelő működést. Egy másik gyakori ok a légutat elzáró zsírszövet felhalmozódása.

Hasznos tippek a horkolás megszüntetésére

A túlsúly leadása megfelelő megoldás lehet azok számára, akiknél a légutat zsírszövet akadályozza és ez okozza a horkolást. Ha az oldalunkon alszunk, ez kiváló módja a horkolás megszüntetésének, mivel így a nyelv alvás közben nem csúszik vissza a torokba, és nem akadályozza a légutat. Ehhez nagy segítség lehet egy horkolás elleni párna. Horkolóknak nem tanácsos a dohányzás, mivel a cigaretta füstje gyengíti, vagy gyakran el is zárhatja a torkot. Egy másik lehetőség, hogy lapos felületen, vagy egyenes nyakkal aludjunk.

Szakmai segítség horkolási problémák esetén

A legtöbb esetben a fenti tanácsok segítenek a horkolás megszüntetésében, de nem mindig teljes mértékben hatékonyak. Néha szakmai segítségre van szükség. Ha a fenti tippek nem vezetnek eredményre, az első megoldás a horkolás elleni tapasz vásárlása a legközelebbi gyógyszertárban. A tapasz szélesíti az orrlyukakat, ezért alváskor több levegő jut be a tüdőkbe, így megszűnik a horkolás.

Műtéti beavatkozás a horkolás ellen

Ha a tapasz sem segít a horkolás megszüntetésében, igénybe vehetjük a műtét lehetőségét. Az orvos megnyitja az orrot, kitisztítja a légutat, vagy eltávolítja a horkolást okozó felesleges szövetet. Ma már a legtöbb ilyen műtétet lézeres eljárással végzik, és az esetek 90 százalékában sikeres az eljárás.

Amint a fentiekből látható, a horkolás megszüntethető, a legtöbb esetben egészen egyszerű módon. Ritkább esetekben, amikor a horkolás az egészséget veszélyezteti, érdemes konzultálni az orvossal és fontolóra venni az operációt. Néha azonban mindössze egy megértő partnerre van szükség, aki remekül alszik, és egyáltalán nem zavarja őt a horkolás. :)

Forrás: topshop.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...