2018.10.02. 08:50:21 9333 307

Hemokromatózis: Beszéljünk a rejtőzködő vastárolási betegségről!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Vashiányról szinte minden ember hallott már. A vaskészletek alacsony szintje, azaz a vashiányos vérszegénység leggyakrabban a nőknél alakul ki, ami a menstruációval is összefüggésbe hozható. Azonban van egy másik vastárolási betegség, amitől éppen a „női dolgok” védenek meg ideiglenesen minket!

Mikroszkóp - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mikroszkóp

A hemokromatózis genetikailag öröklődő betegség, amikor az emberi szervezet túlságosan sok vasat szív fel a vékonybélből, majd feleslegesen tárolja is azt. (Azonban ritkább esetben szerzett formája is kialakulhat, amely a kiváltó ok megszűntetésével maradéktalanul gyógyítható.) A betegség valamikor a jégkorszak folyamán üthette fel a fejét az északi félgömbön, így napjainkban is Észak-Európában és Észak-Amerikában diagnosztizálják a leggyakrabban ezt a génmutációt.

De miért is okoz problémát a vastúltengés?

A szervezet számára szükséges vasmennyiség újrahasznosul, de amennyiben ez a mennyiség túl sok, a felesleges vas létfontosságú szerveinkben rakódik le, és károsítja azokat. Sajnos a kór tünetszegény, emiatt nagyon nehezen ismerhető fel. Fáradékonysággal, emésztési- és ízületi panaszokkal jár együtt.

Általában csak későn, általában 40 éves kor felett sikerül diagnosztizálni, amikor már komoly, sok esetben visszafordíthatatlan egészségügyi panaszok jelentkeznek: diabétesz, szív- és érrendszeri betegségek, (máj)daganat.

Hogyan kezelhető?

Felmerülhet a kérdés, hogy a kórral járó súlyos megbetegedések miként előzhetőek meg. Természetesen a korai felismeréssel, amit életmódváltás (húsfogyasztás visszaszorítása, az alkohol kerülése és a dohányzás mellőzése) és évenkénti rendszeres vércsapolás kell, hogy kövessen. Itt jön a képbe a menzesz, ugyanis a hölgyek vérlebocsátását a természet megoldotta. Ez az oka annak, hogy a hemokromatózis tünetei nőknél gyakran csak a menopauza után jelentkeznek, így a férfiakra jellemzőbb ez a betegség.

A génmutáció genetikai szűréssel kimutatható, amit a vas és a szállító fehérje telítettségét szűrő, gyanús eredményt hozó vérvétel után rendelnek el.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...