2017.05.19. 17:52:11 11818 391

Házi praktikák, amik eddig hiányoztak a tarsolyunkból!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nagyanyáink rengeteg házi praktikával rendelkeztek, de sajnos nem mindegyiket tudták átadni idejében az unokáknak. Szerencsére így vagy úgy azért eljutnak e remek tippek az érdeklődőkhöz, a család nő tagjai gondoskodnak róla, hogy ne merüljenek feledésbe az okos praktikák, melyeket most ebben a cikkben is olvashatsz!

Ecet, takarítás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ecet, takarítás

Hogyan takarítod ki például a váza vagy a szűkebb nyakú üvegek alját, ha makacs szennyeződés tapadt oda? Hogyan dörzsölöd le az odaégett zsírfoltokat, ha nem elég dörzsis az a vacak szivacs? Hozzáteszem, a mami fiatal korában még nem is nagyon voltak ilyen szivacsok... Édesanyám és nagynéném okos házi praktikái közül osztunk meg most veletek néhányat.

1. Kavicsot az üvegbe

Ha egy szűk szájú, vagy lefelé szűkülő mély pohár, váza, üveg alján valamilyen szennyeződés odatapadt, apró kaviccsal és sóval fellazíthatjuk, és szebb lesz, mint új korában. Szórjuk az apró kavicsot az üveg aljába, tegyünk mellé sót, engedjük fel egy kis vízzel, majd rázzuk meg alaposan. A szennyeződés fellazul, és a kavicsokkal együtt kiborítjuk. Utána mosószeres, majd tiszta vízzel öblítsük ki a dolgot, és kész is.

2. Sóval dörzsöljük

Az odaégett zsíros szennyeződésekkel ezentúl félkézzel elbánsz majd. Először kicsit áztasd mosószeres, esetleg zsíroldós vízzel, utána tégy a szivacsra egy kupac sót, annyit, ami nem oldódik csak úgy fel a vizes felületen, és ezzel dörzsöld le a szennyeződést. Meglátod, pikk-pakk ragyogni fog a sütő, a tepsi, sőt a sütő üveg ajtaja is!

3. Ha már a sónál tartunk

Sóval nagyszerűen le lehet súrolni a fürdőkádat és a mosdókagylót is. Készíts súrolószert sóból és 20%-os ecetből, annyit sót keverj az ecethez, hogy sűrű masszát kapj. Ezzel aztán végig súrolhatod a felületeket, a szennyeződéseket és a vízkövet is le fogja vinni, de nagyon apró szemű sóval dolgozz, hogy ne karcolja meg a szanitereket. Amikor megvagy, hagyhatod még egy kicsit hatni a szert, mielőtt alaposan kiöblíted a kádat. Só helyett használhatsz mosószódát vagy szódabikarbonát is, de ezeket ne keverd össze az ecettel, hanem vízzel készítsd a pépet, súrold át a kádat, öblítsd ki, majd töröld át ecetes ronggyal, és ismét öblítsd ki.

Folytatjuk...

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában