2015.10.21. 20:00:00 20399 296

Hogyan használd a kamillát?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kamilla - Matricaria chamomilla - az őszirózsafélék Családjába tartozó gyógynövény, amely a természetgyógyászatban évszázadok óta ismert és értékes szer, különösen az emésztőrendszerre gyakorolt görcsoldó és gyulladáscsökkentő hatása, valamint fájdalomcsillapító tulajdonsága miatt.

Kamilla: gyógynövény, gyógytea | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kamilla: gyógynövény, gyógytea | Fotó: 123rf.com

A kamillafőzetet elsősorban gyermekbetegségek esetén használják: gyorsan és hatékonyan enyhíti a gyomorfájást, és megnyugtatja a síró gyermeket. A kamilla szárított virágzatát számos felnőttbetegségre is használják.

A kamilla szintén hatásos gyomor- és bélpanaszok, valamint menstruációs fájdalmak esetén. Külsőleg alkalmazva borogatás formájában is lehet használni bőrgyulladás, sebek, napégés, kötőhártya-gyulladás, szájüreg- és torokgyulladás ellen. A legjobban az a gyógytea esik, amelyhez a virágokat magunk gyűjtjük és szárítjuk. A kamilla júniusban és júliusban virágzik. Összegyűjtjük és szárítjuk.

Így készítünk kamillafőzetet - 1 csésze forró vízbe tegyünk 1 kávéskanál kamillavirágzatot. A víz már ne forrjon, mivel így elpárolognának az illóolaj gyógyító összetevői. A lefedett teát ne áztassuk öt percnél tovább.

Gyógyító hatás: A kamilla legfontosabb hatóanyagai illóolajában találhatók. Baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatású, elősegíti a sebgyógyulást, enyhíti a fájdalmat, serkenti az emésztést. A főzetet és a tinktúrát külsőleg is alkalmazhatjuk sebekre, ekcémára és kötőhártya-gyulladásra.

Gyomor- és bélpanaszokra - A kamilla legfontosabb gyógyító hatóanyaga egy sötétkék illóolaj: a kamazulén, amely más összetevőkkel - pl. keserű anyagokkal, kénnel és kalciummal - együtt enyhíti az emésztőrendszer gyulladásos betegségeit. A fájdalom csillapítására és az emésztés segítésére két héten keresztül mindennap igyunk 3-4 csésze főzetet. A teát ne igyuk hosszabb ideig nagyobb mennyiségben.

Görcsökre és puffadásra - A kamillában található flavonoidok megszüntetik a puffadást és enyhítik a görcsöket. Mivel a te ezeknek csak 60%-át tartalmazza, görcsök esetén tinktúra fogyasztása ajánlott.

Irritált fejbőr esetén mossuk meg a hajunkat meleg kamilla főzettel. A jó hatás érdekében a hajmosást több héten keresztül naponta végezzük.

Alkalmazás

Szempanaszok esetén - Fáradt szem, a szem fájdalma és kötőhártya gyulladás esetén segít a kamillás pakolás. két vatta darabot nedvesítsünk meg kamillafőzetben, és tegyük néhány percre a szemünkre.

Gyulladásokra és szorongás ellen - Bőrgyulladás, szorongás és álmatlanság esetén segíthet egy kamillás fürdő. Egy kád fürdővízbe öntsünk egy liter főzetet. A fürdő egyszerre lazít és nyugtat. Este alkalmazzuk.

Menstruációs panaszokra - Kamillatinktúrát használhatunk belsőleg emésztési problémákra, de menstruációs panaszokra is. 20 g kamillavirágzatot öntsünk le 100 ml alkohollal (70%). Hagyjuk állni egy hétig, szűrjük le, és töltsük át egy sötét üvegbe. Adagolás: alkalmanként 10 csepp.

Influenzára és köhögésre - Antibakteriális hatása révén vírusos megbetegedések és köhögés esetén segít, ha kamillavirágos párával inhalálunk. Két csésze kamillavirágot tegyünk két liter forró vízbe. Borítsunk a fejünkre egy törölközőt, és lélegezzük be a párát. Figyelem: Szívbetegségek és keringési zavarok esetén ne alkalmazzuk! Torokfájás esetén hígítsunk fel egy rész tinktúrát három rész vízzel, és végezzünk toroköblítést.

GYÓGYÍTÓ TEAKEVERÉKEK

Hasfájásra

30 g kamilla
20 g borsmenta
30 g kömény
20 g orvosi angyalgyökér

Emésztőrendszeri panaszok, pl. hasfájás és puffadás esetén a gyógynövénykeverék nyugtatja a tápcsatornát, és serkenti az emésztőnedvek kiválasztását.

Húgyhólyag-gyulladásra

30 g kamilla
30 g közönséges cickafark
40 g zsálya

A növények gyulladáscsökkentő hatóanyagai enyhítik a panaszokat, és csillapítják a fájdalmat. A teát ajánlott naponta nagy mennyiségben és hosszú időn keresztül fogyasztani, amíg a gyulladás el nem múlik.

Bőrpanaszokra

30 g kamilla
30 g gyermekláncfű
20 g édeskömény
20 g vadárvácska

Ez a gyógytea serkenti az anyagcserét. Segít megszüntetni a bőr gyulladásos elváltozásai, a tályogokat és a keléseket.

Figyelmeztetés: cikkünk tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot és szakvéleményt.

Forrás: mimi-gyogytea.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...