2016.11.17. 11:00:00 10484 330

Gyerekek a háztartásban – felháborító vagy egyértelmű!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nem nagyon emlékszem rá, hogy nagyon kicsi koromban volt-e bármilyen feladatom a háztartásban, de az biztos, hogy kb. 10 évesen már minden vasárnap port töröltem a nappaliban és porszívóztam, amíg anya a vasárnapi ebéddel foglalatoskodott. Egyáltalán nem volt ellenemre. Az még megvan, hogy sokszor segítettem panírozni és sütit sütni is, - ezt már óvodás koromtól, főleg a mamával -, de mókának fogtam fel.

Gyerekek a háztartásban - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyerekek a háztartásban

Gondolom néha rendet kellett tenni a szobámban is, és van egy halvány emlékem arról, hogy kiírtam a szobaajtóra, hogy cipővel belépni tilos. Szóval vigyáztam a rendre. Ebből kiindulva, és az érzéseimmel ezzel kapcsolatban nekem az a véleményem, hogy igenis segíthet a gyerek a háztartásban, ám ennek a bevezetését, ha lehet játékosan oldjuk meg, és építsünk a gyerekek természetes utánozási késztetésére, hiszen úgyis azt szeretnék csinálni, amit apa meg anya… Röviden ennyi lenne.

Na, de itt van az a lista, amelyben korosztályok szerint lebontják, hogy milyen házi munkákat lehet rábízni a különböző korú gyerekekre, ami nagy felháborodást keltett a szülők között a Facebookon. Jobban mondva két részre bontotta őket: volt, aki szerint túlzás a lista és egyenesen felháborító, ugyanakkor volt, aki üdvözölte a dolgot.

Na, de lássuk mi verte ki ennyire a biztosítékot, íme, a lista:

  • 2-3 évesek: beágyazás, játékok összeszedése, segíteni etetni az állatokat, beledobni a szennyest a szennyesládába, letörölni ami kiömlött, port törölni (zoknival a kézen)

  • 4-5 évesek: megteríteni/leszedni az asztalt evés után, evőeszközöket elpakolni a mosogatógépből, bepakolni a mosogatógépet, a szennyest a mosógéphez vinni, zoknit párosítani mosás után, elrakni a mosott ruhát, összepakolni a szobában, behozni az újságot és a postát

  • 6-8 évesek: kipakolni a mosogatógépet, letakarítani a fürdőben a mosdót és a pultot, szín szerint szétválogatni a szennyes ruhákat, segíteni a saját tízórait bepakolni, gyomlálni és száraz leveleket összegereblyézni, virágot öntözni, összeszedni a kukába szánt szemetet

  • 9-11 évesek: wc pucolása, kivinni a szemetet, porszívózni, felmosni, füvet nyírni, segíteni előkészíteni az ételeket főzéshez (megmosni, feldarabolni, kockázni, kimérni), kutya sétáltatás

  • 12 év +: vigyázni a testvérekre, ablakot pucolni, vasalni, egyszerű ételeket elkészíteni, mosni, hűtőszekrényt kitakarítani, bevásárlólistát írni.

A mi véleményünk szerint ez abszolút gyerekfüggő lehet, vannak teljesen elvárható és kivitelezhető dolgok, de van, amit például egy fiú felnőtt korában sem fog elvégezni, ha nem muszáj neki (pl. WC pucolás), és egy 9 éves kislányra sem bíznék még fűnyírást.

Szerintetek, reálisak ezek az elvárások vagy inkább egyéni fejlettségtől függ, hogy mit mertek rábízni a gyerekre?

Forrás: dailymail.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Párna a tökéletes alváshoz - Hogyan került egyáltalán képbe ez az alvóeszköz?

Az első emberek fekvőhelyét száraz falevelek vagy szénahalom képezhették, ám a későbbiek folyamán már egyre inkább arra törekedtek, hogy kényelmesebb megoldásokat keressenek éjszakai pihenésük idejére. A sátraikban már előfordultak állatbőrök, melyek puhább, komfortosabb fekvőhelyet kínáltak számukra. Hogyan alakultak ki és formálódtak a történelem folyamán az alváshoz szükséges kellékek? És vajon milyen típusú, formájú, anyagú párnára hajtva a fejünket ébredhetünk frissen, üdén, kellemetlen fájdalmak nélkül? Ezekre a kérdésekre keresünk válaszokat az alábbiakban.

Napi egy szilva a szorongást távol tartja + 1 extra szilvás-mandulás recept

Noha a szilva rendszertanilag a „vitatott besorolású” kategóriába tartozik, annál nagyobb érdeklődés övezi az egészségre gyakorolt hatását. Ez a Kárpát-medencében és Ázsiában egyaránt őshonosnak tartott gyümölcsféle Magyarországon leginkább a középkorban került az érdeklődés középpontjába. A későbbiek folyamán pedig már aszalványként szállították Németországba, Lengyelországba és Ausztriába is. Ezért nem meglepő, hogy ezeken a helyeken „magyar szilva”néven vált ismertté. A figyelemre méltó történelmi háttér mellett arra is kíváncsiak vagyunk, hogy miért érdemes fogyasztani?

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton; a Szent Anna tiszteletére rendezett búcsút palóc vendégség követi majd vasárnap.