2019.02.12. 11:35:02 8857 239

„Használj engem… én vagyok a tolltörlőd…” – avagy szerelem másként
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Létezhet szerelem egy homoszexuális férfi és egy heteroszexuális nő között? Az esetek nagy többségében nemleges válasszal találhatjuk szembe magunkat e kérdés kapcsán, kivételek azonban mindig vannak. Két különös és különleges egyén a példa ennek a nem hétköznapi érzelemnek. Akikről szó van: Dora Carrington és Lytton Strachey.

Románc, szerelem - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Románc, szerelem

Eleve a meleg téma szóba kerülése megosztó lehet egy párbeszéd során, hiszen sokan meg vannak győződve arról, hogy szerelem és szexuális vonzalom csupán két ellentétes nem között jöhet létre, illetve ez a természetes. Nem cél (nem is lehet) mindezen nézetek és ellennézetek ecsetelése, sem e törékeny kérdéskör vonatkozásában történő zöld ágra vergődés, hiszen ez a téma társadalmunk kényes minősítésű kategóriájához tartozik.

Gondoljunk bele akkor abba a helyzetbe, hogy milyen fogadtatásban részesülhetett az, mikor egy nő beleszeretett egy férfiakhoz vonzódó férfiba, vállalva és alaposan átgondolva ennek a döntésnek minden lehetséges vonzatát. Szükséges leszögezni azt is, hogy két művészember rendkívüli köteléke volt ez (Dora Carrington angol festőnő és Lytton Strachey író között felszínre tört kivételes viszony).

A kettőjük történetét megörökítő és felelevenítő film megindító és mélyen megrázó módon tárja nézői elé ezt a drámai viszonyt. Ebben az élettörténeti filmalkotásban Carrington a lehető legmegalázóbb érzésként könyveli el mindazt, amit e fizikailag törékeny, betegeskedő, idősödő férfi iránt érez, tudván, hogy Lytton visszataszítónak találja a női testet. Halálos ágyán mégis a hozzá végig lankadatlan ragaszkodást, odaadást tanúsító jóságos nőnek megvallja: mindig is őt szerette, feleségül akarta venni, ám mégsem tette.

Feltehetőleg az is szerepet játszhatott abban, hogy Lytton felfigyelt Carringtonra, hogy egy séta alkalmával, midőn a festőnő szomorúan elmondta a férfinak, hogy három fivére is a háborúban van, mely után megjegyezte: miért nem született fiúnak, mert akkor maga is részt venne a háborúban, még akkor is, ha nem hisz benne. Magát mindig Carringtonnak nevezi, s másoktól is ezt a megszólítást várja el. Miért? Kérdezte a férfi. Válaszul csupán ezt kapta: mert Dora a keresztneve. Megjegyezendő, hogy mikor először meglátta Carringtont, fiúnak nézte (és a „bűbájos fiú” megnevezéssel illette). Mikor kiderült, hogy nő, kissé lankadt az érdeklődése, ám a festőnő elszántsága, kitartása mindvégig megmaradt.

Poliamória - többszerelműség

Egyikük sem hitt egy ember maradéktalan kisajátíthatóságában, sem a féltékenységben.

Később ezt életükkel is bizonyították, hiszen Carrington férjhez ment, majd egy háztartásban éltek hárman azzal a férfival, akit Lytton is szeretett, és aki később egy újabb nővel bővítette a poliamória híveinek meghitt körét. Lytton azon kérdésére, hogy mivel érdemelte ki ezt a jósággal megkoronázott odaadást, Carrington azt felelte: „használj engem… én vagyok a tolltörlőd…” Végig alázattal és követelődzés nélkül fogadta Lytton sajátos, testiséget nélkülöző szerelmét.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Teljes a SopronFest programja

Mintegy 75 helyszínen csaknem háromszáz programmal várja a látogatókat a 2. SopronFest május 10. és 19. között. A pünkösdi hétvégére a Lővér kempingbe szervezett koncertek mellett a város számos pontján már napokkal korábban lesznek zenei, irodalmi, képzőművészeti és gasztronómiai események.

Idén ezeket a filmeket várják a legtöbben

Jelen társadalmunkban a filmek jelentős szerepet játszanak az emberek életében, ugyanis formálják a kulturális viselkedéseket, ugyanakkor tükröt állítanak elénk az aktuális jelenségekről. Ilyen megközelítésben tehát nyilvánvaló, hogy a filmes alkotások mára már jóval túlnyújtóztak szórakoztató szerepkörükön, hiszen befolyással vannak a véleményalkotásra, a világlátásra, információt továbbítanak, kulturális értékeket képviselnek, tanítanak, átértékelésekre ösztönöznek. Lássuk, hogy az év hátralévő részében milyen új filmek örvendeztetik meg a rajongókat.

Ismered a világ legjelentősebb szimbólumait és azok hátterét?

A szimbólumok társadalmi életünk fontos elemei, amelyek különféle megjelenési formákat ölthetnek magukra a hétköznapi közlekedési jelzésektől az üzleti szférában megjelenő márkaépítő logókig. Találkozhatunk velük a szavak, jelek, alakzatok, színek, karakterek formájában, melyek mindegyike valamilyen elvont fogalom, eszme képviselőjeként, egyfajta vizuális történetmondóként tartható számon. Minden szimbólum mögött lebilincselő háttértörténet lapul. Ismered ezeket?