2020.04.08. 17:53:00 10860 353

Hívd vissza a fecskéket!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Annak idején annyira jellegzetes, szeretett madaraink voltak a fecskék, hogy a hazai művészet számos ága foglalkozott vele. Gondoljunk csak az irodalomban tett felbukkanásaira, vagy akár arra, hogy még fecskés közmondásunk is akad! Egy fecske ugyan nem csinált nyarat, de hová lett a többi? Kérjük vissza a fecskéket!

Fecskék - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fecskék

Amikor először ereje lett a napnak az évben, órákig csodálhattad a fecskék sokaságát, ahogy vidáman játszadozva vadásszák le az eleséget, teszik a dolgukat, építik a fészküket a háztető alá. Mikor láttad utoljára? Mi lettünk mind időközben városi felnőttek, vagy a fecskék bújtak el? Hová lettek a kis villásfarkú kedveseink?

Nincsen molnár-, nincsen füsti

A kétezres évek első tíz évében felére (!) csökkent a hazai fecskeállomány, mind a füstifecskék, mind pedig a molnárfecskék vonatkozásában. Ezt a tömeges eltűnést többféle tevékenységgel idéztük elő. Mi, az emberek. 
A globális felmelegedés első hatásai a fecskéinknek sem voltak jók. A váltakozó, korábbitól eltérő extrém forróság és erősen csapadékos időjárás nem kímélte a kis madárkákat. A fogyasztói társadalom legfőbb hozománya szemmel láthatóan nem csak a jegesmedvéket pusztítja gőzerővel. 
A másik gyilkos ok, a nagyüzemi mezőgazdaság.

Döbbenetes mennyiségű rovarölő szerrel teszik a lehető legoptimálisabbá az eladható termékek mennyiségét, ezeknek a kémiai anyagoknak pedig a nagyrésze idegméreg. 
A fecskék fő táplálékának 92%-át tehát idegméreggel szűnteti meg a mezőgazdasági iparág. Fecskéinknek tehát nincs mit enni, és ha szennyezett egy mégis elkapott rovar, annak a kimenetele sem éppen szerencsés. 
A városiasodás és a gazdasági fejlődések következtében az élőhelyek megteremtése is akadályokba ütközik villásfarkú madárkáinknak, hiszen alig lelni már egy valamire való ló-, vagy tehénistállót, ami megfelelő alapanyagokat biztosítana a tavaszi fészekrakáshoz. 

Kis lépés az embernek, nagy lépés az emberiségnek

Hívjuk meg a fecskéket! Motiváljuk őket a hazaköltözésre, amivel csak tudjuk! Helyezzünk el lehetőleg minél több műfecskefészket a házunknál, olyan háborítatlan helyre, ahová a fecskénk – ha lenne-, egyébként is fészket rakna. Istállók mellett ez különösen fontos, még jobb, ha meglévő fecskefészkek mellé tudjunk feltenni, még több kiadó otthont teremtve számukra. A fecskék repdesése odavonzza társaikat és nagyobb eséllyel maradnak hosszú távra, sőt jönnek vissza a következő években is.

Az ideális otthonteremtés a molnárfecskék számára egészen a tető síkjában elhelyezett műfészkekkel lehetséges. Ezt megtehetjük panelházakban is, nagyvárosok sokadik emeletének erkélyén, ablakbeugrójában, de mindig esőtől védett helyen.

A füstifecskéknek szánt fészket szintén esőtől bújtatva tegyük fel, ám itt nem kell ragaszkodnunk a tetőhöz. Tehetjük méterekkel lejjebb is, bárhová. Azonban a kis füstik inkább a klasszikus környezetet, az istállók környékét részesítik előnyben.

Alakítsunk ki a kert egyik békés szegletében sárgyűjtőt. A sár csillogása odavonzza a fecskéket, és az általunk kitett fészkeket még tovább tudják alakítani, építgetni saját ízlésüknek megfelelően.

Időjárás jelző és biorovarirtó

Nem csak nézni jó a fecskéinket, hasznuk is van! Mikor a közelgő eső lejjebb szorítja a rovarokat, a fecskék örömmel vacsoráznak, így, ha még nem is érzed a nyári zivatar közeledtét, már bepakolhatod a kerti bútort, a kiteregetett ruhát, ha a fecskéid lakomát csapnak.

A szúnyogokkal és más idegesítő rovarokkal is kevesebb gondod lesz hiszen szárnyas barátaid gondoskodnak majd a hatékony irtásról.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Külső és belső méregtelenítés természetesen

Ki ne szeretne a reggeli ébredéskor erőtől duzzadóan kipattanni az ágyból? Jó lenne a fásultságot, levertséget, bágyadtságot, ingerültséget, valamint az emésztési zavarokat, fejfájást, a különféle bőrbetegségeket csak hírből ismerni? Marie Farquharson könyvében, a Természetes méregtelenítésben arra hívja fel a figyelmünket, hogy az, ahogyan a saját bőrünkben érezzük magunkat arról a testi képességünkről fest képet, ahogyan a mérgekkel bánunk.

Poke bowl, ízletes és színes tál Hawaiiról

A Poke bowl, vagy más néven csak "poke", az utóbbi évek egyik legnagyobb ételtrendje lett világszerte. Ez a Hawaii-szigetekről származó étel a friss, nyers halat, zöldségeket és szószokat kombinálja egy tálba helyezve. Annak ellenére, hogy eredete a ’70-es évekre nyúlik vissza, a poke mostanra újra divatossá vált, különféle variációkban jelenik meg az egész világon, így Magyarországon is.

Az Auchanból vásárolt szénsavmentes vizet hívott vissza a Szentkirályi

A Szentkirályi minőségellenőrző laboratóriuma jelezte, hogy a palackozás során a 1,5 literes szénsavmentes Szentkiralyi termékbe csekély adagban tisztitószer került, ezért a Szentkirályi Magyarország kéri a fogyasztókat, akik múlt pénteken, március 22-én bármelyik Auchan áruházban olyan 1,5 literes, szénsavmentes (rózsaszín kupakos) Szentkirályi ásványvizet vásároltak, amelynek a palack nyakán látható lejáratai ideje 21.03.2025, hogy ne fogyasszák el azt, hanem vigyék vissza az áruházba, ahol vásárolták.