2023.11.28. 17:30:00 8567 291

Hálaadási inspiráció: Magyaros karácsonyi töltött pulyka
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az USA egyik legnagyobb ünnepe zajlott a múlt hét csütörtökön: A régi időkből őrzött hagyomány ez, amikor is az őszi időszak végén hálát adnak a betakarított termésért. Számunkra a filmekből is ismert jelenetek lesznek most fontosak, és az asztal főszereplője, a pulyka.

Töltött pulyka - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Töltött pulyka

Valószínűleg mindenki gyomra ugyanúgy megkordul egy gyönyörűen terített, és étkekkel telepakolt asztal láttán. A körettel körülvett sült ízét is érezzük szinte a szánkban, és hogy ne csak a képzeletünk játszon velünk, harapjunk bele igazából is az omlós húsba!
Aki kíváncsi az igazi hálaadási pulyka ízére, nyugodtan próbálja ki a hagyományos receptet, ám azok, akik meg szeretik őrizni a megszokott ízvilágukat, magyarosítsák bátran az ételt!

Magyaros karácsonyi töltött pulyka

Hozzávalók és elkészítés:

1 kisebb tölteni való pulyka

A töltelékhez:

negyed csésze vaj
2 csésze kenyérkocka
1 bögre apróra vágott aszalt gyümölcs (pl. szilva)
fél bögre apróra vágott dió
1 db tojás
1 nagy fej apróra vágott vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 tk. őrölt kömény
1 tk. őrölt pirospaprika
Só és frissen őrölt fekete bors
fél csésze apróra vágott petrezselyem

Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben közepes lángon, amin a megtisztított és főzéshez előkészített vöröshagymát és fokhagymát pároljuk is üvegesre. A megpirult hagymákhoz keverjük hozzá a kenyérkockákat és a szárított gyümölcsöket, valamint a diót és a magyaros fűszerezés is történjen meg. A tölteléket pároljuk össze további 5 percig, majd tegyük félre. Amikor kihűlt, keverjük bele a friss petrezselymet, majd ellenőrizzük le a töltelék állagát. Ha úgy érezzük, hogy szükséges, a pulykába való töltése előtt adjunk hozzá egy-egy felvert tojást is.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A pulykát alaposan mossuk és szárítsuk meg, ezután mindenhol dörzsöljük be a magyaros fűszerezéshez kevert sóval és borssal. Ezután csak meg kell töltenünk az elkészített töltelékkel, és megtenni ugyanazokat az intézkedéseket, amiket a töltött csirkénél is szoktunk, hogy ne folyjon ki a töltelék.
A pulykát egy sütőedénybe helyezzük, és olívaolajjal leöntve elkezdjük sütni, időnként meglocsolva a saját levével, hogy ne száradjon ki a húsa.

A körethez:

2 evőkanál olívaolaj
1 bögre rizs
2 bögre húsleves
Só és fekete bors ízlés szerint
Pirított zöldségek (pl. vöröshagyma, sárgarépa, zeller) a tálaláshoz

A rizst készítsük elő, majd egy lábasban felforrósított olívaolajon pirítsuk is meg. A húsleveslével felöntve és lefedve puhára pároljuk.
A kiválasztott zöldségeket tisztítsuk meg és vágjuk fel gusztusos, de nagyobb darabokra, ezután az ételhez passzoló fűszerezéssel ezeket is pirítsuk meg.
Ez az étel akár a karácsonyi menünk főétele is lehet, amennyiben nem ragaszkodunk a halételekhez.

Kellemes szórakozást a főzéshez és jó étvágyat kívánok!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...