2016.11.17. 11:00:00 9787 327

Gyerekek a háztartásban – felháborító vagy egyértelmű!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nem nagyon emlékszem rá, hogy nagyon kicsi koromban volt-e bármilyen feladatom a háztartásban, de az biztos, hogy kb. 10 évesen már minden vasárnap port töröltem a nappaliban és porszívóztam, amíg anya a vasárnapi ebéddel foglalatoskodott. Egyáltalán nem volt ellenemre. Az még megvan, hogy sokszor segítettem panírozni és sütit sütni is, - ezt már óvodás koromtól, főleg a mamával -, de mókának fogtam fel.

Gyerekek a háztartásban - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyerekek a háztartásban

Gondolom néha rendet kellett tenni a szobámban is, és van egy halvány emlékem arról, hogy kiírtam a szobaajtóra, hogy cipővel belépni tilos. Szóval vigyáztam a rendre. Ebből kiindulva, és az érzéseimmel ezzel kapcsolatban nekem az a véleményem, hogy igenis segíthet a gyerek a háztartásban, ám ennek a bevezetését, ha lehet játékosan oldjuk meg, és építsünk a gyerekek természetes utánozási késztetésére, hiszen úgyis azt szeretnék csinálni, amit apa meg anya… Röviden ennyi lenne.

Na, de itt van az a lista, amelyben korosztályok szerint lebontják, hogy milyen házi munkákat lehet rábízni a különböző korú gyerekekre, ami nagy felháborodást keltett a szülők között a Facebookon. Jobban mondva két részre bontotta őket: volt, aki szerint túlzás a lista és egyenesen felháborító, ugyanakkor volt, aki üdvözölte a dolgot.

Na, de lássuk mi verte ki ennyire a biztosítékot, íme, a lista:

  • 2-3 évesek: beágyazás, játékok összeszedése, segíteni etetni az állatokat, beledobni a szennyest a szennyesládába, letörölni ami kiömlött, port törölni (zoknival a kézen)

  • 4-5 évesek: megteríteni/leszedni az asztalt evés után, evőeszközöket elpakolni a mosogatógépből, bepakolni a mosogatógépet, a szennyest a mosógéphez vinni, zoknit párosítani mosás után, elrakni a mosott ruhát, összepakolni a szobában, behozni az újságot és a postát

  • 6-8 évesek: kipakolni a mosogatógépet, letakarítani a fürdőben a mosdót és a pultot, szín szerint szétválogatni a szennyes ruhákat, segíteni a saját tízórait bepakolni, gyomlálni és száraz leveleket összegereblyézni, virágot öntözni, összeszedni a kukába szánt szemetet

  • 9-11 évesek: wc pucolása, kivinni a szemetet, porszívózni, felmosni, füvet nyírni, segíteni előkészíteni az ételeket főzéshez (megmosni, feldarabolni, kockázni, kimérni), kutya sétáltatás

  • 12 év +: vigyázni a testvérekre, ablakot pucolni, vasalni, egyszerű ételeket elkészíteni, mosni, hűtőszekrényt kitakarítani, bevásárlólistát írni.

A mi véleményünk szerint ez abszolút gyerekfüggő lehet, vannak teljesen elvárható és kivitelezhető dolgok, de van, amit például egy fiú felnőtt korában sem fog elvégezni, ha nem muszáj neki (pl. WC pucolás), és egy 9 éves kislányra sem bíznék még fűnyírást.

Szerintetek, reálisak ezek az elvárások vagy inkább egyéni fejlettségtől függ, hogy mit mertek rábízni a gyerekre?

Forrás: dailymail.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ne hagyd a tornazsák és az iskolatáska tisztítását augusztusra! Így csináld!

Az iskolába járás, a túrázás vagy akár csak egy nap eltöltése a parkban mind-mind látható nyomot hagyhat a hátizsákokon. Az rendben van, hogy hazaérve egy fertőtlenítő törlőkendővel letöröljük kívülről a táska anyagát, de ez nem elég, rendszeresen időt kell szánnunk az alapos tisztításra. A különböző foltok és az általános szennyeződések a helyes módszerrel könnyen kitisztíthatók, így gyakorlatilag teljesen újnak tűnhet az adott darab.

Babázásból vissza a munkahelyre: 13 dolog, amiért az anyukák izgulnak

Egy nemrég végzett felmérés eredménye szerint általánosan akár öt hónapba is telhet, mire egy újdonsült anya vissza tud illeszkedni a munkahelyére, miután első gyermeke megszületett. Bár sok nő élvezi a munkába való visszatérés nyújtotta változatosságot, de ez egyben valódi küzdelmet is jelenthet annak terén, hogyan is egyeztessék össze a különböző szerepeiket. Egyes nők számára ez az időszak akár a mentális egészség romlását is eredményezheti!

Egy szál levendula. Nem is gondolnád, mi mindenre jó

A levendula nagyon régóta életünk szerves része. Ma már nem csak mint gyógynövény, hanem mint eszköz is szerepel a médiában és közösségi médiában arra emlékeztetve az embereket, hogy a legegyszerűbb kis mezei növény is milyen csoda lehet egy fotón. Előszeretettel használjuk képi háttérként a lélegzetelállító levendula mezőket és a levendula mintás háztartási eszközök, használati és dísztárgyak divatja sosem múlik el. Nézzük, ezeken kívül mi mindenre lehet még jó és hasznunkra ez a különleges növény.