2020.04.08. 17:53:00 10961 353

Hívd vissza a fecskéket!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Annak idején annyira jellegzetes, szeretett madaraink voltak a fecskék, hogy a hazai művészet számos ága foglalkozott vele. Gondoljunk csak az irodalomban tett felbukkanásaira, vagy akár arra, hogy még fecskés közmondásunk is akad! Egy fecske ugyan nem csinált nyarat, de hová lett a többi? Kérjük vissza a fecskéket!

Fecskék - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fecskék

Amikor először ereje lett a napnak az évben, órákig csodálhattad a fecskék sokaságát, ahogy vidáman játszadozva vadásszák le az eleséget, teszik a dolgukat, építik a fészküket a háztető alá. Mikor láttad utoljára? Mi lettünk mind időközben városi felnőttek, vagy a fecskék bújtak el? Hová lettek a kis villásfarkú kedveseink?

Nincsen molnár-, nincsen füsti

A kétezres évek első tíz évében felére (!) csökkent a hazai fecskeállomány, mind a füstifecskék, mind pedig a molnárfecskék vonatkozásában. Ezt a tömeges eltűnést többféle tevékenységgel idéztük elő. Mi, az emberek. 
A globális felmelegedés első hatásai a fecskéinknek sem voltak jók. A váltakozó, korábbitól eltérő extrém forróság és erősen csapadékos időjárás nem kímélte a kis madárkákat. A fogyasztói társadalom legfőbb hozománya szemmel láthatóan nem csak a jegesmedvéket pusztítja gőzerővel. 
A másik gyilkos ok, a nagyüzemi mezőgazdaság.

Döbbenetes mennyiségű rovarölő szerrel teszik a lehető legoptimálisabbá az eladható termékek mennyiségét, ezeknek a kémiai anyagoknak pedig a nagyrésze idegméreg. 
A fecskék fő táplálékának 92%-át tehát idegméreggel szűnteti meg a mezőgazdasági iparág. Fecskéinknek tehát nincs mit enni, és ha szennyezett egy mégis elkapott rovar, annak a kimenetele sem éppen szerencsés. 
A városiasodás és a gazdasági fejlődések következtében az élőhelyek megteremtése is akadályokba ütközik villásfarkú madárkáinknak, hiszen alig lelni már egy valamire való ló-, vagy tehénistállót, ami megfelelő alapanyagokat biztosítana a tavaszi fészekrakáshoz. 

Kis lépés az embernek, nagy lépés az emberiségnek

Hívjuk meg a fecskéket! Motiváljuk őket a hazaköltözésre, amivel csak tudjuk! Helyezzünk el lehetőleg minél több műfecskefészket a házunknál, olyan háborítatlan helyre, ahová a fecskénk – ha lenne-, egyébként is fészket rakna. Istállók mellett ez különösen fontos, még jobb, ha meglévő fecskefészkek mellé tudjunk feltenni, még több kiadó otthont teremtve számukra. A fecskék repdesése odavonzza társaikat és nagyobb eséllyel maradnak hosszú távra, sőt jönnek vissza a következő években is.

Az ideális otthonteremtés a molnárfecskék számára egészen a tető síkjában elhelyezett műfészkekkel lehetséges. Ezt megtehetjük panelházakban is, nagyvárosok sokadik emeletének erkélyén, ablakbeugrójában, de mindig esőtől védett helyen.

A füstifecskéknek szánt fészket szintén esőtől bújtatva tegyük fel, ám itt nem kell ragaszkodnunk a tetőhöz. Tehetjük méterekkel lejjebb is, bárhová. Azonban a kis füstik inkább a klasszikus környezetet, az istállók környékét részesítik előnyben.

Alakítsunk ki a kert egyik békés szegletében sárgyűjtőt. A sár csillogása odavonzza a fecskéket, és az általunk kitett fészkeket még tovább tudják alakítani, építgetni saját ízlésüknek megfelelően.

Időjárás jelző és biorovarirtó

Nem csak nézni jó a fecskéinket, hasznuk is van! Mikor a közelgő eső lejjebb szorítja a rovarokat, a fecskék örömmel vacsoráznak, így, ha még nem is érzed a nyári zivatar közeledtét, már bepakolhatod a kerti bútort, a kiteregetett ruhát, ha a fecskéid lakomát csapnak.

A szúnyogokkal és más idegesítő rovarokkal is kevesebb gondod lesz hiszen szárnyas barátaid gondoskodnak majd a hatékony irtásról.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

SEMMELWEIS EGYETEM: A KÓROS SOVÁNYSÁG TOVÁBBRA IS ELVÁRÁS A DIVATSZAKMÁBAN

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. „plusz méretes”, azaz „test pozitív” divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.

Ezért érdemes lapozgatni a „füveskönyveket”

A sokak ágy mellé helyezett olvasmányává vált Márai-féle Füves könyv olyan minden embert érintő és érdeklő kérdéseket tart szem előtt, mint: a testi fájdalom enyhítési módjai vagy éppen a mindennapi alapigazságok. Az eredetileg botanikai ismeretek közlésére alkalmas füves- vagy füvészkönyvek idővel életbölcsesség-gyűjteményekké váltak, melyek az élethosszig tartó önismeret útján tanácsokkal, intelmekkel és útmutatásokkal szolgálnak bennünket.

Fel a kalappal! Elegáns védelem a fejnek

Érdekes, hogy egészen a XVII. század beköszöntéig egyetlen úri hölgy sem viselt kalapot. Viseltek azonban a cselédasszonyok, az alsóbb rétegekhez tartozó fiatal lányok, majd a későbbiek folyamán a városi polgárság hölgyei is. Ezután már nem kellett sok ahhoz, hogy a pompás kalapok belopják magukat a nők budoárjaiba, így előszeretettel viselték azokat séták, cukrászdázás, díszes vacsorák, vendéglők, teadélutánok idején, vagy éppen udvarlók fogadásakor. Nem csoda hogy a fejfedő-eleganciának ma is sokan hódolnak.