2016.06.01. 13:00:47 11535 326

Hogyan bírjuk rá a gyerekeket, hogy segítsenek a ház körül?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Két hét és startol a nyári szünet, az az iskoláskorú gyermekeink több időt fognak otthon vagy a nagyinál tölteni. Ez nagyobb rendetlenséggel járthat, de nem feltétlenül, főleg ha bevonjuk őket a házimunkába. Meglehet, hogy ennek eleinte nem fognak örülni, sőt nem tetszésüket is kifejezhetik, de hát „az élet nem csak móka és mese”.

Gyerekek a konyhában - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyerekek a konyhában

Már a 4-5-6 évesek is simán el tudnak végezni egy-két egyszerűbb házimunkát, sőt, ez az a korosztály, aki még szívesen segít is a főzésben. Most azonban a kisiskolások és serdülőkorú gyermekekhez szeretnénk adni egy kis segítséget, hiszen őket már nem érdekli annyira, hogy a mamának vagy az anyunak, apunak segítsenek…

Tisztázzuk a feladatokat már a szünet elején

Minden gyerkőccel le lehet ülni és megbeszélni velük, hogy a nyári szünetben más lesz a „házi rend”, és lesznek bizonyos feladataik, amiket el kell végezni, mielőtt kimennek a játszótérre vagy más elfoglaltságot találnának, illetve este, lefekvés előtt is számítotok a segítségükre.

Köszönd meg neki!

Már előre köszönd meg, hogy milyen óriási segítséget fog ez neked jelenteni, és ne felejtsd el az adott napokon sem ezt, így ha extra kívánságod lesz a háztartást illetően, akkor szívesebben fog abban is segíteni. Ha valamit nem csinált tökéletesen, ne teremtsd le rögtön, és főleg ne vedd ki a kezéből a feladatot, hogy majd inkább Te megcsinálod, hiszen ezzel a negatív élménnyel csak elveszed a kedvét az egésztől, és ugyanott maradsz, mint ahol a part szakad – egyedül kell megcsinálnod mindent. Inkább csináljátok együtt, mutasd meg neki többször, hogy hogyan szoktál például teregetni, majd amikor úgy megy, ahogy az egy gyermektől elvárható, hagyd, hadd csinálja önállóan.

Ne fenyegesd!

Ne megvonásokkal, fenyegetésekkel próbáld meg rávenni, hogy segítsen. Inkább mondd azt neki, hogy milyen jó volt, hogy tegnap is olyan ügyesen segített, ma is szükség lenne rá. A nyár elején lefektetett alapszabályra természetesen mindig emlékeztetheted, és legyél ebben következetes. Ha egyszer megengeded, hogy másnap pótolja az elmaradt segítséget, akkor bizony folyamatosan kitolódhat az időpont, a „Majd holnap!”-ot jól ismerjük mindannyian, nem igaz?

Közös jutalom

Jutalom természetesen jöhet, főleg az együtt elvégzett munka után, jól fog esni együtt elfogyasztani egy kis fagyit, vagy akár az együtt elkészített süteményt. Ne tárgyi ajándékokban gondolkozz. Hétvégén a szombati nagytakarítást egy vasárnapi kiránduláson pihenheti ki együtt a család, és a séta vagy utazás közben elmondjuk, hogy ez az út csak azért jöhetett össze, mert előző nap olyan hatékonyak voltatok, és mindenki kivette a részét a munkából. :)

Házimunkák, amiket egy kisiskolásra már rábízhatunk

A kicsik szívesen jönnek segíteni neked a főzésben: paníroznak, keverik a tojássárgáját a cukorral, kevergetik a főzeléket, gyurmászolják a tésztát. Amikor kicsi voltam, a kedvenc elfoglaltságaim közé tartozott segíteni a mamának a konyhában. Türelem szükséges hozzá, de megéri már ideje korán odaszoktatni őket. A kisebb ruhákat is ki tudják teregetni, szívesen segítenek a saját ruhájuk kiteregetésében is. Bevonhatjuk őket a szortírozásba is. Egy kis seprűvel fel is sepregetnek, ha valami lehullott. A portörlést is nyugodtan rájuk bízhatod, persze előbb mindig mutasd meg, hogyan is kell csinálni.

Reggel az ágyukat bevethetik, este pedig elpakolhatják a játékaikat. Segíthetnek a kisebb testvérek játékainak az elpakolásában is. A kertben egy kis öntöző kannával locsolhatnak, epret, málnát, borsót szedhetnek – ezeket szívesen meg is kóstolják majd. :) Tinédzser korukra pedig egyre több mindent rájuk lehet bízni, ha fokozatosan szoktattad őket a különböző házimunkákhoz.

A lényeg, hogy ne zavard őket el ingerülten, azzal a felkiáltással, hogy gyorsabb/egyszerűbb vagy precízebb, ha egyedül csinálod… Hidd el, a kezdetben türelmet igénylő tanítgatás, foglalkozás a gyerekekkel, később meg fog térülni!

Írta: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...