2020.04.08. 17:53:00 10910 353

Hívd vissza a fecskéket!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Annak idején annyira jellegzetes, szeretett madaraink voltak a fecskék, hogy a hazai művészet számos ága foglalkozott vele. Gondoljunk csak az irodalomban tett felbukkanásaira, vagy akár arra, hogy még fecskés közmondásunk is akad! Egy fecske ugyan nem csinált nyarat, de hová lett a többi? Kérjük vissza a fecskéket!

Fecskék - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fecskék

Amikor először ereje lett a napnak az évben, órákig csodálhattad a fecskék sokaságát, ahogy vidáman játszadozva vadásszák le az eleséget, teszik a dolgukat, építik a fészküket a háztető alá. Mikor láttad utoljára? Mi lettünk mind időközben városi felnőttek, vagy a fecskék bújtak el? Hová lettek a kis villásfarkú kedveseink?

Nincsen molnár-, nincsen füsti

A kétezres évek első tíz évében felére (!) csökkent a hazai fecskeállomány, mind a füstifecskék, mind pedig a molnárfecskék vonatkozásában. Ezt a tömeges eltűnést többféle tevékenységgel idéztük elő. Mi, az emberek. 
A globális felmelegedés első hatásai a fecskéinknek sem voltak jók. A váltakozó, korábbitól eltérő extrém forróság és erősen csapadékos időjárás nem kímélte a kis madárkákat. A fogyasztói társadalom legfőbb hozománya szemmel láthatóan nem csak a jegesmedvéket pusztítja gőzerővel. 
A másik gyilkos ok, a nagyüzemi mezőgazdaság.

Döbbenetes mennyiségű rovarölő szerrel teszik a lehető legoptimálisabbá az eladható termékek mennyiségét, ezeknek a kémiai anyagoknak pedig a nagyrésze idegméreg. 
A fecskék fő táplálékának 92%-át tehát idegméreggel szűnteti meg a mezőgazdasági iparág. Fecskéinknek tehát nincs mit enni, és ha szennyezett egy mégis elkapott rovar, annak a kimenetele sem éppen szerencsés. 
A városiasodás és a gazdasági fejlődések következtében az élőhelyek megteremtése is akadályokba ütközik villásfarkú madárkáinknak, hiszen alig lelni már egy valamire való ló-, vagy tehénistállót, ami megfelelő alapanyagokat biztosítana a tavaszi fészekrakáshoz. 

Kis lépés az embernek, nagy lépés az emberiségnek

Hívjuk meg a fecskéket! Motiváljuk őket a hazaköltözésre, amivel csak tudjuk! Helyezzünk el lehetőleg minél több műfecskefészket a házunknál, olyan háborítatlan helyre, ahová a fecskénk – ha lenne-, egyébként is fészket rakna. Istállók mellett ez különösen fontos, még jobb, ha meglévő fecskefészkek mellé tudjunk feltenni, még több kiadó otthont teremtve számukra. A fecskék repdesése odavonzza társaikat és nagyobb eséllyel maradnak hosszú távra, sőt jönnek vissza a következő években is.

Az ideális otthonteremtés a molnárfecskék számára egészen a tető síkjában elhelyezett műfészkekkel lehetséges. Ezt megtehetjük panelházakban is, nagyvárosok sokadik emeletének erkélyén, ablakbeugrójában, de mindig esőtől védett helyen.

A füstifecskéknek szánt fészket szintén esőtől bújtatva tegyük fel, ám itt nem kell ragaszkodnunk a tetőhöz. Tehetjük méterekkel lejjebb is, bárhová. Azonban a kis füstik inkább a klasszikus környezetet, az istállók környékét részesítik előnyben.

Alakítsunk ki a kert egyik békés szegletében sárgyűjtőt. A sár csillogása odavonzza a fecskéket, és az általunk kitett fészkeket még tovább tudják alakítani, építgetni saját ízlésüknek megfelelően.

Időjárás jelző és biorovarirtó

Nem csak nézni jó a fecskéinket, hasznuk is van! Mikor a közelgő eső lejjebb szorítja a rovarokat, a fecskék örömmel vacsoráznak, így, ha még nem is érzed a nyári zivatar közeledtét, már bepakolhatod a kerti bútort, a kiteregetett ruhát, ha a fecskéid lakomát csapnak.

A szúnyogokkal és más idegesítő rovarokkal is kevesebb gondod lesz hiszen szárnyas barátaid gondoskodnak majd a hatékony irtásról.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.